Ajokorttiuudistus toi lukuisia muutoksia

8ajokorttiuudistus1

Pekka Moilanen muistuttaa, että jatkossa myös mopokortti ja mopoautokortti pitää hankkia erikseen.

Tammikuun 19. päivä voimaan astui lakiuudistus, jonka mukaan uudet ajokortit ovat tästä eteenpäin määräaikaisia. Ne ovat voimassa kortin luokasta ja ajokortin haltijan iästä riippuen 2-15 vuotta. Uudistus ei kuitenkaan tarkoita nykyisten ajokortin haltijoiden palaamista takaisin autokoulun penkille.

– Toimenpide on pitkälti hallinnollinen. Ajokortin haltijat toimittavat lääkärintodistuksen ja uudet valokuvat poliisiviranomaisille, Pekka Moilanen Lempäälässä sijaitsevasta Pirkanmaan Liikenneopistosta kertoo.

Ajotutkinto muuttuu kaksivaiheisesta kolmivaiheiseksi, kokonaan uusi opetusjakso tulee perus- ja syventävän vaiheen väliin. Harjoitteluvaihe lisää opetusta kolmella tunnilla.

– Perusvaihe päättyy kuljettajantutkintoon, ja sitä seuraa harjoitteluvaihe, jossa muun muassa käydään läpi tutkintoajon ongelmakohtia. Syventävän vaiheen pääpaino siirtyy henkilökohtaiseen arviointiin, jossa palautteen antaminen on keskeisessä asemassa, Moilanen selvittää.

– Suuri muutos on myös itseopiskelu eAutokoulu -ympäristössä netissä.

Kokelaan oma rooli korostuu

Uudistuksella ja lisäopetuksella tähdätään liikenneturvallisuuden parantumiseen. Muutoksella halutaan saada nuoret kuljettajat ymmärtämään roolinsa vastuullisena kuljettajana.

Pekka Moilanen kertoo, että ajokokelaiden kesken toteutetaan muun muassa ryhmäajo, jossa suunnitellaan ajoreitti toiselle paikkakunnalle riskien, liikenteen sujuvuuden ja taloudellisuuden näkökulmasta. Nuoren kuljettajan mahdollisesti kokemiin sosiaalisiin paineisiin kiinnitetään myös huomiota. Ryhmäajo käydään läpi ja analysoidaan myöhemmin koulun tiloissa.

– Tarkoituksena on laittaa kokelaat pohtimaan, arvioimaan ja tuntemaan oma vastuunsa ajoneuvon kuljettajana.

Hinta kallistuu

Ajokorttiuudistusta on arvosteltu kustannusten takia. Autokoulun muuttuminen kolmivaiheiseksi ja opetustuntimäärien lisääminen nostavat ajokortin hintaa sadoilla euroilla. Uudistus tuo investointipaineita myös autokouluille.

– Uudistus aiheutti meille 30 000 euron investoinnit. Jouduimme hankkimaan ajosimulaattorin ja vuokraamaan lisää tilaa autokoulun yhteyteen. Lisäksi uusi opetussuunnitelma vaatii kouluttautumista, Pekka Moilanen kertoo.

Hän pitää uudistusta kuitenkin hyvänä asiana, sillä liikenteen vaatimukset ovat kasvaneet.

– Opetuksen määrä, mikä Suomessa on vaadittu B-korttitutkintoon, on ollut yli 50 vuotta sama. Liikenne ja autot ovat siinä ajassa muuttuneet valtavasti. Nyt ensimmäisen kerran perusopetuksen opetusmääriä on lisätty, hän toteaa.

Myös asiakkaiden palaute on Pekka Moilasen mukaan ollut ainakin toistaiseksi ymmärtävää.

– Ihmiset ovat nähneet, että koulutus on hyväksi. Kyse todella on henkiinjäämisen taidoista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?