Koulu ei ole pakkoauttaja

Tiistai-iltapäivänä 5. huhtikuuta Lempäälän Ehtookodossa oli läsnä noin 200 Pirkanmaan kuntien sivistysjohtoon kuuluvaa henkilöä, opoja, erityisopettajia, koulupsykologeja, koulukuraattoreita ja koulupsykologeja kuulemassa, mitä uusi oppilas- ja opiskeluhuolto tuo tullessaan. Kuva: Erkki Koivisto

Tiistai-iltapäivänä 15. huhtikuuta Lempäälän Ehtookodossa oli läsnä noin 200 Pirkanmaan kuntien sivistysjohtoon kuuluvaa henkilöä, opoja, erityisopettajia, koulupsykologeja, koulukuraattoreita ja koulupsykologeja kuulemassa, mitä uusi oppilas- ja opiskeluhuolto tuo tullessaan. Kuva: Erkki Koivisto

Uusi oppilas- ja opiskeluhuoltolaki astuu voimaan ensi lukuvuoden alusta 1. elokuuta. Sen mukaan yksittäisen oppilaan tuen tarpeen selvittämiseksi ja opiskeluhuollon palvelujen järjestämiseksi kootaan tapauskohtaisesti monialainen asiantuntijaryhmä.

Lakiuudistuksen teossa mukana ollut sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Pia-Liisa Heiliö valaisi tiistaina asiaa Lempäälän Ehtookotoon kokoontuneelle parisataapäiselle yleisölle, joka koostui pirkanmaalaiskuntien sivistystoimen viranhaltijoista.

Hän korosti, että oppilashuoltoon kuuluvan asian käsittely monialaisessa asiantuntijaryhmässä perustuu opiskelijan suostumukseen. Yksilökohtainen opiskelijahuolto toteutetaan yhteistyössä opiskelijan ja hänen huoltajiensa kanssa. Opiskelijan omat toivomukset on otettava huomioon.

– Hänen suostumuksellaan hänen asiansa käsittelyyn voi osallistua opiskelijahuollon yhteistyötahoja tai opiskelijan läheisiä.

– Alaikäisellä ja vajaavaltaisella on oikeus kieltää huoltajaa tai muuta edustajaa osallistumasta itseään koskevan asian käsittelyyn ja saamasta häntä koskevia tietoja. Toisaalta huoltajalla ei ole oikeutta kieltää alaikäistä käyttämästä opiskeluhuollon palveluja.

– Suurin muutos aikaisempaan käytäntöön on se, että kokonaisvaltainen oppilaan hyvinvoinnin tuki pirstaloituu, kun tulee erikseen koulunkäynnin ja muu psykososiaalinen tuki. Laki tuli kuntiin toimeenpantavaksi hieman keskeneräisenä, mutta toimeenpano valmistellaan kunnassa kevään aikana, sanoo Lempäälän kunnan sivistysjohtaja Nina Lehtinen painottaen, että kaikkien lasten ja nuorten tuki turvataan.

– Lain mukaan ketään ei voi pakolla auttaa, ja oppilas on päätähti. Kunnan tulee tarjota kuraattori- ja psykologipalvelut.

Opiskeluhuollosta
kertomus

Monialainen asiantuntijaryhmä laatii opiskeluhuollosta jatkossa oman ”potilaskertomuksensa”. Opiskeluhuollon  kertomukseen  kirjataan keskitetysti yksilökohtaisen oppilashuollon olennaiset asiat. Pia-Liisa Heiliön mukaan niin saadaan oppilaskohtainen tarina jatkumaan, vaikka hänen asiansa kohdanneet henkilöt vaihtuvat.

– Tyypillistä on ollut, että asiat ovat alkaneet aina alusta. Kokemukseni on, että koulumaailmassa opiskeluhuollon tarina on katkennut tosi monta kertaa. Joku on kertonut jotain jollekin, joka on muuttanut pois tai on sairaana. Ei opiskelija eikä omainen viitsi kertoa kaikkea sataan kertaan. Hän kyllästyy.

Opetuksen järjestäjä vastaa henkilötietojen käsittelystä ja ylläpitää rekisteriä, ja koulutuksen järjestäjän nimeämä vastuuhenkilö päättää tiedon antamisesta. Opiskeluhuoltokertomuksesta on mahdollista antaa tietoja.

– Kynnys antaa arkaluontoisia tietoja on tehty aiempaa matalammaksi, jotta nuorta voidaan tukea, sanoo Pia-Liisa Heiliö.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?