Veteraaniurheiluliiton hiihtomestaruudet ratkottiin Hakkarissa

Nuorten ja keski-ikäisten miesten viestin lähdössä oli säpinää. Virtain urheilijoiden Miikka Raivio etummaisena, LeKin Lasse Lemmetti numerolla 151, Viialan Viriä edustava sääksjärveläinen Markus Välimäki numerolla 152.

Nuorten ja keski-ikäisten miesten viestin lähdössä oli säpinää. Virtain urheilijoiden Miikka Raivio etummaisena, LeKin Lasse Lemmetti numerolla 151, Viialan Viriä edustava sääksjärveläinen Markus Välimäki numerolla 152.

– Kyllä ne lujaa menevät, ammattilaisia…

Tavallisen kuntohiihtelijän kommentti napattiin Hakkarista Veteraaniurheiluliiton SM-hiihtojen viestipäivänä. Oikein ja väärin – lujaa hiihtivät mutta eivät toki ammatikseen eikä ”alavariinsa” hiihtäviä, vaan usein suksilla käyviä  30–85-vuotiaita kansalaisia.

Henkilökohtaisille matkoille oli ilmoittautunut 132 kilpailijaa, viesteihin 35 kolmijäsenistä joukkuetta. Aivan vanhimmissa sarjoissa viestijoukkueena oli kaksikko. Naisten viesteissä ei  todellisia kilpailuja nähty, koska vain 70- vuotiaiden sarjassa oli enemmän kuin yksi joukkue, Hyvinkään Seudun Urheilijoitten ykkös- ja kakkosjoukkueet.

Edustettuna oli yli 30 seuraa. Osallistujien joukossa oli vuosikymmenet vastaavia kisoja kolunneita. Oli huipullakin hiihtäneitä kuten 70-vuotiaissa  Juhani Suutarinen, aikanaan ampumahiihdossa kaksinkertainen  maailmanmestari.  Imatran Hiihtäjiä edustava veteraani käytti vapaalla Hakkarin kolmoseen – urheilukentältä ja vesitorin kautta takaisin – aikaa vain 7.36,7. Eroa voittajaan, Ristiinan Urheilijoitten Riku Kyllöseen, kertyi vain 18,4 sekunttia. Silti Suutarinen sijoittui vasta viidenneksi. Seuraavan päivän viestissä Suutarinen hiihti osuutensa vitosen lujempaa vauhtia.

Lempäälän Kisaa sarjassa N35 edustanut Sanna Mertsalmi on esimerkki toiselta laidalta: hiihdon veteraanikisojen ensikertalainen jaentinen  huippu-urheilija vaan ei hiihdossa. Tyttönimellä Lehtimäki hän edusti Suomea neljästi maantiepyöräilyn MM-kisoissa, oli ajoittain Suomen ykkönen ja pyöräili neljä vuotta ulkomailla ammatikseen. Teija innostui pikavauhdilla Lempäälän kotikisoista. Kuntoilupohjalta Hakkarin vitonen kulki tasan 15 minuuttiin, mestaruus jäi kuuden sekunnin päähän.Pirkanhiihto kuuluu tänäkin talvena Teijan ohjelmaan.

Kansainvälisen käytännön mukaisesti myös Suomen veteraaniurheiluliiton kilpailuissa on nuorin sarja 30 täyttäneet. Oikeita veteraaneja tuon ikäiset eivät tietystikään ole, mikä näkyi myös Hakkarin SM –hiihdoissa. LeKin tykit Samuli Kivistö ja Lasse Lemmetti-kultaa ja hopeaa-painelivat  kovaa nuorukaisvauhtia.

Kova vauhti tarkoittaa myös 3 X 5 kilometrin viestivoittoa kolmikolla Kivistö, Lemmetti, Esa Seppä. Viestissä kovimman osuusajan veti Sääksjärvellä asuva mutta Viialan Viriä edustava Markus Välimäki: 11.23, toiseksi paras Lemmetin 11,32.

Lempäälän Kisan hiihtäjien sijoituksia:

M30  1. Samuli Kivistö  2. Lasse Lemmetti

M40   2. Marko Leppämäki  4. Mika Tahvanainen  6. Maks Mutikainen

M45   4. Petri Kalliala

M50   3. Reima Majamäki  4. Veikko Kuumola

M55   10. Pentti Mäennenä

M13   13. Lauri Kuusniemi

M65     4. Raimo Niemi

N30.  1. Anna Venho

N35    2. Sanna Mertsalmi

LeKin viestijoukkueet:

M30  1. Lasse Lemmetti, Samuli Kivistö, Esa Seppä

M40  1. Marko Leppämäki, Mika Tahvanainen, Markus Mutikainen

M45  1. Petri Kalliala, Terho Tarvainen, Pekka Siiskonen

M55  2. Pentti Mäennenä, Lauri Tahvanainen, Lauri Kuusniemi

M65  2. Antti Murtomäki, Rauno Peltola, Raimo Niemi

M70  2. Aimo Virkki, Veikko Siltanen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?