Kristian Leppänen, Jarmo Kiljunen ja Satu Sirén, Vesilahden nuorisotoimen uudet työntekijät, haluavat olla nuorten luottoaikuisia.

Nurkalla nuoria varten

13Nuorisotoimen tyypit3

Kristian Leppänen, Jarmo Kiljunen ja Satu Sirén pysyvät nuorten maailmassa seuraamalla, mitä ympärillä tapahtuu. Kuva: Katariina Rannaste

Jos vesilahtelaisnuori haluaa tehdä jotain muuta kuin olla kotona arki-iltana, mihin hän suuntaa? Nuorisotila Nurkalle. Nuorten ikioma olohuone on saanut uudet isännät. Kristian Leppänen aloitti syyskuussa ja Jarmo Kiljunen tammikuussa Vesilahden koulukeskuksen yhteydessä olevalla nuorisotilalla nuoriso-ohjaajana. Tuorein tulokas kunnan nuorisotoimessa on etsivä nuorisotyöntekijä Satu Sirén, joka aloitti tehtävässään helmikuun alussa.

– Voisi luulla, että te olette olleet talossa paljon kauemmin. Homma pyörii sillä tavalla, että ihan kuin te olisitte olleet täällä jo pidempään, Satu toteaa mieskaksikolle.

– Meillä on keskenämme telepaattinen yhteys; luemme toistemme ajatuksia, vitsailee Jarmo Kiljunen.

– Musiikki tekee sen. Meillä on yhteinen harrastus, Kristian Leppänen arvelee.

Ei pelkkää valvomista

Uusi työpaikka alkaa vähitellen tulla kolmikolle tutuksi.

– En koskaan ole ollut töissä nuorisotilalla, joka olisi näin lähellä koulua. Muutenkin ihan arjessa huomaa, että Vesilahdella on paljon lapsia ja nuoria, Satu Sirén toteaa.

Kolmasosa vesilahtelaisväestöstä on lapsia ja nuoria. Kunnan liikunta- ja nuorisosihteeri Sari Juutin mukaan resurssit nuorisotoimessa ovat nyt sellaiset, mitä Vesilahden kaltaisessa, lapsi- ja nuorisovoittoisessa kunnassa pitääkin olla.

– 2000-luvun alussa nuorisotoimessa töissä oli vain minä 50 prosentin työpanoksella ja yksi ilta-ohjaaja parina päivänä viikossa. Työntekijöitä saatiin pikkuhiljaa lisää, mutta pitkään 70 prosenttia heidän työpanoksestaan meni iltapäiväkerhon järjestämiseen ja 30 prosenttia nuorisotyöhön. Sittemmin ip-kerhot ovat tippuneet meiltä pois koulun järjestettäväksi. Suunta nuorisopuolella on nyt oikea. Kaksi ohjaajaa nuorisotilalla on myös turvallisuustekijä sekä nuorille että myös ohjaajille. Tilalla käy niin paljon nuoria, ettei yksi pari silmiä riittäisi, Sari Juuti toteaa.

– Eikä se ole pelkkää valvomista vaan tarkoitus on toimia heidän kanssaan, Satu Sirén huomauttaa ja jatkaa:

– Nuoret tulevat nuorisotilalle aikuisen seuraan. Ei ole tarkoitus, että heille järjestetään vain tila, missä he saavat olla.

Rahaa ei ikinä ole ollut ylimääräistä

Kristian Leppäsen ja Jarmo Kiljusen tehtäviin kuuluvat nuorisotila Nurkan toiminnot ja erilaisten tapahtumien järjestämiset. Päivää raamittavat lapset ja nuoret ja heidän tekemisensä.

– Olemme pääsääntöisesti nuorisotilalla, joka on 35,5 tuntia viikossa auki, mutta käymme myös Krääkkiössä ja Narvassa järjestämässä toimintaa, he selvittävät.

Etsivänä nuorisotyöntekijänä Satu Sirén auttaa nuoria, alle 29-vuotiaita vesilahtelaisia löytämään opiskelu- ja työpaikkoja sekä antaa tukea tarvittavien palvelujen saavuttamisessa ja asioiden hoitamisessa.

– Helpotan asiakkaideni asiointia koulussa tai Kelan, sosiaalitoimen ja työkkärin kanssa.

Vaikka Vesilahden nuorisotyöttömyys ei ole hälyttävissä lukemissa, Leppäsen, Kiljusen ja Sirénin mielestä nuorisotoimessa ei voi tuudittautua siihen, että tilanne pysyy aina hyvänä. Sirénin mielestä Vesilahdelta on esimerkiksi haastavaa kulkea ammattikouluihin ja lukioon.

– Valkeakosken ammattiopistossa käy paljon nuoria Vesilahdeltakin, jonne he joutuvat kulkemaan parillakin bussilla. Se olisi työlästä aikuisellekin. Toisaalta kunta mielestäni huolehtii nuorista. Olen huomannut, että täällä on tahtoa hoitaa oman kylän lapset ja nuoret, Sirén toteaa.

Kuinka nuorista sitten huolehditaan, kun kunnan nykyiset resurssit ovat niukat, eikä ylimääräistä ole nuorisotoimessakaan? Kolmikko huomauttaa, ettei nuorisotyössä ole ikinä ollut rahaa tämän enempää. Nuorisotyössä on aina pitänyt keksiä, miten toimitaan vähällä rahalla.

– Aina ei tarvitse olla näyttävää toimintaa, vaan sitä, että on läsnä ja viettää heidän kanssaan aikaa. Riittää, että on olohuone, mihin nuoret voivat tulla viettämään arkea ja tavata muita nuoria. Aikuiset ovat siellä läsnä keskustelu- ja pelikavereina.

– Teemme asioita nuorten kanssa, mutta emme ole heidän kavereitaan, vaan luottoaikuisia, joille voi tulla juttelemaan kaikesta, Kristian Leppänen, Jarmo Kiljunen ja Satu Sirén toteavat.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?