Talvisotaa kesänäyttelyssä

Museovastaava Hannu Turkkinen toivottaa vieraat tervetulleeksi Sakkola-Museoon. Kesän ajaksi museoon on koottu ainutlaatuinen Talvisota Sakkolassa -näyttely.

Sakkola-Museon kesänäyttelyn teemana on Talvisota Sakkolassa. Näyttely on mukana Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumissa.

Kuokkalan Museoraitin varrella sijaisevassa Sakkola-Museossa on esillä monipuolista materiaalia talvisodan ajalta. Talvisodan asetelmia ja kulkua valaisee varta vasten tehty suuri pohjakartta.
− Sakkola oli tärkeä osa Mannerheim-linjaa, jonka ensimmäinen linnoitus rakennettiin jo 1920, kertoo museovastaava Hannu Turkkinen.
Mannerheim-linja kulki Laatokasta Suomenlahteen. Matkalla oli tärkeitä sulkulinnakkeita, jotka eivät pystyneet ampumaan suorasuuntausta, vaan ampuivat sivustatulta ja osin ristiin, mikä oli kohtalokasta venäläisjoukoille.
Suomen puolustusvoimat suhtautui 20- ja 30-luvuilla hyvin nihkeästi vesistön ylittäviin siltahankkeisiin, mikä oli viisautta. Poikkeuksena oli Kiviniemi, jonne rakennettiin vahva sillanpääasema.
Näyttelyssä käsitellään Keljan taistelua, joka alkoi neuvostojoukkojen päästyä Suvannon yli jäätä myöten.
Neuvostoliittolaiset saivat sillanpääaseman Suvannon rannan Satumetsiköstä. He alkoivat tuoda lisää joukkoja kalustoa Suvannon yli.
Suomalaiset tekivät epäonnistuneita vastaiskuja, kunnes paikalle kutsuttu Er.P 6 ajoi peräänantamattomalla tavalla neuvostoliittolaiset asemistaan. Vihollisen arvioidaan menettäneet taistelussa 2 500 miestä.
Keljan taistelusta on tehty veistos, jonka on suunnitellut lempääläinen Eero Pilviniemi, jonka juuret ovat Sakkolassa. Näyttelyssä on esillä hänen isänsä vaimolleen, Eeron äidille lähettämä kirje. Isä kaatui sodassa ja Eero syntyi tynkä-Suomen puolella.
Kartta- ja kirjamateriaalin lisäksi esillä on Antti Rokan esikuvan, Keljan taisteluihin osallistuneen Viljam Pylkkään puhdetöitä sekä muuta aikakauden kiinnostavaa aineistoa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?