Verenluovutus perjantaina

Kuva: Marja Helander / Suomen Punainen Ristin Veripalvelu.

Kuva: Marja Helander / Suomen Punainen Ristin Veripalvelu.

Punaisen ristin veripalvelu järjestää verenluovutustilaisuuden perjantaina 15. helmikuuta Lempäälän seurakuntatalolla.

Vuosittain arviolta 55 000 potilasta saa Suomessa hoitoa verivalmisteilla. Verivalmisteita tarvitaan muun muassa leikkaus- ja syöpäpotilaiden hoidossa, onnettomuuksien uhreille sekä keskosvauvoille.
Suomessa tarvitaan joka arkipäivä yli 1 000 verenluovuttajaa. Verenluovuttajia tarvitaan päivittäin kaikista veriryhmistä.

Luovutettu veri jaetaan kolmeen osaan: punasoluiksi, verihiutaleiksi ja plasmaksi. Koska potilas saa vain tarvitsemaansa veren osaa, yhdellä luovutuksella voi auttaa jopa kolmea potilasta.

Suurin osa suomalaisista voi luovuttaa verta. Yleisimmin käytetyt lääkkeet, kuten verenpaine-, kolesteroli- ja lievät masennuslääkkeet, eivät lääkkeinä estä verenluovutusta. Verenluovuttajan on oltava terve, 18–65-vuotias ja painaa vähintään 50 kiloa. Uuden luovuttajan on oltava alle 60-vuotias. Miehet voivat luovuttaa verta noin kahden ja naiset noin kolmen kuukauden välein.

Hemoglobiiniarvo mitataan aina ennen luovutusta ja sen on oltava miehillä vähintään 135 g/l ja naisilla 125 g/l. Verenluovuttajan on todistettava henkilöllisyytensä. Soveltuvuus arvioidaan ennen jokaista luovutuskertaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?