Lempäälässä ja Vesilahdessa tehdään maltillisesti valituksia

Lempäälän keskustan osayleiskaava sai lainvoiman, kun Hämeenlinnan hallinto-oikeus alkuviikosta päätöksellään hylkäsi osayleiskaavaan kohdistuneet viisi valitusta. Oikeusasteisiin valittaminen yhteiskunnan eri instanssien tekemistä päätöksistä kuuluu kansalaisten perusoikeuksiin. Tätä oikeutta on Lempäälän ja Vesilahden seudulla käytetty ahkerasti, mutta väkilukuun nähden varsin maltillisesti.
Lempäälän-Vesilahden Sanomat otti selville viiden vuoden sisällä Lempäälässä ja Vesilahdessa tehtyjen valitusten lukumäärän ja aiheen Hämeenlinnan hallinto-oikeudesta. Vastaavia tietoja pyydettiin vertailun vuoksi myös Akaasta ja Kangasalta. Viime vuonna valituksia tehtiin Lempäälässä noin 80 ja Vesilahdessa neljä.
Tiedot ovat kuitenkin vain suuntaa-antavia. Hämeenlinnan hallinto-oikeuden ja Kanta-Hämeen käräjäoikeuden kirjastonhoitaja-informaatikko Katja Koskinen huomauttaa, että Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa kaikista asioista ei ole merkitty asianosaisten kotikuntia. Vain ne asiat kirjataan, jotka ovat oleellisia asioiden käsittelyn kannalta.
– Esimerkiksi maahanmuuttovirasto on sellainen, ettei sen asiakirjoista pysty päättelemään, minkä kunnan asukas on valituksen tehnyt.

Yksityisasioista ja
kaavoista valitetaan

Erilaiset sosiaaliasiat tuntuvat närästävän eniten. Iso osa Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen saapuneista valituksista koskee ihmisten yksityisasioita, kuten toimeentulotuen myöntämistä, sosiaalihuollon asiakasmaksuja, henkilökohtaisen tulon verotusta, autoveroa ja televisiomaksuja.
Myös kaavan valmistelu kunnassa näkyy yleensä aina oikeusistuimissa. Kunnan kaavoitus- sekä maankäyttö- ja rakennusasioista jätetään valituksia vuosittain.
Lempäälän kunnan kaavoituspäällikkö Ilari Rasimuksen mukaan kielteisistä suunnittelutarveratkaisuista valitetaan jonkin verran. Hän arvelee kasvukunnissa tehtävän keskimääräistä enemmän valituksia.
– Kaavoituksessa täytyy ottaa huomioon monenlaisia näkökulmia. Silloin laadukkaan suunnittelun periaatteet huomioiden ei välttämättä voida kaikista näkökulmista kompromissiakaan tehdä.
– Kaavoituksessa se voi tarkoittaa sitä, että kaavojen aikatauluja on vaikea ennakoida tai niille pitää laskea vaihtoehtoisia aikatauluja.
Rasimus painottaa jokaisen valituksen olevan aina yksittäistapaus. Hän näkee valitusten olevan valittajan kannalta johdonmukaisia, ei tahallista kiusantekemistä.
– Valitusoikeus, muutoksenhakuoikeus kaavapäätöksiin on tärkeä perusoikeus.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?