Tervajärvestä poistuu veteen piirretty viiva

Timo Syväjärvi lisää klapia pesään viime vuonna Kuokkalankosken pohjapadolle valmistuneessa vieraskodassa. Kuva: Erkki Koivisto

Timo Syväjärvi lisää klapia pesään viime vuonna Kuokkalankosken pohjapadolle valmistuneessa vieraskodassa. Kuva: Erkki Koivisto

Kuokkalan-Kuljun, Sarvikkaan, Kuivaspään ja Maisenrannan jakokunnat Lempäälässä yhdistyvät. Kolme vuotta sitten Kuljun-Kuokkalan jakokuntaan yhdistettiin Rantoisten jakokunta. Tuolloin vesialueiden väliin jäivät nyt Kuokkalan-Kuljun jakokuntaan liitettävät kolme jakokuntaa, ja Kuokkalan-Kuljun osakaskunta laajenee nykyisestä 650 hehtaarista noin 770 hehtaariin.

– Yhdistymiselle ei ole estettä. Hakemus on tehty ja kokoukset pidetty. Yhdistymispäätös on lainvoimainen. Yhdistyminen on käytännössä maanmittarista kiinni. Olemme hakeneet maanmittaustoimitusta, joka pidetään aikanaan, sanoo Kuokkalan-Kuljun osakaskunnan puheenjohtaja Timo Syväjärvi arvellen, että maanmittaustoimitus saadaan pidetyksi vuodenvaihteeseen mennessä.

Uuden osakaskunnan nimi säilyy Kuokkalan-Kuljun osakaskuntana.

Suurimmaksi arvoksi osakaskuntien, entisten kalastuskuntien, yhdistämiselle Syväjärvi näkee sen, että kalastusalueista saadaan yhtenäisiä. Samalla lupakäytäntö selkiytyy ja vesialueiden hallinto yksinkertaistuu. Säännöt ja hinnat yhtenäistetään.

– Kalastaakseen ei tarvitse etsiä kissojen ja koirien kanssa, mistä lupia saa, kun ensi vuonna kaikki saa helposti ja keskitetysti samasta pisteestä.

– Nythän on ollut se tilanne, että samalla järvellä voi olla eri osissa eri säännöt. Sääksjärvi esimerkiksi on kolmen eri osakaskunnan hallinnassa. Meillä on puolet Tervajärveä ja nyt saadaan koko Lempäälän kirkasvetisin järvi hallintaan.

Yhdistyminen ei koske pelkästään vesialueita.

– Osakaskunnilla on myös yhteisiä maa-alueita. Myös ne on tarkoitus yhdistää samalla.

Yhdistymisen jälkeen Lempäälässä on vielä yhteensä kymmenkunta osakaskuntaa.

Valtaosa maamme osakaskunnista on alueeltaan pieniä. Koko Hämeessä on vain kaksi yli tuhannen hehtaarin laajuista osakaskuntaa. Kuokkalan-Kuljun osakaskunnalla on mahdollisuus kasvaa moisiin mittoihin.

– Olisi tärkeää jollain aikajänteellä saada myös Lempoisten ja Ahtialan osakaskunnat yhdistymään. Silloin koko alueella olisi kalanistutus ja vesialueiden valvonta samoissa käsissä, Syväjärvi sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?