Hakkarin koulun Jopo-luokan oppilaat harjoittelevat temppuja, joilla taitetaan talvea

Tulitemppuja talven iloksi

12tulisirkus3

Hakkarin koulun Jopo-luokkalaiset pääsevät kokeilemaan tulisirkusta. Ennen tuleen siirtymistä he harjoittelivat kankaisilla poilla. Kuvassa Emmiina Kemppainen. Kuva: Katariina Rannaste

 

Hakkarin liikuntahallin salissa pallot narujen päässä ja eriväriset nauhat viiltävät ilmaa. Toisella puolella salia kangaspäiset kepit viuhuvat vuoroin sivuilla, vuoroin niitä pyörittelevien nuorten yläpuolella. Seitsemän Hakkarin koulun joustavan perusopetuksen eli Jopo-luokan oppilasta ottaa tuntumaa sirkusvälineisiin, sillä pian temput muuttuvat astetta jännittävämmäksi.

– Tulisirkuksessa välineinä on yleensä pitkiä tai lyhyitä keppejä, ketjuja tai naruja, joiden päässä olevat kangaspalat ovat tulessa. Jopo-luokkalaiset pääsevät tekemään tulisirkusta, joka on aloittelijankin suhteellisen helppo hallita, selvittää sirkuksen opetusta ja ohjausta antava lempääläläisyrittäjä Kaisa Hietaniemi, joka toimii tulisirkustunneilla ohjaajana yhdessä pitkän linjan tulitaituri Antti-Jussi Kortesojan kanssa.

Kuvioita hiottiin torstaina sisätiloissa ilman tulta, sillä tempuissa mennään turvallisuus edellä. Ensin välineen kanssa harjoitellaan niin, että perusteet ovat hallussa ja välineen käyttö varmaa, ja vasta sitten mukaan otetaan tuli. Temppujen oppimisessa olikin haastetta, sillä kädet ja koordinaatio joutuivat koetukselle.

– Narun päässä pyöriteltävät kangaspallot osuvat yhteen ja menevät helposti solmuun, jos ei ole tarkkana. Näillä on kiva harjoitella, mutta on tämä kyllä vaikeaakin. Keihäällä on varmaan helpompi tehdä, 9.-luokkalainen Emmiina Kemppainen arveli.

”Tulen kanssa ei kukkoilla”

Temppuilu on osa Vaikuttava sirkus -hanketta, joka järjestetään yhteistyössä lasten ja nuorten kulttuurikeskus Pii Poon kanssa.

– Nuoret harjoittelevat koko kevään erilaisia sirkustemppuja. Kymmenen oppikerran yhtenä osana on tulisirkus. Koko homma huipentuu loppukeväästä järjestettävään näytökseen, jossa he esittelevät kevään aikana oppimiaan taitoja, Kaisa Hietaniemi kertoo.

Nuoret ovat jo tutustuneet tasapainotaiteiluun, jongleeraukseen ja akrobatiaan. Tulisirkus on kuitenkin ollut se odotetuin juttu.

– Olen alusta asti halunnut päästä kokeilemaan tulisirkusta, Emmiina Kemppainen vahvistaa.

9.-luokkalainen Jerry Stucki niin ikään arvelee tulitemppujen vievän voiton muista sirkuslajeista. Sirkustunnit ovat muutenkin olleet mukavaa vaihtelua koulutyöhön.

– En ole koskaan ollut tällaisessa mukana. Joka kerta oppii uutta.

Tuli ei ole elementtinä vaaraton, mutta Kaisa Hietaniemen mukaan sen käsittelyn opettelulla voidaan kuitenkin tukea nuorten oppimista.

– Vaikka nuorella olisi keskittymisvaikeuksia tai angstia, tuli on sellainen elementti, jonka äärellä nöyrrytään ja pysähdytään. Sen kanssa ei lähdetä kukkoilemaan. Jokaista se pelottaa aluksi, mutta pelon voittaminen on osa oppimista. Tulisirkus tarjoaa onnistumisen kokemuksia ja lisää itsetuntoa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?