Teemu Murto on Vesilahden Vuosisadan Yrittäjä

Yrittäjä kolmannessa polvessa rentoutuu metsän keskellä

Teemu Murto on yrittäjä kolmannessa polvessa. Hänellä on myös asiakkaita jo kolmannessa polvessa. Pienestä pojasta isänsä mukana kulkeneena työt ja asiakkaat ovat tulleet tutuiksi. Kuva: Katariina Onnela

Teemu Murto vastailee Narvan Rauta ja Maatalous Oy:n konttorin puolella kysymyksiin vuorotellen toimittajalle ja vuorotellen työntekijöilleen. Mies on kiireinen, mutta se on pelkästään hyvä asia, hän tuumaa.

Perjantaina 13. lokakuuta Vesilahden yrittäjäjuhlassa Vesilahden Vuosisadan Yrittäjäksi valittu Teemu Murto kertoo, ettei pahemmin lomia vietä.

– Melkein joka päivä tulen mielelläni töihin, hän nauraa.

Tyypillinen työpäivä alkaa puoli seitsemältä aamulla Tampereella tavaran kuormauksella. Kahdeksaksi hän suuntaa kaupalle ja työntekijöiden kanssa sovitaan päivän ohjelmasta. Yrittäjän päivä kuluu pääosin puhelimessa ja sähköpostin äärellä. Tiskin takana hänet tapaa, jos aikaa on.

Valinta Vesilahden Vuosisadan Yrittäjäksi yllätti hänet täysin.

– Tunnustus tuntuu hyvältä ja on suuri kunnia.

Teemu Murto arvelee, että valinnan takana on perheyrityksen pitkä historia.

– Yritys on toiminut 70 vuotta eri nimillä ja eri paikoissa, mutta ollut olemassa.

Yrityksen perusti 1940-luvun lopulla hänen isoisänsä. Toimipaikkana oli tuolloin Krääkkiö. Muutto Narvaan tapahtui 1980-luvun lopussa ja silloin puikoissa oli Teemu Murron isä. Hänet valittiin muuten Vesilahden Vuoden Yrittäjäksi vuonna 1991. Nykyiseen kiinteistöön Narvan Rauta ja Maatalous Oy muutti 1994.

Parhaimmillaan Teemu Murto palvelee asiakkaita jo kolmannessa polvessa. Hän oli pienenä poikana usein isänsä mukana toimittamassa tavaraa ja etenkin maatiloilla ja kesämökeillä sukupolvien vaihtuminen näkyy. Lomat, viikonloput, kesät ja muut vapaahetket ovat kuluneet lapsesta asti kaupalla apuna. Virallinen sukupolvenvaihdos Murrolla tehtiin vuonna 2012. Sitä ennen vuonna 2004 Teemu Murto ja hänen isänsä tekivät vaihtokaupat töissä. Isä tuli ajamaan autoa ja poika siirtyi ratista sisätöihin.

Sukupolvenvaihdokseen vaikutti merkittävästi Vesilahden kunnan yritykselle myymä tontti tien varresta. Uudelle hallille saatiin tilaa ja laajennus loi uskoa tulevaisuteen. Isot investoinnit ovat tuottaneet myös hedelmää, sillä liikevaihto on sittemmin tuplaantunut.

Teemu Murto ei osaa eritellä, mikä yrittäjyydessä on erityisesti mukavaa. Tärkeintä on kokonaisuus, hyvä työporukka ja mukavat asiakkaat. Koska työ on niin sosiaalista, vähäisellä vapaa-ajallaan hän ei juurikaan kaipaa sosiaalista elämää.

– Vietän vapaa-aikani mielelläni vaimon kanssa kahdestaan, Teemu Murto kertoo.

Kerran vuodessa hän tekee linturetken itärajalle. Metsästys ei niinkään ole silloin tärkeää, vaan se, että keskellä korpea eivät puhelimet toimi. Talvesta kevääseen hän myös harrastaa liikuntaa. Kesällä sille ei jää aikaa.

Seitsemässäkymmenessä vuodessa maailma on muuttunut hurjasti, ja Narvan Rauta ja Maatalous Oy sen mukana.

– Vielä 80-luvulla tällaisia pieniä kauppoja oli Narvassakin kolme. Maatalous on muuttunut ja eläimiä ei juurikaan ole. Ympyrä on suurentunut. Ennen kaupankäynti oli paljon paikallisempaa. Nyt myydään paljon muualle, esimerkiksi Lempäälään, Nokialle, Sastamalaan ja Punkalaitumelle.

Myynnistä suurin osa, noin puolet, tulee rakennustarvikemyynnistä. Lisäksi yritys tekee pienkonemyyntiä ja -huoltoa sekä maatalouskauppaa.

Narvan Rauta ja Maatalous Oy, tuttavallisemmin Murron kauppa, tunnetaan laajoista valikoimistaan. Moni on löytänyt Narvasta tavaraa, jota ei muualla ole ollut ja tarinat löydöistä kulkevat suusta suuhun. Teemu Murto myöntää, että hän pitää mielellään mielikuvaa yllä ja varastoista löytyy paljon asioita, joiden siellä pitäminen ei välttämättä ole taloudellisesti kannattavaa. Aina siis kannattaa kysyä, löytyisikö kaivattu tavara Murron kaupasta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?