Kävelemällä kunto nousuun

Lempäälän kunnan vapaa-aikajohtaja Erkki Häkli on aika tyypillinen tapaus: hiukan yli viisikymppinen pääosin toimistotyötä tekevä mies, jonka työajat ovat epäsäännöllisen säännöllisiä sisältäen paljon iltatyötä.

Kuntoilu, etenkin ulkona tapahtuva, on aina ollut miehen sydäntä lähellä, mutta turhan usein siihen tulee joskus pitkäksikin venyviä katkoja. Puntarikin värähtää miehen alla inan liikaa.

Lempäälän Kisalla työskentelevä liikuntaneuvoja Jarno Virkki ryhtyi Häklille hienosti sanottuna personal traineriksi, mikä tarkoittaa arkisemmin ilmaistuna henkilökohtaiseksi liikuntaneuvojaksi ja innostajaksi.

Häklin mukanaolo kuuluu myös yhtenä osana valtakunnallista ”Suomi-mies kuntoon” -kampanjaa, jossa Lempäälän kuntakin on mukana.

– Ulkoilu ja kuntoilu on aina kuulunut elämäntapoihini, mutta välillä tulee niin sanottuja heikkoja hetkiä, niihin uskon saavani Jarnolta apua, kertoo Erkki Häkli taustastaan.

Kohti jaksamista

– Päätavoite seuraavan puolen vuoden aikana on Erkin yleisjaksamisen parantaminen, sen sivutuotteena kunto kasvaa ja ehkäpä painokin hitusen putoaa, paaluttaa Jarno Virkki valmentajan alkutavoitteen.

– Toki unelmana olisi päästä sellaiseen kuntoon, että kymppi menisi noin 70 minuutissa hölkäten läpi, nostaa Häkli rimaa.

Projektin alkumetreillä parivaljakko suorittaa Erkin alkutestausta ja Jarno laatii treeniohjelman. Myös ruokapäiväkirjaa on Erkin kehotettu pitää parin viikon ajan.

– Joskus on hyödyllistä kirjata päivän syönnit ylös, siitä on helppo jonkun ulkopuolisen löytää mahdolliset kompastuskivet, Jarno perustelee ruokapäiväkirjan pitämistä.

Ensimmäiseen treeniohjelmaan kuuluu 4 – 5 ulkona tapahtuvaa kävelytreeniä. Kaksi niistä tehdään aamulla ennen töihin lähtöä, kaksi iltasella ja yksi hiukan pidempikestoinen jää viikonlopulle.

– Hiihto tai kuntasalilla käyminen eivät ole niin sanotusti minun juttujani, mutta kävely, metsästys ja sulan maan aikana pyöräily ja suunnistus ovat mieluisia lajeja, Erkki kertoo.

– Kävelyyn otetaan sauvat mukaan monipuolistajaksi ja vähitellen otetaan muutama kotona tehtävä lihaskuntoliikekin mukaan. Ulkona tapahtuva liikkuminen on sikälikin ihan loistavaa, että se on parasta työstressin purkua, sanoo Jarno Virkki.

Herrat sopivat seuraavan kohtaamisen parin viikon päähän, silloin he treffaavat maastossa lenkkikamppeissa pyöreän pöydän sijaan. Seuraavan kerran raportoidaan L-VS:ssä hankkeen etenemisestä hiihtolomaviikon jälkeen maaliskuun alussa.

Erkin&Jarnon kuntoklubi

Juttusarja seuraa Lempäälän kunnan vapaa-aikajohtaja Erkki Häklin kuntoilua LeKin personal trainerin Jarno Virkin opastuksella talven ja kevään ajan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?