Perinteisen kyläkoulun tulevaisuus huolenaihe Vesilahdessa

Kyläilta Onkemäen koulun hyväksi

Kyläiltaan kokoontuneiden mielestä Onkemäen kyläkoulua ei saa lakkauttaa.

Kyläiltaan kokoontuneiden mielestä Onkemäen kyläkoulua ei saa lakkauttaa.

Yhteinen suru ja huoli Onkemäen koulun tulevaisuudesta keräsi maanantai-iltana 17. kesäkuuta Onkemäen koululle luokallisen eri-ikäistä väkeä. Kaikilla oli yhteinen surun ja huolen aihe: Miten käy perinteisen ja kyläläisille ja muillekin rakkaan kyläkoulun?

Asia koetaan Vesilahdessa hyvin tärkeänä; rahalla ei voi mitata kaikkea.  Illan organisoijana toimi Inka Valtamo, joka oli yhdessä kyläläisten kanssa koonnut illan ohjelman. Mukana oli myös kirkkoherra Harri Henttinen, jonka mielestä seurakunnan läsnäolo oli erittäin tärkeä illassa, sillä Henttinen oli saanut lukuisia huolestuneita yhteydenottoja koskien koulun mahdollista lakkautusta.

– Totesin, että nyt on paikallaan jonkinlaisen kriisi-illan järjestäminen, jotta kyläläiset voisivat purkaa tuntojaan, Henttinen sanoo.

Onkemäen koulu on kylän keskus ja sydän, sillä koulun lisäksi siellä kokoontuvat monenlaiset harrastusryhmät. Partiolaisillekin koulu on erittäin rakas. Myös Vesilahden seurakunta järjestää tapahtumia koulussa.

Onkemäen kyläkerho on tehnyt paljon talkootyötä vuosien varrella koulun hyväksi.

Illan aikana kuultiin, että koululla on takanaan lisäksi erittäin kunniakas historia, joten olisi surullista, jos Vesilahden viimeinen kyläkoulu sulkisi ovensa kouluna.

– Pienen koulun edut ja ystävien joukko luo turvallisuutta lapsille.

– Onkemäen koulu on lastemme koulu ja lähiliikuntapaikka sekä harrastuspaikka, joka on mukavan lähellä.

– Pienessä koulussa oppii tulemaan toimeen eri-ikäisten kanssa, leikki- ja oppimisympäristö ovat hyviä ja turvallisuus on suurta koulua parempi.

– Tätä koulua ovat monet tutut ja sukupolvet käyneet ja tämä koulu on historiallinen paikka.

– Tässä koulussa on sopiva määrä oppilaita eikä täällä ole homeongelmia.

– Onkemäen koulussa kaikki tuntevat toisensa ja kaikki ovat kavereita eikä ketään kiusata eikä täällä ole ilmaongelmia, kuuluivat kommentit.

Illan ohjelmassa oli musiikkia, josta huolehtivat Tuomas Käppi poikabändeineen. Illan sanallisesta puolesta vastasivat Henttinen ja Valtamo. Kaikkien yhteinen kokemus, pyyntö ja toive oli: Pelastakaa Onkemäen koulu.

Kommentit (4)

  1. Koulun puolesta huolestunut

    Voit allekirjoittaa adressin koulun puolesta täältä: http://www.adressit.com/onkemaen_koulu

    Adressiin kirjoitetut kommentit puoltavat koulun säilyttämistä erittäin vahvasti; myös taloudellisesti! Toivottavasti nämä kommentit avartavat päättäjät näkemään kyläkoulun tärkeyden ja huomaamaan, että säästöt eivät ole lainkaan itsestään selviä vaan nopeasti tavoitellut säästöt kääntyvätkin usein menoiksi, kun koko kokonaisuus huomioidaan!

  2. Maarit

    Tämä kesäloma näyttää menevän hieman poikkeuksellisissa merkeissä: koetan tehdä edes jotain kotikyläni koulun säilymisen puolesta. Onneksi moni muu tekee paljon! Itseäni tähän velvoittaa historia, sillä Onkemän koulu on aloittanut toimintansa v. 1909 mieheni isovanhempien kotona ennen kuin nykyinen koulurakennus saatiin valmiiksi; velvoitteena on myös se, miten hienosti siellä yhdistellään nykytekniikkaa ja luonnon läheisyyden tarjoamia mahdollisuuksia (väikkäriä kun tuohon liittyvästä aiheesta väännän, niin en voi olla puolustamatta toimivia opetusmenetelmiä ja oppimisympäristöjä); velvoitteena on myös lähikoulujen merkitys terveydelle ja hyvinvoinnille, kylälle, yhteisöllisyydelle… ja etenkin se, että koko kylä puhaltaa yhteen hiileen ja on tehnyt aina ja tekee paljon talkoilla koulun eteen… ovat erittäin sitoutuneita kehittämään koulua ja kylää… en ole poliittisesti aktiivinen, mutta tämä asia pakottaa edes yrittämään jotain. Onneksi koulun puolesta toimii erittäin iso joukko vanhempia, kyläläisiä, jopa seurakunta auttaa… jos haluat allekirjoittaa adressin koulun puolesta, niin se onnistuu netissä jo tämän jutun ensimmäisessä kommentissa olevan linkin kautta.

  3. Maarit

    Mainitsin yllä, että niitä koulun puolesta paljon tekeviä on monia. Nyt virallisia toimijoita on tullut lisää: Onkemäen koululle on perustettu vahempien toimesta Onkemäen koulun vanhempainyhdistys. Kyläläiset osoittavat näinkin valmiuttaan tukea koulua ja toimia sen eteen. Toivottavasti tämä palkitaan koulu säilyttäen! Lisätietoa http://onkemaki.blogspot.fi/

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?