Aino-Kaisa Saarisen MM-kisat päättyivät kyyneliin

Aikku

Saarisen hiihto ei kulkenut toivottuun tapaan Val di Fiemmessä. Kuva vuoden 2010 Toru de Skiltä.

Lempäälän Kisan hiihtäjätähti Aino-Kaisa Saarisen MM-kisat Val di Fiemmessä sujuivat kaikin puolin surkeissa merkeissä. Ensinnäkään ”Aikulle” ei tullut alkukisojen aikana startteja johtuen siitä, että Davosin maailmancupin kisan sprintin karsinnassa hän kaatui. Näin esimerkiksi viestijoukkueeseen ei Saariselle löytynyt luottoa päävalmentaja Magnar Dalenilta.

Skandaalimaiseksi tilanteen teki se, että edes naisten päätöskisaan 30 kilometrille ei Aikulle starttivarmuutta Dalenilta tullut kuin vasta kaksi päivää ennen kilpailua. Näin kokenut 11-kertainen arvokisamitalisti joutui valmistautumaan epävarmuuden tunteen kaivertaessa sisuksia.

Viestit Italiasta kuitenkin kertoivat ennen 30 kilometriä, että sisulatinkia löytyy ja näyttämisen halua myös. Aikun alku yhteislähtökisassa olikin aggressiivinen ja hän heilui kolmanneksen matkasta aivan kärkiryhmässä. Sitten, kun kisan kovikset eli norjalaiset Marit Björgen ja Therese Johaug sekä puolalainen Justina Kowalczyk lähtivät pitämään vauhtia, hajosi Aikun tekniikka ja tie kohti 17. sijaa oli tuskaisaa seurattavaa.

Vain yhteen pronssiin päättyneet MM-hiihdot kirvoittivat yleistä kritiikkiä koko suomalaista hiihtourheilua kohtaan ja etunenässä moitteiden kohteena on norjalainen päävalmentaja Magnar Dalen. Aina-Kaisa Saarinenkin on varsin suorin sanoin hyökännyt Dalenia vastaan, joten nähtäväksi jää, saako norjalainen jatkaa tehtävässään ensi vuoden olympialaisiin.

Aikku Saarisen uralle Sotshin olympialaiset ovat maali, joissa komea ura olisi tarkoitus päättää menestykseen. Tässä ja nyt vuotta ennen ennusmerkit pärjäämisen suhteen eivät hyviltä näytä. Hiihdon kulisseissa kuiskitaan, että Aikun avuksi huipulle paluuseen olisi tulossa hänen takavuosien menestysvalmentaja Jarmo Riski, joten vuodessa voi tapahtua vielä monensorttisia ihmetekoja. Hiihdon kisakausi jatkuu vielä yli kuukauden ajan, edessä ovat muun muassa Salpausselän maailman cupin mittelöt sekä huhtikuussa SM-viestit, jossa lempääläisnaisilla Aikku ja Maija Saarinen sekä Mervi Pesu on kova mitalitavoite.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?