Oikukas sää, vaihteleva sato

Kesän oikukkaat kasvuolosuhteet näyttävät tuottavan vaihtelevan sadon. – Kasvustot eivät näytä huonoilta, kun vain saataisiin vielä puiduksi, viljelijä Jussi Vilo toteaa. Kuva: Katariina Rannaste

Kesän oikukkaat kasvuolosuhteet näyttävät tuottavan vaihtelevan sadon. – Kasvustot eivät näytä huonoilta, kun vain saataisiin vielä puiduksi, viljelijä Jussi Vilo toteaa. Kuva: Katariina Rannaste

Tämän vuoden säät eivät ole saaneet viljelijöitä tanssahtelemaan ilosta. Sateinen ja kolea kesä on aiheuttanut sen, että viljojen puintiaika tulee olemaan myöhässä tavanomaisesta. MTK-Vesilahden puheenjohtaja Jussi Vilo arvelee, että puinnit pääsevät alkamaan noin kuukauden päästä, elokuun lopulla.

– Puinnin aikataulua ei pysty tarkkaan sanomaan, mutta myöhäiseksi menee. Sadon laatua ja määrää ei sitäkään pysty vielä ennustamaan, koska vielä voi tulla sateita, mitkä lakoonnuttavat viljan.

– Kasvustot ovat eri vaiheissa, koska kylvöt saatiin tehtyä säiden vuoksi eri aikaan. Itse kylvin ensimmäiset jyvät jo huhtikuussa ja viimeiset vasta kesäkuussa. Kylvöaika oli tänä vuonna pitkä.

Sateinen sää viivästytti myös rikkakasvien torjuntaruiskutuksia, koska pelloille ei pystynyt menemään raskailla koneilla.

Selvää siis on, ettei tämän kesän viljasato tule olemaan parhaimpia.

– Maksimisatoihin ei varmasti päästä. Nyt ollaan viime vuotta heikommassa tilanteessa. Erikoiskasvien, kuten valkuaiskasvien viljelijät ovat tosin kehuneet kautta heille hyväksi.

– Isoja ongelmia oli myös heinänteon kanssa. Heinäpoutaa ei meinannut tulla. Puoliksi riskillä piti mennä.

Vilo viljelee vehnää, kauraa ja heinää noin 90 hehtaarin alalla. Hän muistelee vuonna 1987 olleen vastaavankaltainen kesä.

– Kesä on ollut poikkeuksellisen märkä. Sinä aikana kun olen isäntänä ollut, ei tällaista kesää ole ollut. Mutta monesti aiempina vuosina on käynyt niin, että puinnit on saatu tehtyä vasta syyskuussa. Itse olen puinut joskus lokakuussa, Vilo muistelee.

– Silloin ongelmaksi alkaa kuitenkin muodostua öiden kosteus. Yöt ovat niin kosteita, että aamulla pitää odottaa puolille päivin kasvustojen kuivumista.

Elokuun säillä on nyt suuri merkitys. Viljelijät toivovat mukavan lämpöisiä ja aurinkoisia päiviä.

– Sateet saisivat nyt loppua, että viljat pääsisivät tuleentumaan rauhassa ja sadon saisi hankaluuksitta korjattua.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?