Keskustan kehittämissuunnitelma ja lähidemokratia käytäntöön: kuntalaiset kutsutaan istutustalkoisiin ja vaihtamaan perennoja

Lempäälästä puutarhakaupunki

Samalla kun kuntakeskustaan rakennetaan uutta, Lempäälän kuntakeskustaa pirstova infrastruktuuri saa myös jossain määrin väistyä. Vajaan kilometrin osuus Tampereentietä Sirvalahdentieltä kanavalle muutetaan kuntalaisten yhteiseksi palstaviljelmäkokonaisuudeksi.

Samalla kun kuntakeskustaan rakennetaan uutta, Lempäälän kuntakeskustaa pirstova infrastruktuuri saa myös jossain määrin väistyä. Vajaan kilometrin osuus Tampereentietä Sirvalahdentieltä kanavalle muutetaan kuntalaisten yhteiseksi palstaviljelmäkokonaisuudeksi.

Lempäälän kuntakeskustan kokonaisvaltaiseen ja vuoteen 2030 tähtäävään kehittämissuunnitelmaan sisältyy muun muassa tori ja Kirkkojärven Hauralan suuntaan ylittävä silta. Nyt on julkistettu lisäksi Tampereentien viherryttäminen keskustasaaressa kanavan ja Sirvalahdentien välisellä osuudella.

Ajoneuvoliikenne Tampereentiellä aivan Lempäälän kunnan ydinkeskustassa vähenee olennaisesti, sillä tiestä vain toinen kaista säilytetään asiointiliikenteelle.

– Viihtyvyys kuntakeskustassa paranee ja läpiajoliikenne kuihtuu, sillä tarpeeton henkilöautoliikenne Tampereentiellä kielletään. Seutuliikenteen linja 50 siirrettään kulkemaan Turuntielle reittiään Ideaparkin kautta Tampereen suuntaan, sanoo Tiitta Helma Lempäälän ympäristötyöryhmästä, joka yhteistyössä valtakunnallisen Kaupunkikeskustat Eläviksi ry:n kanssa on valmistellut nyt toteutusvaiheeseen edennyttä Puutarhakaupunki Lempäälä -toimenpideohjelmaa.

– Kuntalaisia kuullaan, sillä he voivat ilmaista kantansa siitä, kumpi kaista – Kirkkojärven puoleinen läntinen vai rautatien puoleinen itäinen – jätetään liikennöitäväksi.

Huviksi ja hyödyksi

Lempäälän ydinkeskustaan valmistunut uusi asemakaava mahdollistaa liikennekäytöstä poistettavalle kaistalle toteutettavan vihervyöhykkeen. Osasta Tampereentietä kuoritaan pois asvalttipinnoite, se mullitetaan ja palstoille istutetaan erilaisia kasveja.

– Lähes kilometrin pituisesta ja 5–6 metriä leveästä kaikkien kuntalaisten henkireiästä ei tehdä esplanadia eikä puistoa, vaan sananmukaisesti puutarha, sanoo pääpuutarhuri Jari Naamanen Kaupunkikeskustat Eläviksi ry:stä.

Pitkän kasvimaavyöhykkeen viertä kulkee uusi Ollinpolku. Kasvipenkit ja -palstat saavat kasteluvetensä tihkuletkuista, jotka on kytketty kunnan vesijohtoverkkoon.

Kuntalaiskuulemista varten Lempäälän lähidemokratiatoimikunta ottaa keskiviikkoiltana 1. huhtikuuta kello 18.00 alkaen vastaan mielipiteitä Lempäälän kunnan palvelupisteen edustalla osoitteessa Tampereentie 8.

Samalla on mahdollisuus tuoda paikalle omasta maasta nostettuja vanhanajan perennoja ja muiden perinnekasvien taimia, joita voidaan käyttää puutarhakaupungin istutustöissä. Tuo tullessasi, vie mennessäsi -henkeen perennantaimia voi myös vaihtaa omaan pihaan.

Kuntalaiset kutsutaan talkoisiin istuttamaan taimia juurrutuslaatikoihin.

– Omat pistolapiot mukaan! Toivomme, että ihmiset toisivat mukanaan erityisesti vanhojen, kotimaisten kasvilajikkeiden taimia.  Luonnonläheisyyttä saadaan kylvämällä myöhemmin villikukkien ja kohokkien siemeniä sekä apilaa ja hiirenvirnaa palstojen reuna-alueille, sanoo Naamanen.

– Jotta puutarhakaupunki koettaisiin kaikkien yhteiseksi, on se myös oltava kaikkien käytettävissä ja hyödynnettävissä. Siksi alueelle istutettavista marjapensaista, omenapuista, raparpereista ja ruohosipulista saa kuka tahansa aikanaan ottaa satoa, Helma sanoo.

Kommentit (3)

  1. Jani

    Ja sopii erinomaisesti kaikkien muidenkin kuntakeskustan kehittämishankkeiden jatkoksi 🙂 Hääkivelle pikaisesti asiantuntijaraati asiaa valmistelemaan parin professorin ja visionäärin johdolla ja hankerahoitushakemuksia menemään. Lempäälän malli= hankkeita vuosikymmenestä toiseen, vain tori puuttuu.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?