Liikenteen nopeusvalvonta siirrettävällä kalustolla näkyy Lempäälän rikostilastoissa

Lempäälässä ajonopeuksia valvotaan liikuteltavalla kalustolla. Lähimmät kiinteät automaattiset liikennevalvontakamerat löytyvät Kylmäkoskelta. Kuva: Erkki Koivisto

Lempäälässä ajonopeuksia valvotaan liikuteltavalla kalustolla. Lähimmät kiinteät automaattiset liikennevalvontakamerat löytyvät Kylmäkoskelta. Kuva: Erkki Koivisto

Sisä-Suomen poliisilaitoksen julkistamat poliisin toimintaan liittyvät kuntakohtaiset tilastot tammi-kesäkuulta 205 kertovat automaattivalvonnan suoritteiden hypähtäneen Pirkanmaalla aivan uusiin sfääreihin  aiemmasta. Vuonna 2013 Lempäälässä ei ollut lainkaan automaattivalvonnan  suoritteita eikä vielä vuoden 2014 alkupuoliskollakaan, mutta loppuvuodesta 2014 niitä oli 49 ja tämän vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana automaattikamera räpsähti jo peräti 465 kertaa.

– Koska Lempäälässä ei ole ainoatakaan kiinteää liikennevalvontakameraa, ainoa selitys määrän kasvulle on siirrettävän kaluston käyttäminen siellä, sanoo Sisä-Suomen poliisilaitoksen viestintäpäällikkö, ylikonstaapeli Nina Vesikko-Juurakko.

Automaattinen liikennevalvonta ei ole vielä levinnyt kaikkiin Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueen kuntiin. Alueen kaikkiaan 45 kunnasta yli puolessa ei ole kiinteää automaattista liikennevalvontaa. Joissakin kunnissa suoritteita kuitenkin on, jolloin kyse on automaattisen liikennevalvonnan siirrettävän yksikön suoritteista. Vesilahdessa ei ole rekisteröity tältäkään vuodelta ainoatakaan automaattivalvonnan  suoritetta.

Lempäälässä toimiva liikuteltava yksikkö on  kameran sisältävä pakettiauto, joka operoi Lempäälän lisäksi koko Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa.

– Meillä on kaksi autoa käytössä Pirkanmaalla. Ihan tavallisen näköisiä autoja, joissa on magneetilla kyljessä kiinni kyltti kertomassa liikennevalvonnasta. Toinen autoista on valkoinen umpimallin Volkswagen Transporter ja toinen on pienempi, sanoo ylikomisario Matti Vuorinen.

Lempäälässä on selvitetty tammi-kesäkuun aikana sattuneista omaisuusrikoksista yli puolet eli 57,1 prosenttia. Viime vuonna vastaavaan aikaan omaisuusrikosten selvitysprosentti oli 39,0.

Tämän vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana Lempäälässä on tilastoitu vain seitsemän moottorikulkuneuvon käyttövarkautta, kun niitä vuosi sitten vastaavana ajanjaksona oli 14.

Asuntomurtojen määrä on ollut Lempäälässä lievässä laskussa verrattuna viime vuoteen. Sen sijaan moottoriajoneuvoista luvatta tunkeutuen tehdyt varkaudet ovat olleet jyrkässä nousussa Tänä vuonna tapauksia on ollut jo 25, kun niiden määrä vuoden 2014 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana oli 14.

Huumausainerikoksia Lempäälässä on tilastoitu ensimmäisen vuosipuoliskon aikana 25 kappaletta, kun vuotta aiemmin niitä oli samana ajanjaksona tilastoitu 38. Vuonna 2014 Lempäälässä tehtiin yhteensä 71 huumausainerikosta ja 46 vuonna 2013.

Lempäälässä yksi henkirikos alkuvuoden aikana

Pirkanmaan käräjäoikeus vangitsi 12. kesäkuuta 25-vuotiaan lempääläläisen miehen murhasta epäiltynä. Miehen epäillään surmanneen asunnossaan 9. kesäkuuta lempääläläisen 64-vuotiaan miehen. Surmattu ja epäillyt henkilöt eivät olleet sukulaisia keskenään.

Pirkanmaan käräjäoikeus vangitsi murhaan liittyen lisäksi rikoksentekijän suojelemisesta 28- ja 34-vuotiaat Lempäälässä asuvat miehet. Miesten epäillään tulleen tietoiseksi surmasta ja sen jälkeen mm. hävittäneen todisteita. Poliisi otti murhasta epäillyn miehen kiinni heti 9. kesäkuuta ja rikoksentekijän suojelemisesta epäillyt miehet seuraavana päivänä.

Surmasta epäilty mies kertoi tutustuneensa uhriin surmaa edeltävänä iltana Sääksjärvellä sijaitsevassa Sääksville-baarissa, josta miehet olivat siirtyneet Kuljussa sijaitsevaan taloon, missä surma myöhemmin tapahtui.

Vuosina 2013 ja 2014 Lempäälässä ei tehty yhtään henkirikosta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?