Jokamiehet hakkureina ja passareina

Puulaakilentis käy täysin kierroksin

Olli Mäkinen hyökkää vastustamattomasti. Violettipaitainen Old Tigers voitti LeKiVa:n 2–1 Hakkarin liikuntahallissa sunnuntaina 27. tammikuuta käydyssä puulaakiottelussa.

Olli Mäkinen hyökkää vastustamattomasti. Violettipaitainen Old Tigers voitti LeKiVa:n 2–1 Hakkarin liikuntahallissa sunnuntaina 27. tammikuuta käydyssä puulaakiottelussa.

Roolitus toimii. Hienoihin violetteihin pelipaitoihin sonnustautuneet Old Tigers -joukkueen miehet pelaavat Hakkarin liikuntahallin korkeassa salissa kurinalaisesti. Nostot toimivat ja passit lähtevät tarkasti laitahyökkääjän hyppysiin. Yläilmoihin pompanneella Olli Mäkisellä on helppo työ päättää hyökkäys ohi torjunnan LeKiVa:n kenttään. Tiukka koitos sarjajumboa vastaan päättyy lukemin 1–2 Old Tigersin voittoon.

Kuusi joukkuetta Lempäälästä ja yksi Vesilahdesta on viime syksystä alkaen pelannut höntsytason puulaakilentopalloa normaalitreeniensä lisäksi. Pelejä tulee talven mittaan paljon, kaksinkertaisessa sarjassa yhteensä 42 ja jokaiselle joukkueelle 12.

Viime lokakuussa käynnistyneen kauden viimeiset koitokset käydään keväällä, kun puulaakikausi saa 27. huhtikuuta loppuhuipentumansa päivän finaaliturnauksessa Hakkarin liikuntahallissa ennen beach-volley- ja kesäharjoituskauden alkua.

Ei
sarjapelaajille

Miesvoittoisessa sekasarjassa pelaa noin 70 kuntourheilijaa. Suuri osa pelaajista on 30–50-vuotiaita, mutta ikähaitari ulottuu junioreista seitsenkymppisiin. Säännöt kieltävät miesten sarjoissa pelaavien osallistumisen puulaakisarjaan.

Peliajan ja -paikan joukkueet sopivat keskenään. Kotijoukkue hoitaa reilun pelin hengessä tuomaroinnin ja kirjuroinnin.

Puulaakisarjan isän Markku Uusitalon ideoima harrastelijoiden oma höntsysarja käynnistyi viime syksynä sen jälkeen, kun Lempäälän Kisan lentopallon miesten edustusjoukkue järjesti puulaakiturnauksen Hakkarissa.

– Ideana oli pumpata puulaakilentikseen uutta touhua ja kerätä ilmoittautumismaksuilla varoja LeKi:n edustusjoukkueelle, sanoo lempääläläinen lentopalloaktiivi Juha Raunio Kisasta.

Mukana turnauksessa oli yhdeksän joukkuetta. Lempäälän ja Vesilahden lisäksi osanottajia oli Ylöjärveä, Nokiaa ja Peltolammia myöten.

– Puulaakipelit pelataan tällä hetkellä paljolti Hakkarissa LeKi:n lentopallovuoroilla, meidän maksaessa viulut. Tämä on tukemme puulaakin ensimmäiselle vuodelle, sanoo Raunio muistellen, kuinka puulaakilentis oli ennen vanhaan voimissaan.

– Seitsemänkymmentäluvulla puulaakilentis pyöri kahdessa lohkossa. oli A ja B ja vielä naiset erikseen. A-lohkossa oli sallittu sarjapelaajien peluuttaminen, mutta homma riistäytyi kilpavarusteluun, hän muistelee.

– Haparaisten nuorisoseura ja Höytämö alkoivat tehdä niin kovia porukoita, että puulaaki hävisi koko touhusta, sanoo Raunio toivottaen puulaakilentikselle hyvää uutta tulemista.

Jatkuu ensi
vuonna

Markku Uusitalolle ajatus lentopallopuulaakista tuli mieleen ensimmäisen kerran useita vuosia sitten, jolloin hän toimi aktiivisesti sekä Lempäälän Kisan tyttöjoukkueen että Lempäälän Jyryn poikajoukkueen hommissa.

