Lempäälän manttaalitalolla värvättiin jäseniä ja punottiin verkostoja hyvässä seurassa

Yhteistyöllä yhdistyksissä

: Manttaalitalon ovenpielessä yhdistystapahtuman vieraita tervehti parikin leveästi hymyilevää lumiveistosta. Lisää veistäjämestari Tarja Matikaiseen luomuksia pääsee ihailemaan ja omia taitojaan kehittämään  laskiaissunnuntaina Kuokkalan museoraitilla.

: Manttaalitalon ovenpielessä yhdistystapahtuman vieraita tervehti parikin leveästi hymyilevää lumiveistosta. Lisää veistäjämestari Tarja Matikaiseen luomuksia pääsee ihailemaan ja omia taitojaan kehittämään laskiaissunnuntaina Kuokkalan museoraitilla.

Lempääläistä ja vähän vesilahtelaistakin yhdistystoimintaa laitettiin esille tapahtumassa, jonka järjestäjinä toimivat Lempäälän kunnan kulttuuripalvelut, Lempäälän kulttuuritapahtumat ry sekä Lempäälä-Seura. Tapahtuma oli lähtölaukaus kunnan ”Hyvässä seurassa” -teeman kulttuurivuoteen 2013. Kaikille avoimen ja ilmaisen tapahtuman tarkoituksena oli tehdä lempääläistä yhdistystoimintaa tutuksi, kerätä uusia harrastajia ja tiivistää yhdistysten välistä verkostoitumista.

Kolmekymmentä eri alojen yhdistystä vastasi järjestäjien kutsuun ja saapui paikalle esittelemään toimintaansa. Lempäälän kulttuuritapahtumat ry:n puheenjohtaja Susanna Leppänen tietää, että uusien toimijoiden tarve on suuri monessa yhdistyksessä.

Palkaton työ ei houkuttele

– Nyt ei eletä yhdistysten kulta-aikaa. Kaiken pitäisi nykyään tuottaa, eikä yhdistystoiminta sitä paljon tuota. Palkaton vapaaehtoistyö ei houkuttele. Ehkä kyse on myös yleisen talkoohengen heikentymisestä ja silkasta mukavuudenhalusta.

Leppänen ei kuitenkaan heittäisi kirvestä kaivoon, sillä vanhanajan talkoohenkeä löytyy hänen mukaansa yhä ja yhteistyössä on voimaa. Avain yhdistysten toimintakykyisyyden säilymiseen onkin verkostoitumisessa.

– Yhteistyöprojekteissa on enemmän tekeviä käsiä, euroja, näkyvyyttä ja todennäköisesti myös jälki on laadukkaampaa. Kieli vyön alla vapaaehtoistyötä ei kuitenkaan ole kiva painaa, joten yhteistyöprojektit pitäisi suunnitella esimerkiksi viiden vuoden jaksoissa.

Lapsia ja nuoria kaivataan mukaan

Yhdistystoiminnassakin tulevaisuus on lapsissa ja nuorissa. Lempäälä-opiston musiikkitaiteen lapsikuoro Tähdenlento on puolessatoista vuodessa houkutellut riveihinsä jo parikymmentä ala-asteikäistä laulajanalkua.

Yhdistystoiminnassakin tulevaisuus on lapsissa ja nuorissa. Lempäälä-opiston musiikkitaiteen lapsikuoro Tähdenlento on puolessatoista vuodessa houkutellut riveihinsä jo parikymmentä ala-asteikäistä laulajanalkua.

Manttaalitalolla estradi oli avoin, hassuttelu sallittua ja järjestäjien mukaan jopa toivottavaa,  mutta valitettavan harva lopulta kehtasi kavuta lavalle yhdistystään ääneen mainostamaan. Isoimmat aplodit keräsi pariinkin otteeseen tunnelmaa piristänyt Lempäälä-opiston musiikkitaiteen perusopetuksen lapsikuoro Tähdenlento, jonka esityksistä sekä kuului että näkyi usko omaan tekemiseen. Kuoron johtaja Irene Kuusirati-Mäkipää uskoo verkostoitumisen voimaan.

– Meillä on yhteistyötä eri kuorojen, pelimannien ja nykytanssijoiden kanssa. Saisi olla vielä enemmänkin ja myös yli kunnanrajojen. Verkostoitumalla pääsee näkemään koko kulttuurikentän eikä vain sitä omaa pientä sisäpiiriään. Haaveenani on, että kymmenen vuoden sisällä luodaan lasten suurkuoro, joka vie Lempäälän maailmankartalle.

Kiinnostus paikallista yhdistystoimintaa kohtaan ei saanut väkeä pyörimään esittelypöytien ympärillä aivan ruuhkaksi asti. Varsinkin nuoriso tuntui pysyttelevän poissa. Uskoa  asiaan ja nuorison aktivoimiseen kuitenkin löytyi pöytien takaa.

– Tämä on sellaista puurtamista, että esimerkiksi lapsiperheen kiireisen arjen keskellä aikaa voi olla vaikea löytää. Jäsenmäärämme kasvaa kuitenkin noin kymmenellä hengellä vuosittain ja nuoriakin on alkanut tulla mukaan, toteaa Vesilahden seudun sukututkijoiden puheenjohtaja Riikka Piironen.

Kaikkea ei tarvitse osata itse

Partio on perinteisesti houkutellut lapsia ja nuoria. Myös tänä vuonna 60 vuotta täyttävässä tyttölippukunta Erä-Pirkoissa on nuoria tulokkaita piisannut, mutta pulaa alkaa olla toiminnan vetäjistä, vanhemmista lapsista ja aikuisista. Verkostoituminen auttaa partiossakin, kertoo Erä-Pirkkojen partionjohtaja Kirsi-Maria Lamppu.

– Varusteita olemme vuokranneet Lempäälän lumikenkäilijöiltä, ulkoilutapahtumia järjestäneet kunnan kulttuuritoimen kanssa, kädentaitoja on kehitetty käsityökeskuksen opein ja SPR:n kanssa hoidettu keräyksiä.

”Vaatii jonkinlaista hulluutta”

Entä mikä sitten saa yhdistysaktiivin puurtamaan vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen ilman palkkaa ja yleistä tunnustusta? Yhteinen nimittäjä tuntuu olevan jonkinlainen hulluus ja halu luoda vastavoima ”ei kuulu mulle”- ja ”ei tartte tehdä” -ajattelulle. Yhteistyössä, kasvokkain samanhenkisten ihmisten kanssa toimiminen on myös antanut elämyksiä, tietoa ja taitoja, joita halutaan jakaa eteenpäin erityisesti lapsille ja nuorille.

Kulttuuritapahtumien Mäkinen toivoo, että kuluvan vuoden aikana yhdistykset ottaisivat häneen rohkeasti yhteyttä ja esittäisivät yhteistyöideoitaan. ”Hyvässä seurassa” -kulttuurivuosi jatkuu seuraavaksi laskiaissunnuntain 10. helmikuuta lumenveistotapahtumalla Kuokkalan museoraitilla. Myöhemmin on luvassa ainakin teatteria, jatsia ja taidenäyttelyitä.

Lempääläinen yhdistys voi olla osa kansain

Lempääläinen yhdistys voi olla osa kansainvälistä kokonaisuutta. Pohjola-Nordenin puheenjohtaja Riitta Mäkinen haluaa tehdä Pohjoismata tutuiksi toisilleen kansalaistasolla. 

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?