”Kuka täällä on hullu ja kuka viisas?”

9Yksi_lensi_yli_3

Lempäälän Nuorisoseurantalo muuttuu torstaista lähtien mielisairaalaksi. Kuva: Katariina Rannaste

– Tervetuloa osastolle, huikkaa tohtori Spivey ohimennessään Lempäälän Nuorisoseurantalolla.

Lempäälän Nuorisoseura on tarttunut kevätkauden ajaksi Ken Keseyn 1950-luvun amerikkalaiseen mielisairaalaan sijoittuvaan romaaniin Yksi lensi yli käenpesän, jonka ensi-ilta on tänään torstaina 31. tammikuuta.

Nuorisoseurantalo muuttuu esitysten ajaksi sairaalamiljööksi. Lipunmyynnissä kävijältä kysytään, haluaako hän kirjautua sisään potilaana vai vierailijana. Sen enempää osallistumista yleisöltä ei ohjaaja Pia Koposen mukaan kuitenkaan odoteta. Kunhan vain istuu alas, ja on avoimin mielin.

– Näytelmää katsomaan tuleville ohjeeksi kävisi intiaaniuskomus, jonka mukaan tarinaa ei saa koskaan selittää, se pitää kokea. Ymmärrät sen juuri niin kuin sinun kuuluu ymmärtää, nokialainen Koponen toteaa.

Intiaaniuskomukset ja -kulttuuri ovatkin tärkeässä osassa Nuorisoseuran näytelmää, sillä keskiöön on otettu intiaanipäällikkö Bromdenin tarina.

Elokuvassa ja useimmissa näytelmätulkinnoissa pääosassa on virkavallan kanssa vaikeuksiin alati ajautuva McMurphy.
– Ken Keseyn kirja on puhtaasti intiaanipäällikkö Bromdenin tarina, ja siitä me olemme lähteneet. Tarina näyttäytyy sitä kautta aivan erilaisena, Koponen toteaa.

– Laitamme tässä tulkinnassa vastakkain Bromdenin ja Amerikan alkuperäiskansan viisaudet sekä länsimaisen lääketieteen. Mutta tarina on todella monitasoinen. Sen voi nähdä kuvaavan myös yhteiskuntaa pienoiskoossa, tai olevan mielentila tai kertomus ihmisen kasvamisesta itsensä kokoiseksi. Eikä voi tietää, minkä tarinan katsoja valitsee, pohtii Pia Koponen näytelmän kantavia teemoja.

Koposen ja Bromdenia esittävän tamperelaisen Eero Väätäisen mielestä näytelmällä on annettavaa tähänkin päivään. Teemat ovat yhtä ajankohtaisia kuin Keseyn romaanin ilmestyessä vuonna 1962.

– Kenellä on oikeus määritellä, kuka on terve ja kuka ei, Pia Koponen kysyy.

9Yksi_lensi_yli_6

Ohjaaja Pia Koponen kertoo, että näytelmässä keskiöön on otettu intiaanipäällikkö Bromdenin tarina. Kuva: Katariina Rannaste

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?