Marjamäen paluu hautautui jäähysuman alle

Keskiviikko 17.9. oli erittäin iso päivä yhdelle pelaajista, jotka kamppailivat Vantaan Trio Areenalla Mestis-pisteistä ottelussa Kiekko-Vantaa – Lempäälän Kisa. Hän oli Tapparan sopimuspelaaja Masi Marjamäki, joka palasi kaukaloon noin kahden vuoden tauon jälkeen. Koko viime kausi meni Marjamäeltä ohi ikävän alaraajavamman vuoksi – miehen koko uran jatko oli vaakalaudalla. Hänen, jopa uskomattomalta tuntuva, paluunsa takaisin kiekkoilijoiden kirjoihin ei kuitenkaan noussut päähuomioon, kun Kisa koki kauden avaustappionsa jäähyjen sävyttämässä kiekkoillassa luvuin 6-2 (0-1, 3-1, 3-0).

Suurin muutos kokoonpanossa nähtiin LeKin maalilla, kun loistovireessä ollut Dominik Hrachovina siirtyi Tapparan luukulle ja Aaro Peltonen tuli hakemaan minuutteja farmista. Puolustuksessa Mikke Levo korvasi Petteri Frimanin ja hyökkäyspäässä Marjamäki Jussi Pesosen. Aleksi Luhtalampi ja Valtteri Järviluoma palasivat pelaavaan kokoonpanoon huilattuaan KeuPa-ottelun.

Marjamäki pelasi ottelussa yhteensä 15 minuuttia jääden ilman tilastomerkintöjä. Laukauksia tutusti numerolla 15 pelannut laitahyökkääjä lähetti kolme kohti K-Vantaan maalivahtia Kevin Lankista. Pelillisesti Marjamäki jäi ymmärrettävästi sivurooliin, pitkä tauko ja pelituntuman puute näkyivät liikkeessä ja kaksinkamppailurohkeudessa. Marjamäki pelasi Kisan kakkosketjussa yhdessä Miikka Männikön ja Henri Tuomisen kanssa, ketju oli etenkin ottelun alussa LeKin terävimpiä.

– Hienoa, että Marjamäki pääsi takaisin askiin. Lähtökohta hänelle oli saada ensimmäinen peli alle. Mies on kunnossa, mutta pelikuntoon pääseminen vie aikansa, kommentoi LeKin valmentaja Miikka Kuusela Marjamäen paluuta.

Kisan kompastuskiveksi koitui yli- ja alivoimapelaaminen. Molemmat joukkueet ottivat rutkasti jäähyjä, LeKi yhdeksän ja K-Vantaa kahdeksan sekä yhden käytöskympin. Ottelun alku oli vauhdikasta ja tempoilevaa kiekkoa ja LeKi meni johtoon Henri Tuomisen alivoimamaalilla ensimmäisessä erässä, kun puolustuksen ykkösmies Jimi Santala vapautti sentterin maalintekoon.

– Peli lähti hyvin käyntiin, oli kunnon luistelua ja kamppailua. Pääsimme hyvin tekopaikoillekin, tuumi Kuusela ja viittasi Patrik Laineen, Tuomisen ja Sami Holapan avopaikkoihin maalin edustalta, jotka kuitenkin Lankinen torjui varmasti peittäen laukaisukulmat minimiin.

Kisalla oli ongelmia omien ylivoimiensa loppuvaiheissa: kaksi Vantaan maalia tuli heti Kisa-ylivoiman loputtua. LeKiä ennenkin kurittanut laitahyökkääjä Artem Iossafov tasoitti, kun Vantaa pääsi Iikka Kangasniemen vapauduttua jäähyaitiosta kolme vastaan kaksi -hyökkäykseen. Siitä vain kolme minuuttia myöhemmin viime kaudella LeKissä pelannut puolustaja Juha Tarkkanen vei lohipaidat johtoon. Kiekko-Vantaan loistavan toisen erän alun täydensi Iossafovin illan toinen osuma, kun Micke-Max Åstenin jäähyn loputtua Tomi Tuomisto passasi takamies-Iossafoville kolme vastaan yksi -hyökkäyksen päätteeksi. Seitsemässä minuutissa peli kääntyi päälaelleen ja LeKin ykkösvitja Markus JokinenValentin Claireaux –  Holappa ottivat kolme miinusmerkintää mieheen tuona pätkänä.

– Hölmöilimme oikein urakalla toisen erän alussa. Oma ylivoima sakkasi ja hyökkäyskolmikolle sattui musta hetki, ylihyökkäsivät ja varmasti tiedostavat tilanteen, ripitti Kuusela.

LeKi pääsi vielä peliin mukaan, kun ykkösketju pyysi tekojaan anteeksi värkkäämällä ylivoimamaalin toisen erän loppuun. Jokinen ohjasi Santalan viivalaukauksen maaliin jättämätä Lankisen vaille mahdollisuuksia. Santala osoitti olevansa odotettu kiekollinen liideri, jota Kisa on kaivannut. Hän pelasi ylivoimat lähes alusta loppuun ja on saanut hyvin onnistumisia alkukauteen: 1+2 kolmeen otteluun.

Peli ratkesi kolmannen erän alussa Kisan sorruttua jälleen heikkoon erän alkuun. Kalle  Moision jäähyn aikana Kisalle tarjottiin tasoitusmahdollisuutta, mutta jälleen jäähyn loppu koitui kohtaloksi: viimeisen erän LeKin kuudesta pikkukakkosesta ensimmäinen tuli Jesse Huhtalalle juuri Moision jäähyn päätyttyä. Kiekko-Vantaa rokotti omalla ylivoimallaan Jarmo Jokilan toimesta. Huolimattomat jäähyt jatkuivat, kun Jonatan Tanus ja Mikke Levo komennettiin miettimään tekojaan. Vantaa kiitti ja ratkaisi pelin kahden miehen ylivoimalla Tarkkasen sivallettua toistamiseen kiekon LeKi-vahti Peltosen taakse.

KiekkoVantaa ylivoima toimi kolmannessa erässä kuin ajatus. Myös kuudes osuma syntyi viidellä neljää vastaan, kun Henri Tamminen ohjasi kiekon maalin edestä sisään LeKi-puolustuksen ihmetellessä. Tomi Tuomisto maestroi lohipaitojen peliä, hän kirjautti tililleen tehot 0+4. Myös Iossafov oli pelipäällä siirtyen 2+2 -tehojensa myötä Mestiksen pistepörssin johtoon.

Marjamäen paluu ja tasainen viisi vastaan viisi -peli jäivät pahasti paitsioon rangaistusten ottaessa roolia. Kun LeKi ei tehnyt omista mahdollisuuksistaan ja nukkui ylivoimiensa loput, pääsi Kiekko-Vantaa osittain varkain ja toisaalta ihailtavan jäätävällä viimeistelytehokkuudella selvään johtoon. Lopussa LeKi sai yrittää vielä kahden miehen ylivoimalla kosmeettista kavennusta, mutta ilme oli jo lannistunut.

– Harmittaa, sillä ilmassa oli hyvän pelin merkkejä. Osa jäähyistä oli kurittomia ja samalla huolimattomia. Pelikuri katosi, se oli seurausta huonoista erien aloituksista, Kuusela tiivisti heikon esityksen pääsyyt.