Taina Hellsten on Vuoden geriatri

Lempäälän terveyskeskuksen geriatri Taina Hellsten (ent. Lupsakko) on nimetty 24.1. Turun geriatripäivillä Vuoden geriatriksi. Vuoden 2013 geriatri toimii perusterveydenhuollossa, pitää muistipoliklinikkaa ja toimii Suomen Muistiasiantuntijat ry:ssä. Hän on kuntoutuksen ja muistiasioiden erityisosaaja sekä aktiivinen kouluttaja.

Taina Hellsten on toiminut vuodesta 2005 Lempäälän terveyskeskuksessa apulaisylilääkärinä. Tässä virassaan hän jatkoi uraansa vanhuspalveluiden ja erityisesti terveyskeskuksen vuodeosastotoiminnan kehittäjänä.

Lääkäriliitto myönsi Lempäälän terveyskeskukselle laatupalkinnon vuonna 2008 terveyskeskuksen vuodeosastotoiminnan kehittämisestä. Sen läpiviemisessä Hellstenillä on ollut keskeinen rooli. Vuodeosastolle on kehitetty aktiivinen, kuntouttava hoito-ote ja muun muassa vuodeosaston asiakkaiden kuntosaliharjoittelu on laskenut selvästi vuodeosaston kuormitusprosenttia. Se laski 93 prosentista 85 prosenttiin ja hoitoaika lyheni 31 vuorokaudesta 12 vuorokauteen.

Taina Hellsten valmistui lääkäriksi Kuopiosta vuonna 1986 ja geriatrian erikoislääkäriksi vuonna 1998. Hellsten on alusta alkaen toiminut aktiivisena geriatrina ja vanhuspalvelujen kehittäjänä maassamme.

Hän kehitti yhtenä alan pioneereista perusterveydenhuollon muistipoliklinikka-toimintaa Keski-Suomessa Äänekosken terveyskeskuksessa ja on kouluttanut muistisairauksien parissa työskenteleviä ympäri maan. Hän toimi puuhanaisena Ääneseudun vanhuspalvelujen laajassa kehitys- ja koulutushankkeessa, jossa opetettiin vanhustyöntekijöille mm. ikäihmisen toimintakyvyn arviointia ja kuntouttavaa työotetta.

Hellsten väitteli vuonna 2004 tohtoriksi Kuopion yliopistosta tutkimusaiheenaan ”Iäkkäiden näkö- ja kuulohaittojen yleisyys sekä niiden vaikutus ikääntyvien toimintakykyyn ja palvelutarpeeseen”. Tulokset on julkaistu geriatrian alan arvostetuissa lehdissä.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?