Käräoikeuden mukaan rakentaja ei ole syyllistynyt tahallisuuteen eikä törkeään huolimattomuuteen

Talorähjä pilaa Vesilahden maalaismaisemaa

Haluaistko tämän naapuriisi? Keskeneräiseksi jäänyt rakennus harmittaa naapurustoa ja hämmästyttää ohikulkijoita Vesilahden Valkkisissa.

Haluaisitko tämän naapuriisi? Keskeneräiseksi jäänyt rakennus harmittaa naapurustoa ja hämmästyttää ohikulkijoita Vesilahden Valkkisissa.

Viihtyisä ja vetovoimainen Vesilahti on saanut pahan tahran kilpeensä, kun keskeneräiseksi jätetty omakotitalo pilaa maisemaa Valkkisissa. Pulkkisentien varressa olevan talorähjän naapurusto on pyytänyt kuntaa toimiin, jotta keskeneräinen ja vaarallisen näköinen rakennus purettaisiin heidän muuten niin viihtyisästä asuinympäristöstään.

Kunta on jo vuosia sitten keskeyttänyt rakennustyömaan, sillä rakentamisessa ei ole noudatettu rakennusluvan määräyksiä. Rakentaja ei ole välittänyt kunnan yhteydenotoista eikä määräyksistä.

Perustukset pielessä

Kunta myi Pulkkisentien varrella olevan asuinrakennuksen tontin yksityishenkilölle vuonna 2005 ja myönsi siihen asuinrakennukselle ja talousrakennuksille rakennusluvat, joiden voimassaoloaika oli viisi vuotta.

Kun rakennusvalvonnasta käytiin ensimmäisiä kertoja tarkastuskäynnillä, ongelmat havaittiin.

– Rakennuslupahakemuksen pääpiirustukset ovat hyvin yleisluonteiset eikä siinä yhteydessä esitetä vielä rakennesuunnitelmia. Talon rakentaminen määrättiin keskeytettäväksi, koska asuinrakennuksen perustussuunnitelmat olivat puutteelliset eikä perustustyötä ollut tehty oikein. Talon perustus voidaan toteuttaa paaluttamalla teräspaaluin, mutta työ pitäisi tehdä eri tavalla kuin nyt oltiin tekemässä. Myöskään saunarakennukseen tai talousrakennukseen ei oltu tehty perustuksia lainkaan, Vesilahden kunnan rakennustarkastaja Satu Uusi-Erkkilä kertoo.

Rakennuksen vastaava työnjohtaja irtisanoutui niihin aikoihin, kun Vesilahden kunta ensimmäisen kerran puuttui rakentamiseen. Vs-rakennustarkastajan aikana vuosina 2008–2010 uhkasakkomenettelyn määräaika umpeutui ja koko menettely piti aloittaa alusta.

Satu Uusi-Erkkilä huokaisee, että tapaus on teettänyt rakennustarkastajalle ja kunnan rakennus- ja ympäristölautakunnalle vuosien aikana tavattoman määrän töitä. Asia on ollut lautakunnan käsittelyssä jo noin kymmenen kertaa ja rakennustyömaata on tarkastettu useaan otteeseen.

Tontin rakennusluvat vanhenivat, ja niille haettiin jatkoaikaa. Uusi lupakäsittely edellytti naapurien kuulemista. Naapurien kuulemisen yhteydessä asiaan annettiin monta mielipidettä, sillä naapurien mitta oli tullut rakentajan ja rakentamisen leväperäisyydestä täyteen.

Rakennustarkastaja ei myöntänyt rakennusluville jatkoaikaa, vaan määräsi rakentajaa siistimään tonttinsa siihen kuntoon kuin se oli ostettaessa ollut.

Poliisille tutkintapyyntö

Rakentaja ei siistinyt tonttia kesän 2011 aikana. Vesilahden kunta laittoi haastemiehen välityksellä rakentajalle 10 000 euron uhkasakon ja poliisille tutkintapyynnön. Asia meni käräjäoikeuteen.

Kunta vaatii rakentajalle seuraamuksia siitä, kunnan kunnan määräyksiä ei ole noudatettu. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan kunnalla ei ole muuta mahdollisuutta kuin uhkasakko- tai teettämisuhka menettelytapana.

 

Tuomio olisi edellyttänyt tahallisuutta

ja törkeää huolimattomuutta

Pirkanmaan käräjäoikeus pitää tapausta poikkeuksellisen erikoisena, mutta ei kuitenkaan tuomitse rakentajan menettelyä. Valkkisissa ei ole käräjäoikeuden mukaan tehty mitään rikollista.

Pirkanmaan syytäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Jari Kukko kertoo, että asia käsiteltiin viime tämän vuoden alussa ympäristön turmelemisena. Kukon mukaan Vesilahden tapaus on aika erikoislaatuinen.

– Syyksi lukeva tuomio olisi edellyttänyt tahallisuutta tai törkeää huolimattomuutta, ja koska tästä ei ollut riittävää näyttöä, niin syyte asiassa hylättiin. Ja vaikka käräjillä olisi tullutkin langettava tuomio ja sakkorangaistus, niin tuskinpa se olisi johtanut tontilla olevien rakennusten poistamiseen, syyttäjä pohtii.

Syyttäjä Jari Kukko heittää pallon kunnalle.

– Kunta voisi hakea käräjäoikeudesta teettämistuomiota, jos rakennuksen omistaja ei saa hoidettua velvoitteitaan. Kunta voi teettää rakennusten purkamisen ja tontin siistimisen omana työnään tai ulkopuolisella ja veloittaa siitä rakentajaa, Kukko toteaa.

Hän ymmärtää naapurustoa ja ohikulkijoita, jotka kohdetta kauhistelevat.

– Kaikki mikä ei näytä lailliselta, ei välttämättä ole rikollista, syyttäjä kuitenkin toteaa.

 

Naapureiden murheet

– Rakennuksilla ei ole perustuksia

– Rakennukset ovat keskeneräisiä

– Rakennukset ovat kattoja myöten vinossa

– Rakennus ei ole meille Pulkkisentien rakentajille määrättyjen ulkonäkövaatimusten mukainen

– Suuri merkitys kiinteistöjen myyntihintaan

– Joka ainoa vieras päivittelee tilannetta

– Hävettää asua vieressä ja katsella ”rytö”kasoja. Yleisin kommentti on ”en ikinä ole nähnyt vaastaavanlaisia rakennelmia”

– Lapsia joutuu vahtimaan, etteivät mene liian lähelle jossain vaiheessa kaatuvia rakennuksia

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?