Luukkonen ja Luostarinen kypsymässä Lempäälässä

Kuva: Elina Kuivalainen
Ukko-Pekka Luukkonen tilkitsee tällä kaudella LeKin maalinsuun Mestiksessä.

LeKin lentisjoukkueen peliä passarina pyörittää tällä kaudella Kasimir Luostarinen. Kuva: Juha Raunio

Lempäälän Kisassa kypsyy tulevalla jääkiekko- ja lentopallokaudella kaksi todellista lätkän ja lentiksen suurlupausta eli 18-vuotias jääkiekkomaalivahti Ukko-Pekka Luukkonen ja 20-vuotias lentopallopassari Kasimir Luostarinen. Molempien päämotiivi tulla LeKi-nuttuihin on päästä pelaavaan rooliin miesten sarjassa.
Niin Luukkosta kuin Luostarista kuvaillaan hyvin pitkälti samoilla laatusanoilla: rauhallinen, määrätietoinen, tavoitteellinen, fiksu ja urheilullinen. Jääkiekkovalmentaja Miikka Kuuselalla ja lentisluotsi Tapani Nyströmillä on käsissään hiomista vailla olevat timantit.
– Kaikesta arjen tekemisestä näkee, että Ukko-Pekka on matkalla huipulle. Hän on treeneissä aina sataprosenttisella panoksella ja lisäksi hän harjoittelee tosi paljon ekstraa, kuvailee Kuusela Luukkosta.
– Kasimir on moderni, nykyaikainen passari, joka fysiikaltaankin alkaa olla valmis miesten tekoihin. Nuoresta iästään huolimatta, hän johtaa peliä rauhallisesti vailla turhaa hötkyilyä, kuuluvat puolestaan kokeneen Nyströmin luonnehdinnat Luostarisesta.
Ukko-Pekka Luukkonen on Espoosta kotoisin oleva raamikas (194/90) maalivahti, jonka emoseurana nykyään on HPK Hämeenlinnasta. Nuoren miehen uraputkeen mahtuu juniorien sarjapelien lisäksi iso määrä eri-ikäisten junnumaajoukkueiden pelejä ja muun muassa 18-vuotisten MM-turnaus.
– Tulevan kauden pelaan pääasiassa LeKissä Mestistä, mikä sopii tämän hetken tilanteeseeni tosi hyvin. Miesten peleistä saa ihan eri tason kovuutta kuin junnujen otatuksista. Lempäälään tulen mielelläni, lätkä on lätkää ja kutina tulevaa kautta on odottavan positiivinen, pohtii Luukkonen, joka suorittaa parasta-aikaa lukion loppusuoraa, tavoitteenaan kirjoittaa keväällä ylioppilaaksi.
– Ilman muuta on pidettävä jääkiekon lisäksi portit auki opintopuolellekin.
Ensi kaudella Luukkosen toive on pelata Lempäälässä mahdollisimman paljon pelejä, takaporttina on käydä satunnaisesti tuuraamassa HPK:n A-nuorten joukkueessakin.
– Kaksikymppisten MM-kisajoukkueeseen vuodenvaihteen kisoihin on kova tahto päästä mukaan, pelit Mestiksessä antavat sille tavoitteelle pontta, Luukkonen tuuumaa.
Miikka Kuusela suhtautuu nuoren maalivahdin läpimurtoon luottavaisesti.
– Olen vakuuttunut, että Ukko-Pekka pärjää ja tulee olemaan meille tärkeä lenkki, kun tavoittelemme Mestiksen pudotuspelipaikkaa. Toki nuorella urheilijalla hyvän ja heikon päivän ero on vielä iso, mutta pelaamalla ja harjoittelemalla tasaisuus löytyy.
Kisan kapteeni Sami Laakso on nähnyt neljällä Mestis-kaudellaan monta monituista nuorta kiekkolupausta, mutta Luukkosen olemus ja tekeminen on tehnyt kippariin suuren vaikutuksen.
