Posti ajaa ohi ristiin rastiin, mutta laatikko ei kolahda

Vesilahden Onkemäellä asuvat Heikki Seppälä ja Timo Ali-Löytty harmittelevat Itellan palvelua. Kehrontien varrella asuvat naapurukset saavat päivän postinsa arkisin vasta myöhään iltapäivällä. Viikonloppuisin Aamulehti sentään kolahtaa yhteislaatikkoon nimensä mukaisesti aamuvilakalla.

Sivukylän asukasta ei Seppälän ja Ali-Löytyn mukaan kohdella tasa-arvoisesti, jos tämä joutuu odottamaan postiaan tuntitolkulla ja taajamissa asuvat saavat lehdet ja kirjeet aamupäivällä.

– Tilaus- ja muut maksut ovat kuitenkin kaikille samat, joten sillä rahalla pitäisi saada samanarvoiset palvelutkin. Laskut sieltä kyllä tulee ajallaan, miehet tuohtuvat.

Aikaisemmin posteljooni tuli Kehrontielle ajallaan aamuisin, kello 8–9 aikaan.

– Viime vuonna Itella ilmoitti postinjakelun siirtyvän myöhemmäksi ja pyysi samalla soittamaan, jos asiakkailla on asiaan jotain huomauttamista.

Kylältä soitettiin Itellaan ja saatiin vastaukseksi, että posti tulee ajallaan vielä kello 16 aikaankin.

– On teidän asianne, mitä lehtiä tilaatte, postifirmasta vastattiin yliolkaisesti.

Myös maakunnan ykköslehteen on oltu yhteydessä, mutta Aamulehdestä on annettu selkeä vastaus, ettei aamujakelu joka paikkaan sivukulmille onnistu.

Lähelle tulee ja auto ajaa ohi

Kehrontien varrella ei ymmärretä Itellan logistista päättelykykyä. Päivän mittaan heidän ohitseen ajaa kaksi eri postiautoa, toinen tulee Kehron suunnasta ja toinen Onkemäen kylältä päin. Kumpikaan auto ei jaa postia Ali-Löytylle, Seppälälle eikä monelle muullekaan tienvarren taloudelle.

Postin ohikulkua seuraa Kehrontien varressa yli 20 taloutta. Kesällä hämmästelijöitä on vielä enemmän, kun mökkiläiset tulevat seudulle. Ali-Löytty ja Seppälä toteavat, että eri aikoihin päivästä tiellä huristeleva Itellan auto on tavara-auto, joka toimittaa perille sellaisia lähetyksiä, jotka eivät mahdu postilaatikkoon.

– Posti jaetaan ajoissa tämän tien alkupäässä noin kolmen kilometrin matkalta tähän suuntaan. – Silloin kun posti vielä tuli ajallaan, tuli jakaja suoraan Lempäälästä. Hänelle kuulemma tuli liikaa ylitöitä ja se kai sitten tuli kalliiksi.

”Netti ei ole ollenkaan sama”

Monet kehrolaiset käyvät katsomassa päivän uutisotsikot netistä, mutta heidän mielestään se ei ole ollenkaan sama asia kuin lehden lukeminen.

– Kyllä siihen lehteen täytyy tuntuma olla ja sitä pitää saada lukea rauhassa omassa tuolissa tai pöydän äärellä.

Oma paikallislehden Lempäälän-Vesilahden Sanomien lukeminen on yhtä lailla Itellan huonon palvelun varassa. Ei päivän lehdestä ole apua silloin, kun kylän asukkaat suunnittelevat asioille lähtöä 15–20 kilometrin päähän Lempäälään tai 10–15 kilometrin päähän Vesilahden kirkolle. Silloin pitäisi olla päivän lehdessä olleet tarjoukset ja menovinkit tiedossa.

Onkemäellä on aiemmin ollut kauppa, pankki ja posti sekä ”kaikenmaailman myllyt ja verstaat”. Väki ei ole vähentynyt, sillä kaiken aikaa tien varrelle nousee uusia taloja. Lapsiperheet täyttävät Onkemäen kyläkoulun ääriään myöten.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?