Sääksjärven uusi biolämpölaitos avataan tuota pikaa. Ensimmäinen koekuorma haketta kipattiin maanantaina.

Kaukolämpöä ympäristöä kunnioittaen

Lämpölaitos5

Kuljetusliike Viikarin Raimo Viikari oransseissa haalareissaan tuli Sääksjärvelle tarkastamaan, kuinka haketoimitus saatiin perille asti. Mukana seuraamassa olivat myös biolämpölaitoksen toimittajan Livite Oy:n toimitusjohtaja Hannu Montonen ja Lempäälän Lämmön Toni Laakso.

Kaukolämmön tuottaminen nykyaikaisin menetelmin on tiivistä yhteispeliä. Omansa osansa hoitavat niin polttoaineiden toimittajat, kuljetusliike kuin lämpölaitoskin. Homma toimii, kun kaikki tietävät, mitä tehdä.

Tyylinäyte sutjakkaasta yhteistoiminnasta annettiin maanantaina, kun Sääksjärven biolämpölaitokselle tuotiin ensimmäinen kuorma haketta. L-VS  oli mukana seuraamassa haketusta Kuljetusliike Viikarin tiluksilla Narvassa sekä kuorman kippaamista Sääksjärven päässä.

Varastotiellä Sääksjärvellä toimiva lämpölaitos otetaan varsinaisesti käyttöön tammikuun aikana. Se on saneerattu logistiikkakeskuksen vanhan lämpölaitoksen tiloihin. Tehoa laitoksella on neljä megawattia.

Lempäälän Lämpö Oy:n toimitusjohtaja Toni Laakso sanoo, että laitoksen käyttöönotosta seuraa suoraa säästöä kuluttajalle. Kaukolämmön hintaa on nimittäin laskettu tammikuun alusta.

Kaiken kaikkiaan uudessa lämpölaitoksessa tuotetaan energiaa tuhannen omakotitalon kulutuksen verran eli noin 20 gigawattituntia vuodessa. Sääksjärven laitos on myös ekologisesti edistyksellinen. Se käyttää lämmön tuottamiseen kotimaista ja täysin uusiutuvaa energiaa, kuten haketta ja puunkuorta.

Toisen lämpölaitoksen
valmistuminen takkuilee

Lempäälässä on vireillä toinenkin biolämpölaitoshanke. Herralanvuoren alueelle suunnitellun laitoksen valmistuminen on kuitenkin epävarmaa, sillä Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri on tehnyt siitä valituksen hallinto-oikeuteen. Valitus koskee maakunta- ja osayleiskaavan välisiä ristiriitoja, laitoksen sijaintia luonnonsuojelualueen lähellä sekä toiminnasta syntyviä pöly- ja meluhaittoja.

Laakson mukaan laitokselle on jo alettu etsiä uutta paikkaa Lempäälän keskustan tuntumasta.

 

Näin puusta tehdään lämpöenergiaa

1. Ensin puutavara silputaan hakkeeksi vastaterähakkerilla Kuljetusliike Viikarin terminaalissa. Puutavaran toimittamisesta vastaavat Koskitukku ja Raunio Bioenergia

1. Ensin puutavara silputaan hakkeeksi vastaterähakkerilla Kuljetusliike Viikarin terminaalissa. Puutavaran toimittamisesta vastaavat Koskitukku ja Raunio Bioenergia

2. 120 kuution lasti kuljetaan Viikarin rekalla Narvasta Sääksjärven laitokselle. Sääksjärvellä hake kipataan säiliöön.

2. 120 kuution lasti kuljetaan Viikarin rekalla Narvasta Sääksjärven laitokselle. Sääksjärvellä hake kipataan säiliöön.

3. Hake siirtyy tarpeen mukaan kuljettimia pitkin polttoon.

3. Hake siirtyy tarpeen mukaan kuljettimia pitkin polttoon.

4. Viimein puuhakkeella lämmitetään laitoksen lämminvesikattila. Sieltä lämpö johdetaan kaukolämpöverkkoon.

4. Viimein puuhakkeella lämmitetään laitoksen lämminvesikattila. Sieltä lämpö johdetaan kaukolämpöverkkoon.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?