Seurakuntatalon ilmasta ei löytynyt haitallisia hiukkasia

Lempoisten seurakuntatalon sisäilmatutkimukset ovat valmistuneet. Hengitysilmasta ei löytynyt terveydelle haitallisia hiukkasia.

Seurakunta tilasi kaksi erilaisilla menetelmillä tehtyä tutkimusta.

Ramboll Oy:n tekemässä tutkimuksessa sisäilman mikrobinäytteissä ei havaittu viitteitä mistään epätavanomaisesta mikrobilähteestä, kuten ihmisille haitallisista homeista tai sienistä.

Sisäilmatutkimuspalvelut Elisa Aattela Oy:n huurrevesimenetelmällä otetuissa näytteissä ei myöskään todettu ilmassa olevan toksisuutta eli ihmisen terveydelle haitallisia aineita.

Seurakuntatalon sisäilman laadussa havaittiin kuitenkin puutteita. Mittausten mukaan hengitysilma on äärimmäisen kuivaa ja ilmanvaihto on riittämätön. Nämä voivat aiheuttaa ihmisille haittoja.

Sisäilmatutkimukset tehtiin, koska aiemmin talossa tehdyissä rakennetutkimuksissa kahdessa kohtaa tietyt mikrobipitoisuudet (aktinomykeetti- tai sieni-itiöpitoisuudet) ylittivät sosiaali- ja terveysministeriön asettamat toimenpiderajat. Tutkimuksessa otettiin yhteensä 12 näytettä.

Toinen toimenpiderajat ylittävä mittaustulos sijaitsi kellarikerroksen kerhotilan ulkoseinän eristemateriaalissa, toinen pääkerroksen käytävän ulkoseinässä.

Eristemateriaaleissa todettua mikrobikasvua pidetään kuitenkin toimenpiderajan ylityksenä vain, jos rakenteesta on ilmayhteys sisätiloihin.

Ramboll Oy:n ja Sisäilmatutkimus Elisa Aattela Oy:n tutkimusten perusteella kerhotilan ja käytävän seinien sisässä olevat mikrobit eivät ole päässeet vaikuttamaan sisäilmaan.

Lempoisten seurakuntatalon ilman laatua koetetaan parantaa välittömästi vaikuttamalla ilmanvaihtoon ja lisäämällä ilman kosteutta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?