Ambulanssien vähentämisaikeita vastustetaan adressilla

Ambulanssien lukumäärää Pirkanmaalla suunnitellaan vähennettävän. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin vähentämisaikeita vastaan on perustettu nettiadressi, johon on reilussa viikossa kertynyt yli 4400 allekirjoitusta.

Adressi on suunnattu Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallitukselle, joka esittää valtuustolle viiden ambulanssin vähentämistä Pirkanmaan alueelta. Ambulanssit vähennettäisiin Lempäälä-Vesilahdesta, Kangasala-Sahalahdesta, Kuhmoisista, Mänttä-Vilppulasta ja Tampereelta.

Lempäälän-Vesilahden alueelta uhkaa lähteä perustason ambulanssi. Kuva: Katariina Rannaste

Lempäälän-Vesilahden alueelta uhkaa lähteä perustason ambulanssi. Kuva: Katariina Rannaste

Sairaanhoitopiiri perustelee lakkauttamista säästöillä: kehyskuntien ensihoitopalveluiden kustannukset ovat kasvaneet, ja vuoden 2013 päätteeksi kuntiin lähetettiin 1,7 miljoonan euron lisälasku. Kuitenkin vuonna 2014 ensihoidon talous on toteutunut talousarvion mukaisesti ja tällä hetkellä ennakoidaan noin 200 000 euron ylijäämää.

Adressin yhden laatijan, ensihoitaja Erik Lydénin mielestä säästökohde on väärä. Ensihoidon tehtävämäärät ovat lisääntyneet tasaisesti.

Pirkanmaan alueella tehtiin viime vuonna yhteensä 54 554 ensihoitotehtävää. Tämän vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana ensihoitoyksiköillä on ollut 29 238 tehtävää.

– Ensihoidosta ei voida ryhtyä leikkaamaan, koska palvelutasopäätöksen mukaiset tavoitettavuusajat toteutuvat vain yhdeksässä Pirkanmaan 23:sta kunnasta. Esimerkiksi Vesilahdessa ne eivät täyty, Lydén kertoo.

Erik Lydénin mukaan voi miettiä, kertyykö oikeasti säästöä, jos ambulanssia ei saada ajoissa paikalle ja avuntarvitsija esimerkiksi vakavasti vammautuu hoitoonpääsyn viivästymisen seurauksena.

– Sairaanhoitopiirin arvioima 1,3 miljoonan säästö on varsin pieni. Tehohoitovuorokaudet ja sairaalassaolo synnyttävät kustannuksia. Yhden työikäisen ihmisen vammautumisen kustannukset lasketaan miljoonissa.

– Henkiä pelastava ensihoito on ensikäden palvelu, joka pitkässä juoksussa säästää rahaa. Sen takia se on aivan väärä leikkauskohde, Lydén toteaa.

Perustason auto uhkaa lähteä

Lempäälän ja Vesilahden alueelta uhkaa kadota päiväaikainen ensihoidon yksikkö, perustason auto, joka on aktiivisena kello 8.00–16.00 välisenä aikana. Toinen alueella operoiva ambulanssi on hoitotason auto, joka päivystää vuoden jokaisena päivän kellon ympäri.

– Perustason ambulanssin karsiminen olisi yhtä vahingollista, sillä perustason autoissa on myös kattava välineistö potilaan tutkimiseen ja tilan arvioimiseen. Perustason ambulanssissa pystytään esimerkiksi ottamaan sydänfilmi ja lähettämään se lääkärille arvioitavaksi. Yksikkö pystyy myös nopeaan kuljetukseen, joka on tiettyjen potilasryhmien jatkohoidon kannalta kriittistä, Erik Lydén toteaa.

– Täytyy myös muistaa asioiden yhteisvaikutus. Jos naapurikunnasta lakkautetaan ambulanssi, sillä on vaikutusta myös omaan kuntaan. Ensihoitotehtävälle nimittäin lähetetään tarkoituksenmukaisin yksikkö, jolloin esimerkiksi Lempäälän auto saattaa ajaa Akaan tehtäviä. Tällöin Lempäälässä ei ole toista autoa, ja se voi hidastaa ensiavun saapumista varsinkin haja-asutusalueilla.

Adressi löytyy osoitteessa http://www.adressit.com/ambulanssitpirkanmaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?