Valinnoissa sivukylät vahvoilla

Tyylikkäästi Vesilahden valtuutetut hoitivat luottamushenkilövalinnat.  Joitakin niistä voidaan kritikoida, mutta parempi laiha sopu ja kompromissi kuin lihava riita.  Valtuutettu Mauri Rannan kunniatehtävänä oli saattaa vanhimpana kokoustyö säälliseen alkuun. Tyylikäs suoritus ja ajankohtaan liittyvä puhe.

Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, miten perussuomalaiset sopeutuvat vesilahtelaiseen valtuustotyöskentelyyn, jossa ei ole totuttu äänestelemään, vaan tekemään yksimielisiä päätöksiä. Kuullaanko heidän taholtaan soinimaista sanan käyttöä jää nähtäväksi. Tosin pikkulinnut ovat kertoneet, ettei ryhmä taida olla ihan yksimielinen ja yhteistuumainen, edes näin alkumetreillä.Kovin erilaisia ovat taustoiltaan.

Sen verran varovaisia ja ehkä ennakkoluuloisia neuvotteluissa oli ilmeisesti oltu, koska kunnanhallituksen paikkaa uudelle tulokasryhmälle ei herunut. Valtuuston varapuheenjohtajana Perämaa pääsee kuitenkin sanomaan sanansa kh:n päätöksistä. Kuten ennakkoon ounasteltiin, Penttilän dynastian – isovaari, isoisä Mauno ja isä Mauri – ”perintöprinssi” Harri Penttilä ponkaisi kerralla luottamushenkilöiden aateliin. Toivottavasti kouliintuu tasapuoliseksi päätöksentekijäksi eikä kotiin päin vetäjäksi.

Vuoden 2013 ensimmäinen kokous oli kuitenkin historiallinen. Vesilahti sai ensimmäisen naispuheenjohtajansa, Mervi Lumian valtuuston johtoon. Hänellä on runsaasti kokemusta luottamustoimista. ja hoitanee pestinsä hienosti.  Ainakin alku sujui kokousteknisesti mallikkaasti. Tosin pienenä miinuksena oli joulukuinen kannatus luottamushenkilöpalkkioiden nostosta, varsinkin mikälihän tiesi pääsevänsä valtuuston nuijan varteen. Arvostustahan valintakin nosti, mutta kyllä arvostuksen tulee kummuta jostain muusta kuin kokouspalkkioiden suuruudesta.Pieni Riehun kylä oli valinnoissa vahvoilla, kun Leena Kurki, riehulaisia hänkin,  valittiin kunnanhallitukseen. Kaksi vahvaa naista vallan kahvassa.

Etukäteen oli jännittävää pohtia, millaisia puheenjohtajia lautakuntien johtoon valitaan. Valinnat olivat onnistuneita tärkeimpien lautakuntien osalta. He ovat kokeneita, osaavat asiansa ja ottavat niistä selvää. Erinomaisen asia oli, että tarkastuslautakuntaan valittiin muitakin kuin valtuutettuja. Valitut ovat tosi tietävää ja osaavaa ja vielä kokenut kunnallismies ja lainoppinut keulakuvana. Kyllä heillä pitäisi takataskussaan olla sellaista osaamista, millä kunnan toiminnoille näytetään oikea kurssi.

Parinkymmenen vuoden käytäntö päävalinnoissa näyttää jatkuvan. Kirkonkylän osuus kunnanhallituksessa näyttää perin heikolta. Kun otetaan huomioon taajamien väkimäärät ja valtuuston puheenjohtajien valinnat sivukylien osuus näyttää nousevan kohtuuttoman suureksi.  Suurimman taajaman väki ei ole vielä herännyt vaikuttamaan asioihin. Perinteinen vesilahtelainen aluepolitiikka sai taas näiltä osin jatkoa. Yhteishenki ja yhteen hiileen puhaltaminen oli kuitenkin molemmilla kokouksen puheenjohtajana toimineilla tärkeä ja päällimmäinen asia. Taloudellinen hintansa silläkin on.

 

                                                                                    Heikki Eronen vm. -35

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?