Aliarvostettu menestyslaji

Mikä on SM-menestyksellä ja maajoukkue-edustuksien perusteella Lempäälän menestynein joukkuelaji 2000-luvulla? Ei, se ei ole jääkiekko, lentopallo tai salibandy. Kunnan menestyslaji on jo vuosien ajan ollut herrasmieslaji nimeltä ultimate, jossa LeKi:n edustusjoukkue aloittaa – kirjoittajan tietojen mukaan ainoana lempääläisenä joukkueena – kauden 2014–15 ylimmältä mahdolliselta sarjatasolta noustuaan keväällä historiansa ensimmäistä kertaa ultimaten SM-sarjaan. Seuran juniorit ovat hallitsevia Suomen mestareita niin talvi- kuin kesäsarjassakin.

Lempäälässä laji kuitenkin joutuu taistelemaan vuosittain olemassaolostaan. Kaudelle 2014–15 ultimaten saliaikaa supistettiin jälleen, huolimatta harrastajamäärän kasvusta tai edustusjoukkueen ja junioreiden menestyksestä. Nyt lajiväki pohtii kuumeisesti, miten seuran neljä joukkuetta ja lähes 50 pelaajaa sovitetaan kahdelle tunnin mittaiselle arkivuorolle ja yhdelle erittäin usein muiden lajien otteluiden vuoksi peruuntuvalle sunnuntaivuorolle.

Tämän kauden vuorohakuprosessi hoidettiin äärimmäisen erikoisesti. Haun alkamisesta ei enää ilmoitettu kunnan internetsivujen ajankohtaista-palstalla, vaan hakuilmoitus julkaistiin aiemmista vuosista poiketen ja muutoksesta seuroille ilmoittamatta liikuntapalveluiden sivuilla. Haun jo päätyttyä kunnan liikuntakoordinaattori otti ultimaten yhteyshenkilöön yhteyttä kysyen, onko ultimatelle tarkoitus todella hakea vain LeKi:n yhteishakemuksessa virheellisesti mainittua yhtä tunnin vuoroa. Hakemuksen nopeasta täydentämisestä huolimatta LeKi Ultimaten edustusjoukkue menetti ainoan harjoitusvuoronsa toisen seuran harrastusjoukkueelle saaden tilalle lyhyemmän vuoron eri päivältä.

Vuodesta toiseen LeKi Ultimate on joustanut harjoitusvuoroissaan suuntaan jos toiseenkin, mutta nyt kamelin selkä alkaa katketa. Emme tiedä onko vika siinä, että haemme vain sen verran vuoroja mitä tarvitsemme emmekä laita hakemuksiimme yhtään ”puskuria” vai onko vuorojen siirtelylle ja supistamiselle jokin muu syy. Toivoisimme kuitenkin, että myös vähemmän seuratuille lajeille annettaisiin Lempäälässä tunnustusta ja mahdollisuus kasvaa sen sijaan, että jo olemassa olevakin toiminta pyritään kuristamaan hengiltä.

 

Carl Willandt ja Juho Pulakka, ultimateaktiivit

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?