Myös koiranomistaja on kuntalainen

Martti Lindroos kauhisteli (L-V S 21.1.2013) aikaisempaa kirjoitusta lehdessä, jossa oli kyselty kuntaa korjaamaan Ryynikässä sijaitsevan koirapuiston aitaa. 

Lindroos ihmetteli miksi ollaan kyselemässä kuntaa kustantamaan harrastusta. Tiedoksi hänelle, että kunta edesauttaa monen muunkin harrastuksen ylläpitämistä, kuin tämän koirien ulkoilutuksen. On hiihtolatuja, lenkkipolkuja ja uimapaikkoja yms.  Jotka maksavat monin verroin enemmän, kuin koirapuistot koskaan.

Hän jopa esitti vanhaan viisasteluun vedoten, että olisi kunnalta tyhmää maksaa tämmöisiä perään kuuluteltuja koiraharrastuksia.

Kehottaisin Lindroosia lukemaan monia kirjoja ja tutkimuksia missä lemmikkien hyödyt ihmisten terveyteen on todettu huomattaviksi. Jo se tosiseikka, että koiranomistajat ulkoilevat muita kanssa sisaruksiaan ja veljiään enemmän on hyväksi terveydelle. Myös on todettu, että koiran ja muiden lemmikkien omistajilla on vähemmän allergioita. Ja onhan jossain todettu, että lemmikkien omistajat voivat mieleltäänkin paremmin. Nämä tuovat kaikki säästöjä terveydenhuoltoon.

Voidaan esittää kysymys myös siitä, että pitääkö yhteiskunnan ylläpitää ylipäätään puistoja jos kerran voidaan koirapuistot laittaa erilaiseen asemaan? Meillä on täällä kunnan keskustassa myös hieno puisto, Myllyranta jossa voi kesällä ihailla maisemia ja kuljeskella ilman, autoja ja muuta hälinää. Puistojen ja myös koirapuistojen paikka on ehdottomasti siellä missä koirien omistajatkin asuvat. Ei ole järkevää sijoittaa koirapuistoa jonnekin kauas kuntakeskuksesta, minne sitten pitää koirineen ajelle autoilla. Mitä järkeä siinä on, ei mitään.

Ryynikän koirapuisto on koirapuisto, vaikka kyllä pieni sellainen onkin Lindroos epäili että koirapuistot tuovat jatkuvaa meteliä asuinalueelle. Menen hyvin usein Ryynikän koirapuiston ohi, mutta kovin harvoin siellä on koiria omistajineen. Silloin kun sinne oman koirani kanssa menen, saan usien olla siellä rauhassa ja muita ei näy. Lindroos myös epäili, että koirapuistossa koirien omistajatkin aiheuttavat meteliä karjuessaan tappeleville koirilleen. Vastuullinen ja lemmikkiään rakastava omistaja ei todellakaan saata koiraansa tappelutilanteeseen.

Ryynikän koirapuiston vieressä on myös uimaranta, tie ja toinenkin tie. On myös pieni lasten leikkipaikka. Maailmaan kuuluu äänetkin. Olisi erittäin ahdistavaa jos kunnan keskustassa ja asuinalueilla ei kuuluisi elämän ääniä. Lindroosin esittämät koirien tuomat haju- ja kärpäshaitat ovat jo kaiken huippu. Ryynikän koirapuistossa on jäteastioita koirakakkoja varten. Niistä peltiroskiksista eivät varmasti kärpäset tavoita kakkoja ja eivät silloin varmasti haikaile roskiksiin ja pörräile tavallista enempää koirapuistossa. On myös huomattava, että kärpäset kuuluvat luontoon ja Suomen kesään. Järvien läheisyys myös tuo ötököitä ilmaan. Lindroos saa kyllä enemmän varoa koiran kakkoja muualla kulkiessaan, kuin koirapuistossa.

Lindroos päivitteli lopuksi, että kun Suomessa on 600 000 koiraa, niin olisi sula mahdottomuus kaikille järjestää koirapuistot. Onneksi jokaiselle koiralle ei olekaan järkeä järjestää omaa koirapuistoa. Mutta on suotavaa, että jokaisessa kunnassa tai kaupungissa sellainen olisi.

On huomattavaa, että koiranomistajat maksavat myös veroja, vaikka eivät aina joudu koiraveroja maksamaan. Turhempaankin menee suuria summia veronmaksajien rahoja, siitä olen varma. Ja itse koiran omistajana olen ehdottomasti valmis maksamaan koiraveroakin jos sillä sitten saisi paremman ja isomman koirapuistonkin Lempäälään.

Lindroosin esittämä karjankasvattajien laidunmaa vertaus on mielenkiintoinen tässä yhteydessä. Pyydän kuitenkin saada huomauttaa, että EU Suomessa karjankasvattajat saavat aika paljon tukia. Tukia samoista rahoista, jotka veronmaksajat ensin hoitavat EU:lle.

Lindroos ei mitä ilmeisimmin ole itse koiranomistaja. Se on suuri menetys hänelle. Itse olen saanut elää suurimman osan elämästäni koira itselläni tai samassa pihapiirissä. Lopuksi todettakoon, että jos Lindroos veroja jossain muodossa maksaa, niin hän ne samat maksaa oli koirapuistoja tai ei.

Jan Åhman

Onnellisen koiran

onnellinen omistaja

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?