Lempoisten koulun suururakka alkamassa

Seppo Formisto on jo aloittanut kunnallistekniikan kaivuut Lempoisten koulun tulevaa laajennusta varten. Työkone oli joutunut maanantaina keskellä päivää lievän ilkivallan kohteeksi.

Seppo Formisto on jo aloittanut kunnallistekniikan kaivuut Lempoisten koulun tulevaa laajennusta varten. Työkone oli joutunut maanantaina lievän ilkivallan kohteeksi.

Lempäälän kouluista laajennus- ja saneerausvuorossa on pitkään valmisteltu Lempoisten koulun suurremontti. 17 miljoonan euron hanke käynnistyi viime viikolla kunnallisteknisillä töillä. Toteutus on vasta alkamassa eikä kokonaishanketta ole vielä kilpailutettu eikä urakoitsijaa valittu.

Erillisiä uudisrakennuksia ei tehdä, vaan nykyisen koulurakennuksen päätyihin lisätään massiiviset lisäsiivet, ensin pohjoispäähän ja toisessa vaiheessa eteläpäähän.

Parhaillaan kaivetaan vesi- ja viemärijohtoja. Seuraavaksi vedetään kaukolämpöä ja asennetaan muuntaja. Aivan kitkatta viikolla 4. alkaneet työt eivät ole saaneet edetä, sillä muun muassa kaivuriurakoitsija Seppo Formiston työkone joutui maanantaina 28. tammikuuta  lievän ilkivallanteon kohteeksi.

Lempoisten koulu remontoitiin edellisen kerran vuonna 1990. Nyt muutos on perustavanlaatuisempi, sillä nykyisestä 470 oppilaan koulusta tulee kaksi ja puoli vuotta kestävässä muutoksessa kapasiteetiltaan 700 oppilaan opinahjo. Uusitussa koulukompleksissa on tiloja vajaa 12 000 neliömetriä – lähes kolminkertaisesti nykyisiin tiloihin verrattuna.

Lopputuloksena Koulutien varrella komeilee nykyisen noin 50 metrin pituisen rakennuksen sijasta peräti noin 150 metrin pituinen opinahjo. Ja tiloja on useassa eri tasossa.

Kouluremontit eivät Lempäälässä lopu Lempoisiin. Seuraavaksi laajennusta kaipaa kipeästi jälleen kerran Moision koulu. Myös Kuljun koulu alkaa olla ensi lukuvuonna aivan täynnä.

– Oppilasmääräennusteiden mukaan 2020-luvun alkupuoliskolla tämäkin alkaa taas olla täysi, sanoo apulaisrehtori Janne Viitala, joka puhuu tulevasta Lempoisten koulusta jättikouluna. Vain Sääksjärven koulu on isompi, mutta se onkin yhtenäiskoulu ja luokkia 9:nteen asti.

– Työt ovat täällä hienosti vaiheistettu niin, että vaikka tässä eletään kaksi ja puoli vuotta työmaan keskellä, ei siitä juuri ole haittaa koulutyölle.

Hankkeen ensimmäinen vaihe käynnistyy kouluvuoden jälkeen tulevana kesänä ja päättyy kesällä 2014. Ensi lukuvuosi käydään koulua vielä nykyisissä tiloissa. Aula, teknisen työn tila ja kirjasto tosin poistuvat käytöstä. Lisärakennus koulun pihasta lähtee Hakkariin toisessa vaiheessa. Koulun käytössä oleva toinen lisärakennus säilyy Lukion takana vielä toisen vaiheen ajan. Ensimmäisessä vaiheessa koulurakennuksen nykyisen liikuntahallin puoleiseen pohjoispäähän parkkipaikan kohdalle valmistuu siipi, johon sijoittuvat neljään tasoon lähes kaikki uudet luokkatilat. Ne ovat koululaisten käytössä kouluvuoden alkaessa syksyllä 2014.

– Nyt olemme näissä nykyisissä tiloissa viidessä tasossa, kun vinttikin on otettu käyttöön, Viitala sanoo.

