Anna puulle halaus

Toista kertaa järjestettävä puunhalausviikko muistuttaa viherympäristöjen merkityksestä. Puunhalausviikkoa vietetään 21.–27.8.2017. Tempaus kannustaa ihmisiä halaamaan puuta ja osoittamaan siten arvostuksensa lähiviheralueita kohtaan.  Puunhalausviikon järjestävät Viherympäristöliitto, Suomen 4H-liitto, Maa- ja kotitalousnaiset ja Luonnonvarakeskus ja se on osa Suomen luonnon päivien ohjelmaa.

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi puunhalausviikolla kannustetaan halaamaan puuvanhuksia. Kotimaisista puulajeista pitkäikäisiä ovat muun muassa männyt, katajat, marjakuuset, lehtikuuset ja tammet. Suomen vanhimman puun arvellaan olevan Lapissa kasvavan 800-vuotiaan männyn.

Vanhan puun tunnistaa usein suuresta koosta. Pienikin voi kuitenkin olla vanha. Karulla kasvupaikalla hitaasti kasvanut pieni männynkäkkyrä voi olla jopa 100 vuotta vanha.

Monilla puulajeilla vanhan puun kaarna on paksumpi ja uurteisempi kuin nuoren puun sileämpi ja ohuempi kuori.
Jollei puun koko tai rungon kaarna paljasta puun olevan vanha, niin latvuksen muoto saattaa paljastaa puun iän. Nuoret puut kasvavat usein villisti ja vapaasti, mutta vanhemmalla puulla latvus saattaa olla säntillisesti lajille tyypillisen muotoinen, ilman että sitä on leikattu.

Halauksen voi jakaa sosiaalisessa mediassa tunnisteella #puunhalausviikko.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?