Antennitelevision taajuusmuutokset alkavat heinäkuun lopussa

Digitan operoimassa UHF-taajuusalueen antennitelevisioverkossa käynnistetään heinäkuun lopussa lähetystaajuuksien muutostyöt. Koko maan kattavat taajuusmuutokset tehdään valmiiksi vuoden 2016 loppuun mennessä.

Muutoksia tehdään muutama alue kerrallaan ja ne alkavat Pohjois-Suomesta Kemijärven Suomutunturin ja Sallan Sarivaaran lähetinasemilta heinäkuun viimeisellä viikolla. Taloyhtiöissä, joissa on yhteisantennijärjestelmä, tarvitaan antenniurakoitsija virittämään järjestelmän päävahvistin uudelleen. Pientaloissa antennijärjestelmiin ei normaalisti tarvita muutoksia.

Taajuusmuutoksia tehdään aluksi pohjoisen pienillä lähetinasemilla, joilla lähetykset joudutaan keskeyttämään muutostöiden ajaksi. Tarkoista keskeytysten ajankohdista tiedotetaan alueilla erikseen. Elokuussa ovat vuorossa Sallan, Sodankylän ja Utsjoen lähettimet. Myöhemmin syksyllä muutostyöt jatkuvat pohjoisen päälähetinasemilla, joilla tv-lähetykset toteutetaan muutosten ajan rinnakkain sekä vanhoilla että uusilla taajuuksilla. Digita tiedottaa alueellisesti tarkemmista aikatauluista ja aikataulut löytyvät myös Viestintäviraston verkkosivuilta.

Yhteisantennit
teettävät työtä

Taajuusmuutosten takia joudutaan tekemään muutoksia antennijärjestelmiin niissä taloyhtiöissä ja julkisissa rakennuksissa, jotka vastaanottavat televisiolähetyksiä yhteisantenniverkon kautta. Tästä syystä yhteisantennikiinteistöjä hoitavien isännöitsijöiden on oltava yhteydessä paikalliseen antenniurakoitsijaan hyvissä ajoin ennen kuin taajuusmuutokset alueella käynnistyvät. Taajaan asutuilla alueilla, joilla on paljon yhteisantennikiinteistöjä, on syytä varautua mahdollisiin ruuhkiin antennijärjestelmien muutostöissä.

Kaikkien yhteisantennijärjestelmien päävahvistimet on viritettävä uudelleen sen jälkeen, kun taajuusmuutokset alueella on tehty. Joissain tapauksissa antennijärjestelmän päävahvistin voidaan joutua uusimaan muutosten toteuttamiseksi.

Antenniasentajan tehtyä muutokset kiinteistön yhteisantennijärjestelmään on taloyhtiön asukkaiden tehtävä TV-vastaanottimien kanavahaku uudelleen. Uusimmat vastaanottimet tekevät haun yleensä automaattisesti.

Taloyhtiön velvollisuus on informoida asukkaita ajankohdasta, jolloin kanavahaku on tehtävä.

Omakotitaloissa
riittää kanavahaku

Omakotitaloissa ja niissä pientaloissa, joissa ei ole yhteisantennijärjestelmää, ei tarvita muutostöitä. Mikäli antennijärjestelmä on kunnossa, riittää TV-vastaanottimien kanavahaku sen jälkeen, kun Digita on tehnyt taajuusmuutokset alueella.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?