Käynnistyykö laajempi muutto mökeille?

Vapaa-ajan asuntoja on viime vuosina muutettu vakituisiksi asunnoiksi, mutta valtavasta ryntäyksestä mökeille ei toistaiseksi Lempäälässä ja Vesilahdessakaan ole ollut kyse: vain joitakin mökkejä on muutettu vakituisiksi asunnoiksi.
Väen vähenemisestä kärsivien kuntien kannalta vapaa-ajan asuntojen muuttamisessa vakituiseksi on pääosin vain hyviä puolia. Muuttajat ovat usein vireitä ja toimeliaita ihmisiä, jotka tuovat vahvistusta kylille. Mökille muuton esteet ovat pitkälti rakennusteknisiä, mutta tässä pitäisi jo maalais- tai kaupunkilaisjärjenkin toimia ennen virallista valvontaa: kukapa nyt haluaisi asua asumiskelvottomassa rakennuksessa?
Aika näyttää, onko vapaa-ajan asuntojen vakinaistaminen vain ohimenevä ilmiö vai maaseudulle pysyvästi elinvoimaa tuova suuntaus.
On tahoja, jotka pitävät haja-asumisen haittojen olevan hyötyjä suurempina. Ely-keskukset ovat jopa joissain tapauksissa pyrkineet jarruttamaan kesäasuntojen muuttamista vakituisiksi, ja joidenkin kuntienkin kanta on linjausta vailla.
Maalle, oman mökin rauhaan kaipaavan paluumuuttajan etu onkin hallinnon näkökulmasta asumisen hajauttamista; paluuta korpiasumiseen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?