Crossaamalla kuntoon

Tämän ohjaajakaksikon tunneilta ei puutu tekemisen meininki. Kuva: Mika Kauraharju

Tämän ohjaajakaksikon tunneilta ei puutu tekemisen meininki. Kuva: Mika Kauraharju

Lempäälän Piippo-keskuksen tiloissa on päästy kokeilemaan uutta ryhmäliikuntalajia. Elokuun aikana järjestetyt näytetunnit ovat vetäneet salin täyteen innostuneita liikkujia. Laji on nimeltään crossing.

– Haluamme tuoda uudenlaista tarjontaa ryhmäliikuntatunteihin, kertoo tuore liikunta-alan yrittäjä Mari Rantanen.

– Lisäksi Piippo-keskus tarjoaa hyvät puitteet tuntien pitämiselle, sillä tilat ovat isot ja sijainti keskeinen.

Salista löytyy kolmisenkymmentä crossing -laitetta. Vastuksen ja tahdin saa määrätä itse, mutta hikoilutakuu tunneilla on. Peruskuntoa kohottavan tunnin aikana tulee liikettä aina hartioista ja keskivartalosta kehon suuriin lihaksiin asti.

– Tunti sopii erityisesti näyttöpäätetyötä tekeville, sillä liikkeet auttavat niska-hartiaseudun jumituksiin, Rantanen kuvaa.

Hän mainitsee myös, ettei crossing kuormita niveliä samalla tavalla kuin hölkkälenkki, jossa liike on hakkaava. Myös spinningiin verrattuna laji on monipuolisempi, koska myös ylävartalo on liikkeessä. Marin mukaan etenkin kuntosaliharjoittelijoilla aerobinen harjoittelu saattaa jäädä vähemmälle.

Marin aisaparina toimii Jussi Jokinen.  Molemmat ovat vetäneet ryhmäliikuntatunteja Lempäälässä jo useamman vuoden ajan. Ohjaajina he ovat erilaisia ja sen jo tietävätkin monet heidän tunneillensa osallistuneet.

– Olen kova hölöttämään, Jussi on meistä se rauhallisempi tapaus, selvittää Mari.

– Itseltäni juttua tulee sen verran, kun on asiaa, Jokinen lisää.

Ohjaajan persoonan lisäksi tunnin tärkeäksi tekijäksi muodostuu musiikki. Treeni jaetaan usein kolmeen osaan: lämmittely-, työ- ja palautusosaan. Jokaisessa osassa liikutaan eri kappaleiden tahdissa. Musiikin tarkoituksena on tuoda harjoitukseen lisäpontta.

– Kesken tunnin voi vaikka hypähtää laitteen viereen tanssahtelemaan!, Mari virnistää.

– Täällä vedetään tosissaan, muttei vakavissaan.

Terveysliikunnan puolestapuhujina molemmat toivovat, että osallistumiskynnys tunneille säilyisi matalana. Olematon peruskunto ei ole este osallistumiselle, sillä se kohoaa varmasti. Lisäksi lajista on hyötyä myös painonhallinnassa sen koko kroppaa kuormittavan vaikutuksen ansiosta.

Tunnit pidetään joka torstai ja sunnuntai. Tiedotuksessa on hyödynnetty perinteisen puskaradion lisäksi Facebookia sekä Marin toista työpaikkaa Apteekki Ideaparkkia. Ohjaajat uskaltavat myös mainita, että laajentamissuunnitelmia löytyy.

– Katsotaan, kuinka syksy tästä lähtee käyntiin, mutta tarkoitus olisi tehdä yhteistyötä myös kunnallisten toimijoiden kanssa, Mari paljastaa.

 

Teksti: Saana Karhu

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?