Kunnan velka lisääntyy, mutta koulutyö pääsee pois varastoista ja käytäviltä

Lempoisten koulu laajennetaan

Lempoisten koulua ryhdytään laajentamaan ja peruskorjaamaan tänä vuonna. Kautensa maanantaina aloittanut uusi kunnanvaltuusto hyväksyi Lempoisten koulun laajennus- ja peruskorjaushankkeen yksimielisesti. Noin 17 miljoonan euron hanke toteutetaan, vaikka siihen ei saada valtionosuutta.

Lempoisten koululla valtuuston päätös otetaan riemulla vastaan. Valtuuston kokousta seuraamassa ollut apulaisrehtori Janne Viitala toteaa, että koulun väki on pitkään sietänyt ahtautta ja puutteita, koska he ovat tienneet avun olevan tulossa.
– Mitään luksusta emme tavoittele, mutta onhan se hienoa, että esimerkiksi taide- ja taitoaineiden opetustilat ja -välineet saadaan nykyvaatimusten tasolle samoin kuin muiden luokkien opetustekniikka. Myös se on mukavaa, että pääsemme pitkästä aikaa eri lisärakennuksista saman katon alle.

Viitala kertoo, että kouluväki on ottanut kaikki mahdolliset neliöt opetuskäyttöön. Pääkoulun lisäksi käytössä on kaksi lisärakennusta, toinen koulun tontilla ja toinen lukion takana. Ensi lukuvuodeksi Lempoisten koulu etsii lisätilaa Kanavan koululta.
– Luokkatilojen lisäksi tilapula lyö silmille muun muassa välituntipihalla, ruokalassa ja liikuntasalissa. Neuvottelutiloja meillä ei ole ollenkaan.

Lempoisten koulu on kunnan eteläpään erityisopetuksen keskus, mutta pyörätuolioppilaille koulun tiloissa kulkeminen on hankalaa. Myös esiopetuksen ja iltapäivätoiminnan järjestäminen on koululla vaikeaa.
– Varastot ja käytävät on valjastettu pöydillä ja tuoleilla, jotta eriyttäminen on mahdollista. Kouluruokailussa meillä ei ole perinteisiä ruokavuoroja, vaan ruokalaan tulee luokkia viiden minuutin välein. Suurin osa luokista käy syömässä kesken oppitunnin ja jatkaa saman tien opiskeluaan, Viitala kertoo.

Ensin luokkatiloja

Janne Viitalan mukaan Lempoisten koulun laajennus- ja peruskorjaushanke vaiheistetaan niin, että tämän ja ensi vuoden aikana rakennetaan suurin osa uusista luokkatiloista.
– Näillä näkymin käytöstä poistuu vain sisääntuloaula, teknisen työn tilat ja kirjasto. Teknisen työn opetukselle yritetään löytää korvaavaa tilaa muualta.
Ensimmäisen vaiheen lisärakennus tulee nykyisen parkkipaikan päälle, joten henkilökunnan autoille on haettava korvaava pysäköintipaikka.

Lempoisten koulussa työskentelee 82 henkilöä, joista suurin osa tulee töihin omilla autoilla.

Kakkosvaiheessa vuosina 2014–15 puretaan asuntolasiipi. Sen tilalle rakennetaan muun muassa liikuntatilat, keittiö ja ruokala. Silloin myös nykyiset tilat remontoidaan.
– Rakennushanke ajoittuu erinomaisesti, sillä nykyisellä opetusryhmien määrällä mahdumme kakkosvaiheen aikana uusiin luokkatiloihin. Uusia väistötiloja ei juurikaan tarvita, kunhan lukion takana oleva lisärakennus on vielä sen ajan käytössämme, Janne Viitala toteaa.

Lempoisten koululla on tällä hetkellä 470 oppilasta. Koulu laajennetaan 700 oppilaan tarpeisiin.
Kunnanvaltuusto hyväksyi maanantaina kunnanhallituksen esityksen, jonka mukaan hankkeelle taloussuunnitelmien investointiosaan vuosille 2013–2014 merkityt neljän miljoonan euron valtionosuusarviot poistetaan ja investointiosaan lisätään vuodelle 2015 tuloarvioksi liikuntahallille luvatut 700 000 euron valtionosuudet.
Lisäksi taloussuunnitelman rahoitusosaan merkittyä pitkäaikaista lainanottoa muutetaan valtionosuusmuutosten mukaisesti.

Satu Lehtonen

 

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?