Kalevalaisuus elää kuvissa

Eero Ikonen ja Sisko Laurila keskustelevat Kalevala-teoksista.

Eero Ikonen ja Sisko Laurila keskustelevat Kalevala-teoksista.

– Varsin taidokkaasti tehtyjä, luonnehti Otto Joseph Alasen veljen tyttären poika Eero Ikonen tekstiiliopettaja Sisko Laurilan posliinimaalauksia Lempäälän käsityökeskuksessa. Ikonen kertoi isosetänsä, tamperelaisen jugdend-taiteilija Joseph Alasen elämäntyöstä Lempäälän Kalevalaisten tilaisuudessa viime torstaina.

Otto Joseph Alasen suuri toteutumaton unelma oli tehdä kuvitettu Kalevala, kuva jokaiseen viiteenkymmeneen runoon. Kalevala-aiheista tuotantoa hänellä oli 1908–10 ja 1913–20. Kuvia valmistui kuusikymmentä, mutta niitä kaikkia ei koskaan julkaistu, ja kokoelma on hajonnut. Alanen menehtyi 1920 vain 34-vuotiaana espanjantautiin. Elinaikanaan Alasen taide ei myynyt hyvin, ja hän turvautui erilaisiin kuvitustöihin. Vähän tunnettu Otto Joseph Alanen ansaitsee elämäkertateoksen, jonka käsikirjoitus on valmistumassa.

Alasen teoksia on julkaistu mm. postikortteina, joista Sisko Laurila sai innoituksen ryhtyä maalaamaan kuvia posliinilevyille. Teoksissa on erilaisia tyylejä ja värityksiä. Varhaisemman kauden työt ovat koristeellisempia, niissä on ornamentteja ja tekstejäkin. Symbolismi on vahvasti läsnä.

Kalevalaisia kuvia -luento ja keskustelutilaisuudessa Lempäälän käsityökeskuksessa oli esillä neljätoista työtä, joista Laurila oli koostanut puolituntisen lyhennetyn Kalevala-tarinan. Kuviin liittyvät runot esitti Pirkko Bergius.

– Näin herätettyjen kuvien, tarinoinnin ja runojen myötä Kalevala avautuu nykyihmisellekin uudella tavalla, totesi Lempäälän Kalevalaisten puheenjohtaja Kirsti Isotalo.

Kalevalaisia kuvia -näyttelyssä Lempäälän käsityökeskuksessa 7.–27. tammikuuta oli tekstiiliopettaja Sisko Laurilan ryijyjä ja posliinimaalauksia.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?
Monet artikkeleistamme ovat vain rekisteröityneille lukijoille. Luo tunnukset, niin pääset lukemaan enemmän. Rekisteröityminen on helppoa ja maksutonta.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>