Yrittäjä Katja Rautalahden mukaan ihminen voi hyvin kun hän syö kotiruokaa

Kotiruoka kunniaan

11Tähden_uusi_yrittäjä3

Katja Rautalahti aloitti lounaskahvila tähden uutena yrittäjänä. Ruoan valmistaminen ja leipominen on hänestä palkitsevaa. Kuva: Katariina Rannaste

– Tänään olen leiponut 150 sämpylää ja huomenaamuna aloitan työpäiväni leipomalla sämpylöitä, naurahtaa Katja Rautalahti mutta vakuuttaa, etteivät sämpylät silti tule tuoreen lounaskahvilayrittäjän uniin. Leipominen ja ruoanlaitto ovat hänen juttunsa.

– Saan tehdä työkseni sitä, mitä rakastan. Usein lapset illalla kotona pyytävät, että tekisin pannaria tai leipoisin muffinsseja, niin eihän siihen voi kuin myöntyä. Minä en leipomiseen ja ruoanlaittoon kyllästy, Rautalahti kertoo.

Rautalahti osti kahvila Tähden sen entiseltä omistajalta Heidi Tähtiseltä. Nyt kahvilan nimi on Lounaskahvila Tähti, ja ruokalistakin on täydentynyt kotiruoalla.

– Joka päivä Tähdessä on seisovassa pöydässä tarjolla tekemääni kotiruokaa. Kevyemmän aterian voi valita salaattibuffetista. Pikkunälkään on erilaisia pieniä suolaisia paloja, kuten pikkupitsoja ja voileipiä, hän selvittää.

Kotiruokaa arvostetaan yhä

Ruoka on nyt muodissa; televisiokokit kisaavat useissa ohjelmissa luoden hienoja ravintolatason annoksia eksoottisistakin raaka-aineista. Kuitenkin samalla suomalaisten perusruoat ovat säilyttäneet asemansa. Katja Rautalahden mukaan moni pitää kotiruokaa suuressa arvossa. Kotiruoka on maukasta, vailla lisäaineita ja edullistakin.

– Pitsoja ja kebabeja kyllä löytyy joka kadunkulmasta, mutta ovatko ne kuitenkaan pidemmän päälle ihmiselle hyväksi? Varsinkin lasten pitäisi syödä joka päivä kotona laitettua ruokaa.

– En nuukaile ruoanlaitossa voista ja kermasta, mutta kun ateria koostuu ruoan lisäksi salaatista ja tuoreesta sämpylästä, se monipuolistuu ja keventyy. Kyllä ne ovat perunat ja lihakastike ja kotoisat keitot, jotka pitävät ihmisen terveenä, Rautalahti uskoo.

Yrittäjyys iso, mutta mieluisa muutos

Katja Rautalahti kokeilee ensi kertaa siipiään yrittäjänä. Aika oli kypsä yrittäjyydelle, kun hän viime vuonna 39 vuotta täytettyään hoksasi, että elämässä on vielä paljon asioita toteuttamatta.

– Otin tavoitteeksi, että minulla on vuosi aikaa toteuttaa unelmani. Olen tehnyt ruokaa ja leiponut koko ikäni kotona tai juhliin muille ihmisille. Ihmiset kysyivät usein, miksen tee tästä ammattia. Niin vaan on, ettei elämässä saa mitään, jos ei uskalla ottaa riskejä.

Lempäälässä neljä vuotta asuneella ja Virroilta kotoisin olevalla Katja Rautalahdella on kokemusta alalla työskentelystä. Siirtyminen yrittäjäksi oli ravintola-alalla pitkään työskenneelle Rautalahdelle iso, mutta mieluinen muutos.

– Hyppy yrittäjäksi toki hirvitti. Vallankin se, että irrottauduin palkkatyöstä ja säännöllisistä tuloista. Yksityisyrittäjänä joudun kantamaan firmastani täyden vastuun, mutta tekemisen vapaus merkitsi minulle enemmän.

– Monissa ruokaketjuravintoloissa ei saa enää tehdä mitään itse vaan kaikki tulee valmiina, esimerkiksi seisovien pöytien ruoka on usein vain lämmitetään ja raakapakasteina tulevat leivonnaiset sulatetaan ja paistetaan. Turhautti, kun ei saanut toteuttaa omia ideoitaan. Nyt haluan, että tarjoamani ruoka on alusta loppuun itse tehtyä.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?