Verenluovutus perjantaina

Kuva: Marja Helander / Suomen Punainen Ristin Veripalvelu.

Kuva: Marja Helander / Suomen Punainen Ristin Veripalvelu.

Punaisen ristin veripalvelu järjestää verenluovutustilaisuuden perjantaina 15. helmikuuta Lempäälän seurakuntatalolla.

Vuosittain arviolta 55 000 potilasta saa Suomessa hoitoa verivalmisteilla. Verivalmisteita tarvitaan muun muassa leikkaus- ja syöpäpotilaiden hoidossa, onnettomuuksien uhreille sekä keskosvauvoille.
Suomessa tarvitaan joka arkipäivä yli 1 000 verenluovuttajaa. Verenluovuttajia tarvitaan päivittäin kaikista veriryhmistä.

Luovutettu veri jaetaan kolmeen osaan: punasoluiksi, verihiutaleiksi ja plasmaksi. Koska potilas saa vain tarvitsemaansa veren osaa, yhdellä luovutuksella voi auttaa jopa kolmea potilasta.

Suurin osa suomalaisista voi luovuttaa verta. Yleisimmin käytetyt lääkkeet, kuten verenpaine-, kolesteroli- ja lievät masennuslääkkeet, eivät lääkkeinä estä verenluovutusta. Verenluovuttajan on oltava terve, 18–65-vuotias ja painaa vähintään 50 kiloa. Uuden luovuttajan on oltava alle 60-vuotias. Miehet voivat luovuttaa verta noin kahden ja naiset noin kolmen kuukauden välein.

Hemoglobiiniarvo mitataan aina ennen luovutusta ja sen on oltava miehillä vähintään 135 g/l ja naisilla 125 g/l. Verenluovuttajan on todistettava henkilöllisyytensä. Soveltuvuus arvioidaan ennen jokaista luovutuskertaa.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?
Monet artikkeleistamme ovat vain rekisteröityneille lukijoille. Luo tunnukset, niin pääset lukemaan enemmän. Rekisteröityminen on helppoa ja maksutonta.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>