Koululaiset osallistumassa uuden opetussuunnitelman tekoon

Oppilaskuntien edustajat pohtivat uutta opetussuunnitelmaa. Kuva: Anna Kulmakorpi

Oppilaskuntien edustajat pohtivat uutta opetussuunnitelmaa. Kuva: Anna Kulmakorpi

Eduskuntavaalien jälkeisenä päivänä Ideaparkin kokoustila Kotka täyttyi iloisista kasvoista, kun Lempäälän peruskoulujen oppilaskunnat saapuivat osallistumaan uuden opetussuunnitelman tekoon. Työskentelyä olivat vetämässä Johanna Järvinen-Taubert ja Päivi Valtonen Opinpaja Oy:stä. Esiopetuksen, perusopetuksen ja lisäopetuksen opetussuunnitelman perusteita uusitaan paraikaa. Uusien perusteiden mukaisesti laaditut paikalliset opetussuunnitelmat on tarkoitus ottaa käyttöön opetuksessa syksyllä 2016.

Oppilasryhmiltä syntyi näkemyksiä pöytäliinakaupalla. Kuva: Anna Kulmakorpi

Oppilasryhmiltä syntyi näkemyksiä pöytäliinakaupalla. Kuva: Anna Kulmakorpi

Iltapäivän aluksi kaikki oppilaskunnat vuorollaan esittelivät omaa toimintaansa muille. Arkisen aherruksen piristykseksi on kouluissa järjestetty mm. väriviikko, jolloin pukeudutaan eri väreihin eri päivinä, liikuntapäivä ohjattujen pihaleikkien merkeissä, urheiluturnauksia ja kierrätyskilpailu. Yhteispeliä ja ilmapiiriä on parannettu hyvän käytöksen viikolla sekä lauantaikoulupäivällä, jolloin vanhemmat ovat päässeet mukaan ja saaneet samalla some-infoa. Vaikuttamisoppia puolestaan on saatu mm. oppilaskunnan puheenjohtajan vaalin ja aloitelaatikon kautta.

Itse asiaan paneuduttiin siten, että joka pöydässä oli eri kysymys liittyen siihen, miten koulutyöskentelyä voisi kehittää ja millainen koulu voisi tulevaisuudessa olla. Osallistujat vaihtoivat pöytää tietyin väliajoin ja keskustelivat aina kyseisen pöydän asiasta.  Tila huokui keskittymistä ja pöydillä olevat kertakäyttöpöytäliinat täyttyivät muistiinpanoista. Näkemyksiä ja ideoita koululaisilla löytyi runsaasti.  Myös vanhemmat pääsevät osallisiksi opetussuunnitelman työstämiseen, ja koululaisten ajatuksia otetaan pohjaksi vanhempien työpajaan.

 

Teksti ja kuvat: Anna Kulmakorpi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?