Tuleeko Savelanmetsästä helmi vai slummi?

Savelanmetsänhelmen asemakaava-alue on rajattu karttaan punaisella viivalla.

Savelanmetsänhelmen asemakaava-alue on rajattu karttaan punaisella viivalla.

Harvoin on asuinalueella niin irvokasta nimeä kun tällä Vesilahden Kirkonkylän uudella tulokkaalla. Ensi työkseen maanomistaja Taitokaari hakkautti täysin  kasvukuntoisen metsän niin, että nyt koko alueella kököttää pystyssä muutama yksinäinen puu. ”Haittaavathan puut rakentamista” ja saihan niistäkin vähän … rahaa. Puhuttiinko alueen osayleiskaavassa jotain luonnonmukaisuudesta? Ymmärrän hyvin, että esimerkiksi naapurissa olevan ns. Kurjen/Komun alueen yli-ikäinen metsä kaadettiin, koska muuta vaihtoehtoa ei ollut, mutta Savelan tapauksessa olemassa oleva puusto olisi nimenomaan antanut hyvät mahdollisuudet luonnonmukaisen,  viihtyisän  ympäristön luomiselle. Nyt ehkä ruvetaan vielä siirtelemään maa-aineksia paikasta toiseen ja  puiden kasvua saadaan odottaa parikymmentä vuotta. Alueella luonnosta muistuttavat siis ainoastaan teiden nimet.

Seuraavaksi piirrettiin kaavaehdotus, jossa alue täytettiin pienillä tonteilla, jotta saadaan enemmän myytävää ja sitä kautta… rahaa. Tavoite on verhottu hienosti sanahelinään ”sosiaalista kanssakäymistä lisäävää, kylämäistä asumista”. Hulluhan ei ole se, joka paljon pyytää, vaan se joka paljon antaa. Kovasti kuntalaisille on markkinoitu ajatusta, että kaikki eivät halua suurta tonttia ja senkin ajatuksen saattaa ymmärtää, jos vastaavasti yhteistä viheraluetta jätettäisiin alueen sisään enemmän. Toisaalta isonkaan tontin hoitaminen ei ole ongelma, jos vain muistaa olla tekemättä suuria nurmikkoalueita. Kohtuukokoiselle tontille saa myös mahtumaan ne omakotiasujan mieleen usein tulevat trampoliinit, kylpypaljut, huvimajat, kasvihuoneet, grillikatokset ja jopa klapipinon.

Korostan sitä, että minä tai muut tonttikokoon huomionsa kiinnittäneet emme vastusta sinänsä alueen rakentamista. Sen olisin tietenkin halutessani tehnyt jo osayleiskaavan laatimisvaiheessa. Ihmeellisenä pidän kuitenkin sitä, että osayleiskaavassa niin selkeästi mainittu 1300 m2 tonttikokovaatimus ei lainkaan koske Taitokaarta. Luotin siihen, että alueesta tulee samanlainen vehreä, väljä alue kuin mitä muutkin Kirkkohaan alueet ovat, mutta siitä onkin tulossa slummi. Tähän asti Vesilahden vetovoimana on muistaakseni pidetty juuri riittävän isoja maaseutumaisia tontteja. Nyt mallia otetaan kai pääkaupunkiseudulta  tai Tampereelta. Ja siellä tilanne on kai monelta osin pikkuisen erilainen.

Kokeilunakin pieniä tontteja puolustellaan. Sekin kunnan olisi mahdollista ja myös taloudellista toteuttaa pienimuotoisena nimenomaan omilla alueillaan.

Sitten demokratiasta: Ihmisiä pyydettiin protokollan mukaan katsomaan  suunnitelmaa ja kysyttiin mielipiteitä pariinkin otteeseen. Kuntalaiset ja kunnan asukkaita edustavat kunnan omat toimielimet kirjoittivat kommenttejaan, jotka liittyvät pääosin ihan maalaisjärjellä havaittaviin ongelmiin. Kaavoittaja vastasi niihin kaikkiin hienoin sanakääntein, mutta totesi useimmiten lopuksi lakonisesti ”ei aiheuta toimenpiteitä  suunnittelussa”.  Enää en ihmettele sitä, kuinka äänestysprosentit vaaleissa laskevat tai kuinka perussuomalaisten suosio nousee. Tuntuu tämänkin prosessin läpivienti niin näennäisdemokratialta.

LVS:sta saimme lukea Taitokaaren ja kunnan välisestä maankäyttösopimuksesta. En tiedä, mistä uutisen sanamuodot ovat peräisin, mutta siinä indikatiivia (tositapaa) käyttäen todettiin, että alueelle rakennetaan 66 pientalotonttia ( ei siis rakennettaneen, suunnitellaan rakennettavaksi). Käsittääkseni kaavaprosessi on kuitenkin vielä kesken…

Alustavassa maankäyttösopimuksessa mainittiin kunnan saavan korvaukseksi 10 % alueen tonteista , mutta uutisessa siitä ei enää mainittu mitään. Onko kunta tässäkin asiassa myötäillyt maanomistajaa? Entä onko infrastruktuurin rakennuskustannuksille asetettu mitään ylärajaa vai onko kunta valmis maksamaan puolet

mistä tahansa?

Vesilahdessa ei koskaan ole lähdetty houkuttelemaan asukkaita markan tonteilla eikä yritystoimintaa rakentamalla halleja, vaan on ajateltu, että kunnon asukkaalla/yrityksellä on kyky ja halu maksaa tontistaan käypä hinta. Nyt näyttää  siltä, että jotkut pitävät Taitokaarta  jonkinlaisena kummisetänä eivätkä muista sitä, että tämänkin firman ainoa tavoite on tuottaa mahdollisimman paljon voittoa eikä suinkaan luoda  hyvinvointia Vesilahteen. Se on valtuutettujen tehtävä. Suosittelenkin  ennen päätöksentekoa lukemaan Sauli Niinistön Hiljaisten historiasta luvun Kadonnut kunta tai vaihtoehtoisesti sadun Keisarin uusista vaatteista.

Anja Kauppila

Yksi kommentti

 1. Ismo Sand

  Vesilahti oli joskus mielenkiintoinen paikka tulla asumaan kun asutus oli maaseutumaista, mutta nykyään tosiaan pyritään tehokkuuteen jo tonttien koossakin
  jolloin ne vastaavat samaa kokoa tai pienempiä kuin Tampereella. Mielestäni maaseudulle sopii parhaiten isommat tontit jolloin tuo pieni väljyys on sitä maaseutumaista asumista jossa pihaa voi pitää luonnonmukaisena sen osan minkä haluaa muistuttavan luontoa. Meillä on myös täällä Järvenrannan kylässä suunnitteilla,
  että paikalle tulisi pieniä tontteja joka poikkeaa yleiskaavasta niin, että yleiskaavalla
  ei tunnu olevan mitään merkitystä, ei ole edes ohjeellinen kun tontit on suunniteltu
  nyt vain noin max. 1000 neliöiseksi kun aiemmin olivat n. 3 000 m2 ja ylikin.
  Yleiskaavaan ei siis pidä mitenkään luottaa jos lopputulos tulee olemaan kuin muusta kylästä. Noin 1 000 neliön tontti on mielestäni maaseudulla asutuksen ahtaamista pieneen tilaan josta jää puuttumaan se piha-alue mistä moni haaveilee
  vaikka joitakin rakentamattomia plänttejä jääkin paikoin väliin, mutta nehän ei ole
  omaa piha-aluetta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?