Fonsénille jalkapallokultaa Los Angelesin Special Olympics -kisoista

Julia Fonsén toi Lempäälään kultaa Special Olympics -kisoista. Kuva: Lauri Jaakkola

Julia Fonsén toi Lempäälään kultaa Special Olympics -kisoista. Kuva: Lauri Jaakkola

Lempääläläinen Julia Fonsén oli voittamassa kultaa Suomen naisten Unified-jalkapallojoukkueessa kehitysvammaisten Special Olympics -kesämaailmankisoissa Los Angelesissa.

Unified-jalkapallossa kehitysvammaiset urheilijat, kuten Fonsén, ja vammattomat Unified-partnerit pelaavat rinta rinnan samassa joukkueessa. Sääntöjen mukaan partnerit eivät saa olla dominoivassa roolissa kentällä.

Vielä viime syksynä Belgian Special Olympics Euroopan kisoissa Fonsén oli mukana pelkästään kehitysvammaisista koostuvassa Suomen joukkueessa. Kansainvälinen Special Olympics -järjestö pitää Unified-urheilua suuressa arvossa, ja niinpä Los Angelesin kisoihin Suomikin sai koota ensimmäistä kertaa naisten Unified-joukkueen.

– Se on vähän helpompaa pelata, kun partnerit osaavat rakentaa peliä paremmin. Peli menee eteenpäin, Fonsén vertaili Unified-jalkapallon ja tavallisen kehitysvammaisten jalkapallon eroja.

Suomi voitti turnauksen finaalissa Uruguayn jännittävien vaiheiden jälkeen jatkoajalla 4–3 noustuaan ensin 1–3-tappioasemasta tasoihin. Voittomaalin jatkoajalla teki partneri Iida Äijö. Fonsén osui turnauksessa kahdesti, Serbiaa ja Bosnia-Hertsegovinaa vastaan.

Fonsén, 19, on pelannut jalkapalloa vuodesta 2003 saakka. Hän edustaa Tampereen TPV:n erityisryhmää Auringonnousua.

Fonsén työskentelee Lempäälän Pirkanhovissa, ja työ vetääkin nuoren naisen nopeasti arkeen sen jälkeen, kun Suomen joukkue palaa kotimaahan myöhään tiistai-iltana 4.8.

– Minulla on Pirkanhovissa vuoro heti 6.8. ja sitten lauantaina 8. päivä on Hämeenlinnassa erityisryhmien SM-turnaus, Fonsén kertasi.

Teksti: Lauri Jaakkola

Yksi kommentti

  1. Vanha luokkakaveri

    Julia on kyllä ihan puhdas vesilahtelainen, vaikka postiosoite onkin Lempäälän. Asuu ihan rajalla ja kävi koulua Vesilahdessa. Ärsyttää tuo nippanappa Lempäälän puolella asuvien upeiden vesilahtelaisten omiminen lempääläläisiksi. ”Toi Lempäälään kultaa”. Kiitosta vaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?