– Lapseni pelasivat silloin junnujoukkueissa ja pelaavat muuten edelleenkin lentopalloa. Junnujen turnaukset olivat mieleenpainuvia tapahtumia ja kävi mielessä, että jonkinlaista vastaavaa olisi hyvä olla vanhemmillakin. Silloin asia jäi kuitenkin ajattelun asteelle, sillä kaikki vapaa-aika meni junnujoukkueiden kanssa.

Myöhemmin puulaakisarjan käynnistäminen nousi Uudentalon ja pelikavereiden kesken usein esille LC Lempäälän/Kanavan lentishöntsyissä.

– Monet ovat jutelleet, että olisi mukava pelata muitakin joukkueita vastaan. Lopullisen sysäyksen antoi Lempäälän Kisan viime syksynä järjestämä puulaakiturnaus. Turnauksen jälkeen otin yhteyttä turnauksessa pelanneiden joukkueiden yhdyshenkilöihin ja useisiin lentopallotuttuihin Lempäälässä, Vesilahdella, Akaassa ja Valkeakoskella. Lopulta saimme kasaan seitsemän joukkueen puulaakisarjan, sanoo Uusitalo luvaten, että ensi kaudelle on luvassa jatkoa.

– Ilman muuta. Nykyiset joukkueet jatkavat ja toivottavasti saamme uusia joukkueita mukaan. Reippaasti mukaan vain!

Lentopallo
tekee hyvää

Kotijoukkue huolehtii tuomaroinnista. Milloin ei itse pelaa kentällä, Kanavan Kauhuja lentopallopuulaakisarjassa edustava Juha Suoniemi viihtyy pilli suussa.

Kotijoukkue huolehtii tuomaroinnista. Milloin ei itse pelaa kentällä, Kanavan Kauhuja lentopallopuulaakisarjassa edustava Juha Suoniemi viihtyy pilli suussa.

Puulaakilentopallosta aiheutuu Uudentalon mukaan harrastajapelaajalleen vaikka kuinka paljon hyvää.

– Saa mukavassa seurassa kunnon hien päälle. Tulee pelejä uusia joukkueita vastaan. Vaikka joka pisteestä taistellaan tosissaan, niin pelaamme pilke silmäkulmassa ja naama virneessä. Ennen peliä voi miettiä kuvioita ja sitten pelin jälkeen ihmetellä, että ei se ihan niin sujunutkaan. Mikään ei ole mukavampaa kuin kunnon spekulointi.

Hänen mukaansa puulaakisarja on pyörinyt hienosti, vaikka edelliskerrasta on Lempäälässä kulunut jo vuosia. Haavereilta onvältytty ja tuomareita kunnioitettu.

– Meillä oli syyskauden lopuksi joukkueiden yhdyshenkilöiden kanssa palaveri, jossa kävimme syyskautta läpi. Jokaisesta joukkueesta tuli pelkästään positiivista palautetta.

Pisteistä kamppaillaan, sillä mitä parempi runkosarjan sijoitus joukkueella on, sitä helpomman jatko-ohjelman se saa finaaliturnauksessa, jossa selviää puulakisarjan kauden 2012–13 lopulliset sijoitukset.

– Pelit pelataan pääosin sunnuntai-iltaisin Hakkarissa kello puoli seitsemän alkaen. Tervetuloa katsomaan. Iso kiitos Raunion Juhalle ja Lempäälän Kisan miesten kakkosjoukkueelle siitä, että voimme osan peleistä pelata heidän vuorollaan.

Puulaaki pitää kunnossa

"Pelaan puulaakilentistä, koska pyydettiin mukaan joukkueeseen. Koen saavani tulevista peleistä motivaatiota kehittää itseäni lajissa eli ns. mennä eteenpäin harrastuksessa sekä pitää itseäni muutenkin kunnossa.  Peleissä tulee onnistumisen elämyksiä. Joukkueena voittaminen (tai häviäminen) on oma tunne-elämyksensä, joka antaa arkielämään lisäpotkua. Kai puulaakipelaaminen vetoaa myös kilpailuviettiin."

Kari Kurkioja, Old Tigers

Pelaaminen on kivaa

”Motiviinani lähteä mukaan oli varmaankin aluksi saada vähän omaa pelikokemusta ja tutustua paremmin lajiin, kun tytärkin siitä oli innostunut. Sittemmin pääsyynä on ollut vastapaino työlle, ja pikku hiljaa on tullut vähän tuttujakin näistä pelaajista. Eli kyllä se pelaaminen aina kivaa vaan on.”

 

Juha Knuutila, Old Tigers

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?