Tarkista lämmitysjärjestelmä syksyn tullen

Vaikka lämpimiä päiviä riittää alkaa lämmityskausi olla jo lähellä. Etenkin yöt ova viileitä ja nyt on hyvä hetki tarkistaa, että lämmitysjärjestelmä toimii asianmukaisesti. Jos tarvittavia korjaustoimenpiteitä ilmenee ehditään ne hoitaa hyvissä ajoin.

Lämmitysjärjestelmästä on syytä tarkistaa säätöautomatiikan toiminta. Automatiikka huolehtii siitä, että verkostoon lähtevän veden lämpötila on oikea suhteessa sen hetkiseen ulkolämpötilaan. Järjestelmässä on useita elektronisia osia, joiden vanheneminen on normaalia. Myös lämpötilatasot ja aikaohjelmien tarkoituksenmukaisuus kannattaa arvioida ja tarvittaessa muuttaa niitä.

Tärkeää on varmistaa myös pumpun toiminta. Lämmitysverkostossa vettä kierrättävä pumppu on yleensä pysähdyksissä kesän ajan. Tänä aikana pumpun pesään saattaa laskeutua epäpuhtauksia, jotka aiheuttavat häiriöitä pumpun toiminnassa. Rikkoontuva pumppu pysäyttää lämmitysjärjestelmän toiminnan kokonaan.

Termostaattiset patteriventtiilien termostaattiosan tarkoitus on sulkea lämmitysveden virtaus patterissa, jos huoneeseen tulee runsaasti lämpöenergiaa ihmisistä tai sähkölaitteista. Termostaatin tulee olla ehjä ja oikein paikalleen kiinnitetty. Myös venttiilin karan liikkuminen kannattaa tarkistaa.

Järjestelmän perussäätö on oltava kohdillaan, jotta lämmitysjärjestelmä toimii oikein. Sen pitää siis olla tasapainotettu. Tämä tarkoittaa sitä, että verkoston eri osiin virtaa juuri oikea määrä kuumaa vettä. Jos verkosto ei ole tasapainossa, osa rakennuksesta jää talvella liian kylmäksi, vaikka samaan aikaan toinen osa rakennuksesta on liian lämmin.

Toimiva lämmitysjärjestelmä pitää sisälämpötilan haluttuna ulkolämpötilan vaihteluista huolimatta: se lisää asumisviihtyvyyttä ja pitää lämmityskustannukset hallinnassa. Sopiva huonelämpötila on 20 – 22 astetta. Huonelämpötilan nousu yhdellä asteella voi lisätä lämmityskuluja jopa 5 prosenttia.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?