Äänilevykerhossa kuunnellaan uutta musiikkia ja keskustellaan siitä. Ja luotetaan albumimittaan.

Formaattiradiota ja musiikkiähkyä vastaan

Äänilevykerhossa syvennytään musiikkiin. Jyrki Toivonen ja Jouni Järvinen tekevät lähempää tuttavuutta Blur-yhtyeen uuden levyn kanssa.

Äänilevykerhossa syvennytään musiikkiin. Jyrki Toivonen ja Jouni Järvinen tekevät lähempää tuttavuutta Blur-yhtyeen uuden levyn kanssa.

Idea on sama kuin lukupiirissä. Kokoonnutaan yhteen, istutaan alas ja keskustellaan kulttuurista.

Äänilevykerhossa kirjallisuuden tilalla vain on musiikki. Siis uusi sellainen ja albumimitassa.

Levyraadista tässä ei ole kyse, sillä musiikkia ei pisteytetä. Mielipiteensä toki saa ja pitääkin ilmaista.

Kerhoa isännöivä Jyrki Toivonen toteaa, että Äänilevykerhon kaltaiselle toiminnalle luulisi olevan tilausta juuri nyt – kun netti, televisio ja radio on uutta musiikkia pullollaan.

Joku voisi puhua musiikkiähkystä. Runsaudenpula ja kärsimättömyys lienee monelle musiikinkuluttajalle tuttua.

– Joskus ennen muinoin keräännyttiin ystävien koteihin kuuntelemaan uutta levyä, jonka joku oli ostanut. Sen kaltaista ajatusta tässä haetaan, Toivonen kertoo.

Hänen mukaansa Äänilevykerho on myös vastaveto formaattiradioille. Soittolistoihin perustuva järjestelmä kuluttaa tietyt hitit puhki, vaikka artistien albumeilta voisi löytyä muitakin helmiä kuin single-lohkaisut.

Spotify ja Youtubekin tuppaavat nostamaan kuunnelluimmat biisit pinnalle. Spotifyn kaltaisissa stream-palveluissa albumikokonaisuuksien merkitys muutenkin vähenee, kun tyypillinen nettikuuntelija napsii yksittäisiä kappaleita sieltä täältä ja luo omia soittolistojaan.

Ennakkoluulot säpäleiksi

Äänilevykerhossa ajatus on syventyä yhteen albumiin kerrallaan. Uppoudutaan noin tunniksi kuuntelemaan, mitä artistilla on sanottavanaan.

Toivonen vertaakin leikkimielisesti Äänilevykerhoa downshiftaukseen, josta viime vuodet on puhuttu.

Vaan on vitsissä vähän perääkin. Eikö jokaiselle tekisi hyvää istahtaa hetkeksi, unohtaa kaikki hälinä ja keskittyä vain yhteen asiaan kerrallaan?

Myös omia ennakkoluuloja on tarkoitus oppia murtamaan. Äänilevykerhossa vaihtuva isäntä valitsee levyn, jota kulloinkin kuunnellaan. Kun kuuntelee esimerkiksi albumillisen inhokkibändinsä musiikkia, saattaa yllättyä.

Kerhoa on nyt järjestetty kahdesti. Ensimmäisellä kerralla pyöräytettiin kotimaisen rokkipumpun Von Hertzen Brothersin New Day Rising ja toisella kertaa brittipop-yhtye Blurin The Magic Whip -levy.

– Tässä on vähän samanlainen idea kuin Ylen levylautakunnassa, Toivonen sanoo.

Äänilevykerhoa järjestää Ryynikän Mylly ry. Kerho kokoontuu kuukausittain Lempostuvalla, kuun viimeisenä sunnuntaina. Eikä maksa mitään.

Fakta: Ryynikän Mylly ry

Lempääläläinen kulttuuriyhdistys, perustettu vuonna 2010.

Järjestää paikallisia tapahtumia, kuten bändi-iltoja Välibaarissa ja Rymyfonia-taidenäyttelyä.

Rymy:llä on Lempäälän keskustassa treenikämppä, joka sijaitsee samassa rakennuksessa kuin Lempäälän Autopalvelu. Tällä hetkellä tiloissa harjoittelee kuusi bändiä.

Bänditilojen yhteydessä työskentelee myös kaksi soitinrakentaja-ammattilaista ja kolme alan harrastajaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?