Vanhojen päivän valmistautumiseen käytetään aikaa ja vaivaa

Vanhojen päivänä on lupa laittautua

Kuvassa on Iida Siili ja Elina Pentti.

Iida Siili (vas.) ja Elina Pentti ovat innoissaan vanhojen tansseista.

Minkälainen kampaus? Mistä kengät? Monella lukion tokaluokkalaisella paniikki kasvaa samalla kuin tanssit lähenevät. Lempäälän lukion opiskelijat Iida Siili ja Elina Pentti voivat kuitenkin huokaista helpotuksesta, sillä he ovat lähes valmiita.

– Kampaajalla en ole vielä käynyt, kertoo Elina Pentti.

Stressittömään viikkoon ennen vanhoja on kuitenkin nähty paljon vaivaa. Valmistautuminen on aloitettu jo lokakuussa, jolloin tanssiharjoitukset alkoivat. Sen jälkeen on hankittu puku, kengät, meikit ja muuta sellaista. Pukua on muokattu ja Iida on ehtinyt käymään jo koekampauksessakin. Tansseja on odotettu jo kauan.

Vaikka molemmat tytöt ovat erittäin innoissaan tansseista, he myöntävät, että rahaa on kulunut. Molemmille heistä osallistuminen oli selvää, mutta vähävaraisemmalle perheelle vanhojen tansseista voi tulla kysymysmerkki. Iida Siili kuitenkin painottaa, että pienemmälläkin rahasummalla pääsee.

– Puvun voi tehdä itse, tai lainata tutulta. Meikin ja kampauksenkin voi tehdä itse.

Iida ja Elina kertovat kuluttaneensa tansseihin 300–400 euroa.

– Tarkkaa summaa ei kerrota, ettei äiti suutu, nauraa Iida.

Ehostautumisen lisäksi Vanhojen tansseihin kuuluu tietenkin erilaiset tanssit ja tanssiparit. Tänä vuonna tansseja on 10. Parin Iida ja Elina olivat löytäneet helposti itse kysymällä. Tansseja on harjoiteltu ahkerasti ja nyt niiden pitäisi olla jo muistissa.

– Vähän jännittää että kompastun tanssiessa pukuuni, Elina myöntää.

Lempäälän tokaluokkalaisten tytöillä on hyvät oltavat, sillä iso osa vuosiluokan oppilaista on poikia. Kaikilla halukkailla tytöillä olisi pitänyt siis olla mahdollisuus osallistua tansseihin. Kaikissa lukioissa näin ei ole, vaan pitää varastaa poikia toisista kouluista.

Vanhojen päivää vietetään perinteisesti penkkareiden jälkeisenä päivänä. Vanhojen tanssit ovat osa vanhojen päivää, jolloin lukion toisen vuoden opiskelijat juhlivat siirtymistään koulunsa vanhimmiksi. Lempäälän lukion vanhojen päivään kuuluu aamulla tanssinäytös Hakkarissa, jonka jälkeen lukiolaiset hajaantuvat mm. Vesilahteen, päiväkoteihin ja vanhainkotiin. Tämän jälkeen Vanhat käyvät syömässä ja heillä on vielä kaksi pien-näytöstä ideaparkissa. Päivän päättää iltanäytös Hakkarissa.

 

Sannimaari Paavola

Otto Kuusikko

tet-harjoittelijat

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?