Muuttolinnut tulivat Pirkanmaalle parissa päivässä

Kurkiparvi lumisella pellolla Oriveden Onnistaipaleella. Kuva: Jukka T. Helin

Kurkiparvi lumisella pellolla Oriveden Onnistaipaleella. Kuva: Jukka T. Helin

Kylmän sään vaihtuessa lämpimään eteläiseen virtaukseen ja lumien nopea väheneminen saivat aikaan muuttolintujen rynnistämisen Pirkanmaalle. Lajeja tuli nopeaan tahtiin ja kerralla. Pirkanmaalla on jo havaittu 16. huhtikuuta haarapääsky Sastamalassa ja räystäspääsky 17. huhtikuuta Tampereen Iidesjärvellä. Ensimmäiset pääskyt saapuvat normaalisti nykyään näihin aikoihin, mutta nyt kevät oli myöhässä selvästi.

Pirkanmaalla on havaittu jo suuria laulujoutsenkerääntymiä. Laulujoutsenpariskunnat ovat saapuneet

vanhoille reviireilleen tai niiden läheisyyteen, vaikkei kunnon sulaa vielä olisikaan. Laulujoutsenten lisäksi on havaittu muutama kyhmyjoutsen ja pikkujoutsen.

Ensimmäiset hanhet ovat muuttaneet Pirkanmaan yli tai jääneet lepäilemään vähäksi aikaa Pirkanmaalle. Metsähanhien ohella on havaittu merihanhia, tundrahanhia ja lyhytnokkahanhiakin. Pirkanmaalla pesiviä kanadanhanhiakin on tavattu.

Kurkien etujoukot lensivät Pirkanmaalle heti viime viikonlopun jälkeen. Kurkia ilmaantui pitkin Pirkanmaata vielä osittain lumisille pelloille lukuisasti. Reviiriä pitävät kurkiparit tulevat varhain entisille tutuille pesimäpaikoilleen. Kurkien muuttoparvet saattavat jäädä lepäilemään pelloille joksikin aikaa. Kurkien huutelua voi kuulla jo yleisesti.

Kattohaikara
ruokaili Lempäälässä

Kattohaikara etsii sammakoita Tampereen Teiskossa. Kuva: Jukka T. Helin

Kattohaikara etsii sammakoita Tampereen Teiskossa. Kuva: Jukka T. Helin

Keväisin maassamme kierteleviä ja muun muassa Virossa pesiviä kattohaikaroita on tavattu tuntumassa kahdella paikalla Pirkanmaata. Toinen kattohaikara käväisi Tampereen Teiskossa sunnuntaina 14. huhtikuuta ja toinen oli keskiviikkona 17. huhtikuuta ruokailemassa Lempäälässä Tampere-Helsinki-moottoritien välittömässä läheisyydessä. Kattohaikara ei pesi Suomessa.

Kaulushaikarat alkavat puhallella järvien ruovikoista, ja laajenevat sulat täyttyvät vesilinnuista. Telkkiä ja isokoskeloita on jo yleisesti. Ensimmäinen lapasorsapariskuntakin on havaittu Ruovedellä.

Tampereen Viinikanlahdella on ynnätty tähän mennessä yli 600 selkälokkia ja noin 6 000 naurulokkia kerralla yöpymässä. Kaksi jäämerelle suunnistavaa isolokkia on oleskellut muiden lokkien parissa.

Pelloilta kuuluu töyhtöhyyppien naukuminen, kun reviiriään puolustavat hyypät pyrkivät torjumaan hyyppien muuttoparvia. Kiurut laulavat jo korkealla taivaalla keväistä iloisuutta helisevää liverrystään soidinlennossa. Lähipäivinä odotellaan peippolintujen ja rastaiden massaparvia sekä voimistuvaa kurkimuuttoa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?