65-vuotiaille ja vanhemmille oma väestövastuupiiri

L8 väestövastuulääkärinä toimii terveyskeskuslääkäri Paavo Suikki. L8 piiriin kuuluvat tänä vuonna 65 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat Lempäälän keskustan asukkaat.

Lempäälän terveyskekuksen väestövastuupiirit ovat kasvaneet niin suuriksi,  että hoitoon pääsyn helpottamiseksi on perustettu  uusi piiri.
Väestövastuupiiri  L8 koostuu tänä vuonna  65 vuotta täyttävistä ja vanhemmista kuntalaisista Lempäälän keskustan alueella.
– Vaikka Lempäälä on nauhataajama, yli 65-vuotiaista suuri osa on hakeutunut keskustasaarelle.  Tämä on trendi myös muissa kunnissa. Eläköityvä väestö muuttaa kuntakeskukseen palvelujen äärelle, kertoo ylilääkäri Tarja Marjamäki Lempäälän terveyskeskuksesta.
Marjamäen mukaan muuttoliike ei ole pelkästään sisäistä vaan eläkeikäiset muuttavat toisiin kuntiin oli heillä siellä sidonnaisuuksia tai ei.
Lempäälässä erityisesti Piipon alue on yli 65-vuotiaiden suosiossa.
– Kun nyt alueella on aloitettu uuden kerrostalon rakentaminen, tulossa on paljon lisää väkeä. Väestövastuupiiri, johon talo kuuluu, on jo ennestään haasteellinen. Siinä on kaikista väestövastuupiireistä eniten yli 65-vuotiaita, 445 henkeä, ja piirin koko on jo yli 2 000 henkeä.

Asiakasmäärän kasvaessa päätettiin tehdä kokeilu, jossa 65-vuotiaista ja vanhemmista kootaan oma väestövastuupiiri.
– He käyttävät paljon palveluja. Kun meillä on piiri, joka jo pursuilee väkeä ja myös muita piirejä, joissa on paljon eläkeikäisiä ajattelimme, että näin saadaan yhtäältä mahdollistettua vuoden sisällä tulevien uusien asukkaiden palvelut ja toisaalta kevennettyä isojen piirien työkuormaa.
Iäkkäämmät ikäluokat kuormittavat terveydenhuolto kaksi kertaa enemmän kuin muut. Heillä on enemmän pitkäaikaissairauksia ja muutenkin tarvetta palveluille.
– Uuden väestövastuupiirin koko on 850. Se on tietoiseti pistetty vähän pienemmäksi, koska kuorma on isompi.
Väestövastuupiiri L8 väestövastuulääkärinä toimii terveyskeskuslääkäri Paavo Suikki ja sairaanhoitajana Terhi Hiltunen.
–  Saimme tehtävään yhden kokeneimmista ja pidetyimmistä lääkäreistämme. Hän on pitkän linjan erikoislääkäri, jonka vahvaa osaamisaluetta ovat pitkäaikaissairauksien ja vaativa monien sairauksien hoito sekä lääkehoidon ja hoidon tarpeen arviointi.
–  Onneksi Paavo Suikki oli käytettävissä tähän kokeiluun. Iso osa niistä, jotka lisäpiiriin tulevat, ovat ennestään hänen omasta piiristään.

Kokeilu alkoi vapun jälkeen ja ensimmäinen tarkasteluetappi on vuoden lopulla.
– Katsotaan ennen vuoden vaihdetta, mitkä ovat kokemukset.
Asiakkaat ovat ottaneet kokeilun myönteisesti vastaan. Tavoitteena on, että eivät asiakkaat vaihtaisi lääkäriä tämän vuoden aikana.
– Meillä lääkäriä voi lähtökohtaisesti vaihtaa kerran vuodessa. Vaihdoksia tulee vähän. Viime vuonna niitä oli 146. Puolessa vaihtoja syynä oli muutto. Haluttiin pitää tuttu lääkäri, vaikka muutettiin väestövastuupiiristä toiseen. Noin  kolmasosassa vaihtoja syynä oli se, etteivät kemiat kohdanneet.
Terveydenhuollossa seurataan piireittäin ja lääkäreittäin väkimäärän muutoksia. Marjamäki kertoo, että terveydenhuolto saa hyvää tietoa asumisesta kunnan tekniseltä puolelta.
– Lempäälässä on paljon muuttoliikettä sekä sisään että pois. Ajellessakin on helppo itse havaita, mihin väkeä on tulossa lisää.  Kuljussa on kaadettu metsää ja varmaan sinne alkaa  nousta pientaloja. Piipon alueella puolestaan alkoi kerrostalon rakentaminen.
Kasvavan kunnan terveydenhuollossa huolenaiheena ovat resurssit, jotka eivät kasva samaan tahtiin.
–  On tultu siihen pisteeseen, että kaikki väestövastuupiirit alkavat olla ääriä myöten täynnä.  Siitä aiheutuu aiheutuu tarpeetonta viivettä, palvelujen sujuvuus on uhattuna ja henkilöstö joutuu koville, Tarja Marjamäki kertoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?