Vähemmänkin saunahullu kansalainen tarttuu vihtaan yleensä juhannussaunassa. Harvalle silloin enää kelpaa viimevuotinen, pakasteesta sulateltu vihta, vaan verenkiertoa pitää herätellä tuoreella, mieluiten itse tehdyllä vihdalla.
Narvalainen Aulis Vaani kuuluu tähän joukkoon.
– Vuoden mittaan tulee tehtyä 50-60 vihtaa, joista suuri osa menee tutuille. Monta päätyy myös arpajaisvoitoiksi eri seuroille. Omaan käyttöön teen joka saunailtaa varten uuden kertakäyttövihdan, vaikka se vähän tuhlausta onkin.
Vaani valmistaa vihtansa isältään saamien oppien mukaan. Työ alkaa ainesten keruulla metsästä maanomistajan luvalla. Vihdanteon voi aloittaa heti, kun koivuun on lehti tullut, mutta materiaali on parhaimmillaan juhannuksen alta suunnilleen heinäkuun puoliväliin. Alkukesästä lehti on liian pehmeä ja loppukesästä se irtoaa helposti.
– Vanha kansa teki vihdat isoista, kaadetuista puista. Itse en kaada, vaan otan alaoksia ja taivuttelen ranteenpaksuisia puita, jotka saavat jatkaa kasvuaan. Hies- ja rauduskoivu ovat molemmat hyviä. Muitakin lehtipuita ja jopa katajaa käytetään, mutta niistä minulla ei ole kokemusta, Vaani kertoo.
Hyvä varastointi takaa kestävyyden
Vihdan käsittelyssä ja varastoinnissa on niksinsä, jotka vaihtelevat tekijän mukaan.
– Uusi lehti kuivuu kuumassa saunassa nopeasti. Itse en kastele kesän uutta vihtaa enkä vie sitä edes saunaan ennen vihtomista. Saunoessakin se kannattaa viedä aina ulos samalla kun itsekin menee vilvoittelemaan. Myöhemmin tehty syysvihta sen sijaan täytyy liottaa kuumassa vedessä, jotta se pehmenee. Talvella säilytyksestä käyttöön otettu vihta vaatii ennen kuumaa vettä liotuksen myös kylmässä vedessä.
Vihta kestää Vaanin mukaan puolenkymmentä saunomista, jos se on hyvin tehty ja sitä säilyttää saunomisten välillä esimerkiksi ulkovarastossa ylösalaisin roikkumassa. Sauna ei ole oikea paikka säilytykselle.
Paitsi vihdantekijänä Aulis Vaani tunnetaan myös tervanpolton asiantuntijana. Juhannussaunojia hän kehottaakin tipauttamaan kiukaan löylynhenkeen pari tippaa aitoa hautatervaa. Tuoreen, itse tehdyn vihdan tuoksun yhdistettynä tervan aromiin takaa ainutlaatuisen saunanautinnon.
Hyvä vihta tuli.