Liikuntaharrastus ja -motivaatio on talven synkkyyden keskellä useilta kateissa

HymisOpen haastaa koko Lempäälän liikkumaan

Lempäälän kunnan henkilökunta on lähtenyt mukaan liikuntakampanjaan. Kuva: Katariina Rannaste

Lempäälän kunta taittaa talven niskan osallistumalla 1.2.–31.3. koko henkilökunnallaan valtakunnalliseen HymisOpen -liikuntakampanjaan. HymisOpen on työporukoille tarkoitettu kahden kuukauden mittainen liikuntakampanja, jonka tavoitteena on nostaa liikuntainnostusta työporukoiden muodostamissa joukkueissa.

Kampanjan järjestäjä Suomen Huippukunto Oy:n toimitusjohtaja Mikko Joensuu mielestä Lempäälän mukaan lähtö on hieno juttu, koska täällä on kuulemani mukaan hyvä yhteishenki jo valmiiksi päällä.

Miksi vaivautua?

Liikunnan tuoma pirteys ja hyvä olo etenkin nyt talven keskellä auttavat meitä jaksamaan paremmin omassa arjessa. Lisäksi HymisOpen yhdistää työporukan yhteisen tavoitteen taakse ja luo perisuomalaisen kaveria ei jätetä -hengen. Tämä on erittäin tärkeää nykyään, kun perheet ovat kiireisiä, työ aiheuttaa stressiä, eikä omaa aikaa meinaa löytyä. Siinä kun kaveri saa sinut huomaamaan, että myös oma hyvinvointi kaipaa huomiota ja aikaa ja pyytää lähtemään yhteiselle lenkille, on ystävyys ansaittu taas pitkäksi ajaksi eteenpäin.

Liikuntaneuvoston puheenjohtaja Jan Vapaavuori kirjoitti Helsingin Sanomien vieraskynässä 6.12., kuinka liikkumattomuus tulee meille liian kalliiksi. Siinä Vapaavuori selvitti kuinka hyvinvoiva yhteiskunta lisää omaa pahoinvointiaan jättämällä arki- ja hyötyliikunnan taka-alalle passiivisen elämäntavan yleistyessä.

– Kun suomalaislapset aiemmin viettivät aikaansa ulkona leikkimässä ja liikkumassa, nyt he tuijottavat erilaisia kuvaruutuja. Kun aiemmin hiihdettiin kouluun kesät talvet, nyt isä, äiti tai taksi vie kouluun ja harrastuksiin. Ongelman suuruusluokka hahmottuu hyvin monissa viimeaikaisissa tutkimuksissa, joiden mukaan liikkumattomuuden kielteiset terveysvaikutukset vastaavat tupakan tai alkoholin haittavaikutuksia, kirjoittaa Jan Vapaavuori.

Samoilla linjoilla on Mikko Joensuu ja jatkaa, että kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta on erittäin tärkeää lisätä jokapäiväisessä arjessa tapahtuvia pieniä valintoja, kuten auton kotiin jättämistä pienillä matkoilla, portaiden käyttämistä hissin sijaan ja tietysti ajan varaamista perheen yhteisille liikuntahetkille. Tämä antaa meille yksilöinä paljon lisää virtaa, pitää yllä sosiaalisia suhteita ja lisää henkisiä voimavarojamme.

Liikunnan merkityksestä työhyvinvointiin ja etenkin sairauspoissaolojen vähenemiseen on myös tutkittu useasti ja siitä on saatu laskettua monenlaisia kaavoja. 2008 Seinäjoen kaupungille meidän järjestämässä liikuntakampanjassa osallistujajoukon sairauspoissaoloihin menneet kulut vähenivät pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna 100 euroa/henkilö, jatkaa Mikko Joensuu.

Työnantajan kannalta henkilöstön liikuntaan panostamisella voidaan siis saavuttaa suuria säästöjä sairauspoissaoloissa ja parempaa tulosta työkyvyn kehittyessä.

– Nyt kannattaa tarttua hyvää tilaisuuteen ja aloittaa Hymis Openin kanssa terveellinen ja pirteä vuosi 2013, kehottaa Mikko Joensuu ja muistuttaa, että Hymis Openiin mahtuu mukaan kunnan ulkopuolisiakin yrityksiä ja työyhteisöjä. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 28.1.2013.

 

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?