– Luukkosen kaikesta tekemisestä huokuu päämäärätietoisuus, hän on matkalla lajin absoluuttiselle huipulle. Ihmisenä hän vaikuttaa näin lyhyehkön tuttavuuden perusteella olevan tosi leppoisa veikko, josta näkee hänen saaneen hyvän kasvatuksen.
Missä arvelet hänen olevan kolmen vuoden päästä?
– Jos ei ihan vielä NHL:ssä, niin ainakin Liigan ykkösmaalivahtina, povaa Laakso. Luukkosen on NHL:ään varannut viime kesänä Buffalo Sabres alhaisella numerolla 54.
Lentopalloilija Kasimir Luostarisella on käynnissä armeija, jota hän suorittaa urheilujoukoissa Santahaminassa Helsingissä. Viime kausi sujui Rantaperkiön Iskun ykkössarjamiehistössä, sitä edelliset Kuortaneen urheilulukiossa niin ikään ykkössarjaa pelaten. Kuluvan kauden seuraa pohdittaessa vaihtoehdoksi seuloutui Lempäälän Kisa.
– Iskun liigajoukkueessa olisi rooli ollut kolmospassarina, joten ehdottomasti mieluummin tulin Lempäälään, missä saa peliaikaa, sanoo Luostarinen, joka muodostaa LeKin pelinjohtajakaksikon Juuso Paanasen kanssa.
– Lentopallossa haluan pelata pääsarjassa ja ehkä ammattilaisenakin jonain päivänä, mutta yhtä tärkeänä näen, että saan hyvän opiskelupaikan, tuumaa Tampereen yliopiston kaupalliselle puolelle tähtäävä Seinäjoeltä kotoisin oleva Luostarinen.
Mittaa Luostarisella on 187 senttiä, pomppu on ilmava ja tekniikka huippuluokkaa. Kokemusrepussa hänelläkin on iso liuta pelejä nuorten maajoukkueessa EM-lopputurnausta myöten. Tulevaa ykkösarjakautta Luostarinen odottaa innolla.
– LeKillä on hyvä sakki sekoitettuna kokemusta ja nuoruutta, kyllä meidän tällä porukalla pitäisi pärjätä mukavasti. Omaa pelaamista armeija ja reissaaminen hiukan hankaloittaa, mutta pääsen armeijan ja LeKin treenien lisäksi käymään myös Iskun harjoituksissa, kun Tampereen suunnassa olen.
Kisan kokenut kapteeni Sauli Silpo löytää helposti monta kehuvaa arviota nuoresta passarista.
– Oikein hämmästyttävää on, kuinka rauhallinen ja hätäilemätön kaveri hän on. Kertaakaan ei ole ”Kassun” pelaamisessa tullut paniikin merkkejä ilmi. Hänen perustekniikkaansa on kunnossa, fysiikkakin jo hyvällä tolalla, joten uskon ilman muuta hänestä tulevan hyvän pääsarjapassarin ja miksei etenevän pidemmällekin, Silpo suitsuttaa.
Toki aina parannettavaa nuorella urheilijalla löytyy. Voimaa ja nopeutta aina voi olla enemmän ja kuten lätkä-Luukkosella, otteiden ailahtelu on Luostarisellakin osa-alue, jota voi petrata.
– Vielä erien sisälläkin otteet heilahtelevat, passitarkkuuden tasaisuudessa on vielä tekemistä, arvioi valmentaja Nyström Luostarista.
Oletettavaa on, että niin Ukko-Pekka Luukkonen kuin Kasimir Luostarinenkin pukee LeKi-nutun ylleen vain kauden 2017 – 18 ajan. Joten nyt kannattaa vaeltaa pelipäivinä sankoin joukoin Hakkariin omin silmin katsomaan näitä jääkiekon ja lentopallon lahjakkaita nuoria miehiä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?