Lemmikkikin tarvitsee kotiapteekin

Sirkka Pyhälä demonstroi Wilma-koiran kanssa tassusiteen tekemistä.

Sirkka Pyhälä demonstroi Wilma-koiran kanssa tassusiteen tekemistä.

Kun vahinko sattuu, on eläinlääkärin vastaanotto monesti oikea osoite. Aina eläinlääkäriin ei pääse välittömästi, ja lemmikin omistajan olisikin hyvä varautua antamaan eläimelleen ensiapua.

Eläinlääkäri Sirkka Pyhälä kertoi kissojen ja koirien ensiavusta Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistyksen ja Pirkanmaan etsijäkoirien järjestämässä tilaisuudessa Lempäälässä maaliskuun lopulla.

Kissojen ja koirien hoidossa kannattaa pitää mielessä se, että kiputilassa eläin saattaa purra tai kissojen tapauksessa kynsiä omistajaansa. Koiralle voi tehdä kuonokopan korvikkeen vaikka huivista. Kissan voi kääriä pyyhkeen sisään, jos siltä pitää esimerkiksi sitoa tassu.

Eläimille ei pidä hätätapauksessakaan antaa ihmisille tarkoitettuja lääkkeitä ilman eläinlääkärin antamia ohjeita. Esimerkiksi jotkin ihmisten kipulääkkeet ovat vaarallisia kissoille.
Eläinten normaali ruumiinlämpö vaihtelee yksilöittäin ja lajeittain, mutta nyrkkisääntönä voi pitää, että kissan ja koiran ruumiinlämpö on noin 38,5 astetta. Lämmön tarkkaileminen on tärkeää esimerkiksi jos eläin on törmännyt autoon. Sisäiset vauriot eivät välttämättä näy ulospäin.
Lämmön mittaaminen on tärkeää myös ripuli-oksentelutiloissa ja muissa tulehdustiloissa sekä synnyttävällä koiralla.

Oksennetukseen suolaa tai vetyperoksidia

Kyynpuremat ovat useiden koiranomistajien huolena kesäisin. Nykyinen hoitosuositus on nesteytys suoneen, kyynmyrkky-antiseerumi ja eläinlääkärin antama kipulääke. Kortisonia ei tulisi antaa lainkaan suun kautta eikä pistoksena, eli kyytablettien antamista ei suositella, mikäli on mahdollista päästä pikaisesti eläinlääkäriin.

Myrkytystapauksissa on tärkeää toimia nopeasti. Eläin pitäisi oksennuttaa puolen tunnin sisällä tapahtuneesta.

Pyhälä antaa vinkiksi ruokkia eläin ennen oksennuttamista. Näin oksennus tulee helpommin.

Oksennutukseen voi käyttää kolmeprosenttista vetyperoksidia tai suolaa. Suolan voi laittaa eläimen nieluun sellaisenaan tai antaa veteen liuotettuna ruiskulla.

Oksennetus kannattaa tehdä kolmesti. Suolan kerta-annokseksi Pyhälä arvioi teelusikallisen pienellä koiralla, kaksi teelusikallista isolla.

Murtunut raaja lastoitettava

Mikäli eläin saa haavan esimerkiksi tassuunsa, tulee haava puhdistaa ja tassu sitoa. Usein yli yhden sentin pituinen haava vaatii eläinlääkärin tekemän tikkauksen.

– Haava tulee ommella muutaman tunnin kuluessa, ei vasta seuraavana päivänä, Pyhälä korostaa hoitoon hakeutumisen kiireellisyyttä.

Jos haava pulppuaa verta, siihen tulee laittaa kiristysside. Sidettä pitää kuitenkin höllentää välillä, jotta raaja ei mene kuolioon.

Raajan murtuman sitomiseen voi käyttää hätätapauksessa vaikka puukeppiä. Raaja vedetään suoraksi, laitetaan tassuun pehmustava side sekä tuetaan se lastalla. Kokonaisuus olisi hyvä sitoa urheiluteipillä, mutta ilmastointiteippikin käy väliaikaisesti. Tärkeintä on saada raaja pysymään paikoillaan ennen eläinlääkäriin pääsyä.

Kissojen putoaminen ikkunasta tai parvekkeelta on turhankin tuttua eläinlääkäreille. Kissa voi selvitä vammoitta, mutta putoaminen voi aiheuttaa esimerkiksi kitalaen tai virtsarakon repeämisen. Tällöin suuntana on eläinlääkäri mahdollisimman pian.

Valistus siitä, että koiraa ei saa jättää autoon lämpimällä ilmalla on Pyhälän mukaan purrut melko hyvin. Lämpöhalvaus voi kuitenkin uhata etenkin paksuturkkisia koiria kovassa rasituksessa. Oireena on esimerkiksi huonovointisuus. Eläimen lämpötila nousee yli 40-asteiseksi.

Ensiapuna ovat kylmävesikylpy ja kylmä kääre eläimen päähän. Koiralle annetaan kylmää juomavettä jos se on janoinen eikä sillä ole tajunnanhäiriöitä.

 

 

Kissan tai koiran lääkekaappi

– Kuumemittari

– Punkkipihdit

– Tylppäkärkiset sakset
– Pinsetit

– Kirvelemätön paikallisantisepti, esimerkiksi Betadine

– Silmähuuhde

– Korvapuhdiste

– Pumpulia puhdistukseen tai siteen pehmikkeeksi

– Joustavaa sideharsoa tassusiteen tekoon

– Kolmeprosenttinen vetyperoksidi haavan desinfiointiin tai oksetukseen

– Hunajaa tai hedelmäsokeria verensokeritason nostamiseksi

– Elektrolyyttijauhe, esimerkiksi Nutrisal ripulin ja kuivumisen hoitoon (liuotetaan veteen ja juotetaan).

Ulla Kantolan Wilma-koira sai nauhasta kuonokopan.

Ulla Kantolan Wilma-koira sai kylpytakin nauhasta kuonositeen.

Sirkka Pyhälä demonstroi Wilma-koiran kanssa tassusiteen tekemistä.

Sirkka Pyhälä demonstroi Wilma-koiran kanssa tassusiteen tekemistä.

Pohjois-Hämeen kennelpiirin tiloissa Lempäälässä pidetty kurssi veti tuvan täyteen kuulijoita.

Pohjois-Hämeen kennelpiirin tiloissa Lempäälässä pidetty kurssi veti tuvan täyteen kuulijoita.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?