Räätälöidylle matkalle

Minna Jousrannan asiakkaina ovat usein eri yhdistysten kuten eläkeläisjärjestöjen matkavastaavat.

Minna Jousrannan asiakkaina ovat usein eri yhdistysten kuten eläkeläisjärjestöjen matkavastaavat.

Eksoottinen Etelä-Afrikka, Perun inkakulttuuri, Singapore, Karibian risteily tai New York.  Kaukokohteet houkuttavat matkailijaa talvella.

– Kevät ja syksy ovat matkatoimistoalalla kiireisintä aikaa ja kesä hiljaisin. Talvella suositaan eri kohteita kuin muulloin. Haetaan kaukomatkaa ja luksusta. Risteilyt vetävät. Muun muassa Royal Caribbean ja muut Suomessa tehdyt loistoristeilijät tarjoavat suomalaismatkailijoille elämyksiä Karibialla, sanoo tamperelaisen ryhmämatkatoimiston omistaja ja toimitusjohtaja Minna Jousranta.

Ryhmiin keskittynyt ja niille matkoja räätälöivä Resviaria Oy on tuttu näky lempääläläisten yhdistysten ja seurojen matkanjärjestäjänä. Viime syksynä se järjesti muun muassa Lempäälän kulttuuritapahtumat ry:lle ryhmämatkan Moselille viinimaisemiin. Matkanjohtajana Moselin laakson, Reinin ja Luxemburgin matkalla toimi Yleisradion entinen toimittaja Leena Tamlander. 30 vuotta matkatoimistoalalla toiminut Jousranta tutustui häneen Helsingissä toimiessaan Yhtyneiden Kuvalehtien matkatoimiston vetäjänä.

– Jokaiselle matkalle lähtee mukaan kohteen tunteva suomenkielinen matkanjohtaja. Käytämme paljon freelancereita matkanjohtajina. Heissä on paljon opettajia ja toimittajia, sanoo Jousranta korostaen, että ohjelmapalvelutuotanto on se juttu, jolla ryhmämatkatoimisto profiloituu muista matkanjärjestäjistä.

Toimisto harvoin tarjoaa asiakkaalleen pelkkiä meno-paluu -lippuja ja majoitusta.

– Ohjelma on kaiken aa ja oo. Tavoitteena on panostaa laatuun ja tuottaa asiakkaan toiveiden mukaisia ryhmämatkoja.

– Toiset haluavat matkaltaan paljon aktiviteettiä joka päivälle. Meillä ei ole valmiita brosyyreitä kuten seuramatkatoimistoilla. Ohjelman laadinta on vuoropuhelua ja neuvottelua puolin ja toisin. Siinä meitä auttaa pitkäaikainen kokemus alalta, sanoo Jousranta, joka katsoo yrityksensä varsinaiseksi pääomaksi vuosien varrella syntyneen oman agenttiverkoston ja muut hankitut kontaktit ympäri maailman.

Risteilybuumi
vahvistuu

Viikon Karibian risteilyllä Haitin, Jamaikan ja Meksikon satamissa odottavat uudet maisemat. Kuva: Resviaria

Viikon Karibian risteilyllä Haitin, Jamaikan ja Meksikon satamissa odottavat uudet maisemat. Kuva: Resviaria

Matkatoimistoissa valmistellaan matkoja ennakoimalla tulevia trendejä puolen vuoden päähän. Resviariassa nähdään, että Karibian risteilyjen lisäksi myös Välimeren risteilyt vetävät sekä Norjan vuonot.

Jousrannan mukaan Itämerellä viisumivapaasti Helsingistä Pietariin liikennöivä St. Peter Line tuo viiden miljoonan asukkaan kaupungin uudestaan tutuksi heille, jotka ovat vierailleet Leningradissa viimeksi 1970–80-luvuilla.

– Sen sijaan Viron suunta on osalle asiakkaita jo aika tuttua. Halutaan jotain uutta ja enemmän laatua. Silloin kalleus on aika suhteellista. Ruotsi on ollut viime ajat hieman paitsiossa. Uusi Viking Grace houkuttaa uutuudellaan, sanoo tutustumismatkaan Armeniaan ja Georgiaan valmistautuva matkatoimistojohtaja.

Kotimaan kohteina suosittuja ovat Savonlinnan oopperajuhlat, Naantali-Louhisaari, Saariston rengastie, rajantakainen Karjala ja Kuhmon kamarimusiikkijuhlat.

Lopullisen matkaohjelmaan vaikuttavat asiakkaiden toiveet, agenteilta saadut ehdotukset sekä oman kokemus. Näillä eväillä toimisto lähetti matkaan muun muassa 15 eläkeläisopettajaa, jotka halusivat matkata toista viikkoa junalla Helsingistä halki Siperian Pekingiin saakka. Maabongariryhmää on käytetty Etelä-Afrikassa, Namibiassa, Angolassa ja Pohjois-Koreassa.

– Pohjois-Korean matkan järjestäminen on mielenkiintoista.

Resviarian tuottamista matkoista 20–30 prosenttia suuntautuu kaukokohteisiin loppujen suuntautuessa Eurooppaan ja kotimaahan.

– Uskon, että Romania on tulossa aiempaa vahvemmin kohteeksi ja mahdollisesti Länsi-Afrikan alueet, sanoo Jousranta, jonka omat suosikkikohteet ovat New York, Etelä-Afrikka ja Pietari.

Kriisien takia pieni, kaikkia lentoyhtiöitä käyttävä matkatoimisto ei ole joutunut matkoja perumaan, mutta joskus on tullut eteen lentoyhtiöiden lakkojen takia tilanteita, joissa matkoja on jouduttu peruuttaman tai matkalaiset on pitänyt toimittaa perille vaikkapa Vietnamiin alkuperäisestä reitistä poiketen kiertotietä.

– Matkanjärjestäjän on vastuussa. Agenttiverkoston varassa pelataan. Tänä aamuna lähti ryhmä Peruun ja seuraavaksi lähtee 30 hengen ryhmä Karibialle, Minna Jousranta sanoo.

Turistiryhmä Versailles’n portilla Pariisissa. Matkatoimisto vie väkeä Ranskaan tutustumaan myös mm. Normandiaan, Provenceen ja Alsaceen. Kuva: Resviaria

Turistiryhmä Versailles’n portilla Pariisissa. Matkatoimisto vie väkeä Ranskaan tutustumaan myös mm. Normandiaan, Provenceen ja Alsaceen. Kuva: Resviaria

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?