Heti ykkösvaiheen perään käynnistyy kesällä 2014 hankkeen kakkosvaihe. Se tarkoittaa koulun nykyisille tiloille isoa myllerrystä. Saneerauksessa käydään kaikki paikat läpi. Nykyiset eskaritilat muun muassa puretaan pois ja entiseen asuntolasiipi puretaan kokonaan pois. Kouluun rakennetaan ajanmukaiset opetustilat erityisoppilaille. Ne ovat hankkeen kalleimpia neliöitä, mutta mahdollistavat sen, että myös kaikkein vaikeimmin kehitysvammaiset oppilaat pääsevät uuden koulun tiloihin. Tähän asti Lempoisten koulussa on opetettu lievemmin kehitysvammaisia oppilaita ihan tavallisissa luokkatiloissa, ja mm. pyörätuolilla liikkuminen on ollut portaikoissa haasteellista.

Koulun eteläpäätyyn tulee veikkausvoittovaroin tuettu uusi, Hakkarin ja Kuljun mitat täyttävä liikuntahalli, kuntosali ja juoksusuora. Nykyisen liikuntahallin tilalle tulee koulun hallintotiloja ja opettajainhuone.

Marko Iivonen ja Marko Lindqvist asentamassa vesi- ja viemärijohtoa Lempoisten koukun tulevaa laajennusosaa varten.

Marko Iivonen ja Marko Lindqvist asentamassa vesi- ja viemärijohtoa Lempoisten koukun tulevaa laajennusosaa varten.

Kakkosvaiheen ja koko laajennus- ja saneeraushankkeen on tarkoitus olla valmis vuoden 2015 kesällä.

Koska työmaan ensimmäinen vaihe sijoittuu nykyisen paikoitusalueen päälle, koulussa työskentelevien 82 henkilön ajoneuvoille on suunniteltu järjestettäväksi ainakin osaksi väliaikaisia paikoitustiloja Koulutien toiselta puolelta purettavan entisen pesularakennuksen tontille. Koululle rakennetaan kaksi varsinaista paikoitusaluetta, joista toinen palvelee liikuntatilojen iltakäyttöä. Noin sadan autopaikan pääpaikoitusalue tulee koulun pohjoispäähän Haljastentien suuntaan.

Hauralan asukkaiden kevyenliikenteen kulku muuttuu koululaajennuksen myötä, sillä jatkossa jalankulku aivan koulun vierestä estyy ja reitti vie Koulutien suuntaan Haljastentien kautta.

Nykyiseen liikuntahalliin käyttökatkos vasta II-vaiheessa

 

Lempoisten kouluun valmistuu toisen rakennusvaiheen lopussa koko kuntaa palveleva suuri, noin 40x20 metrin kokoinen liikuntahalli. Hallin vapaa korkeus on seitsemän metriä mahdollistaen kansallisen tason lentopallo-ottelut. Halli soveltuu myös mm. futsaliin ja salibandyyn ja on jaettavissa kolmeksi lohkoksi.

Yleisurheilijoita palvelemaan liikuntatiloihin tulee  viisi metriä leveä ja 40 metriä pitkä juoksusuora, pituushyppupaikka sekä heittopressu.

Liikuntahallin yhteyteen valmistuu myös vajaan 100 neliön kuntosali purkamaan Hakkarin kuntosalin iltakäyttöahtautta.

Vanha liikuntahalli poistuu käytöstä, mutta myöhempänä ajankohtana kuin etukäteen on käyttäjäryhmille ilmoitettu. Tällä hetkellä näyttää siltä, että sinne pystyttäisiin jakamaan vuoroja koko ensimmäisen rakennusvaiheen ajan, ja se olisi pois liikuntakäytöstä vasta toisessa rakennusvaiheessa.

Kommentit (2)

  1. Pienten puolesta

    700 oppilaan jättikoulu! Ei tuollainen suuruuden ekonomia pitkälle vie, tarvitaan niitä kyläkoulujakin.

    Vastaa
  2. rok

    Pienet koulut on kotoisia juu, mutta pitää sitä tehokkuuttakin ajatella! Ei tää maailma toimi niin kun ennen. Mutta miksei sitä valtion osuutta saatu?

    Vastaa

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?